torsdag, oktober 23, 2008

Kläder

Kläder är ett evigt problem. Judith, 21, tvingas gå i barnkläder. Hon är inte ensam om det. För något år sedan älskade jag Lindex, för de hade strumpbyxor i min storlek 34. (Har skostorlek 34). Sedan kom klåfingriga EU och bestämde att alla vuxenstorlekar när det gäller strumpbyxor, ska börja från 36. Haha, vet ni hur jag ser ut i den storleken?

Jag är 154 cm lång och när jag fick mina barn vägde jag runt 42 kg. Idag är jag fortfarande lika lång, men väger ca 47 kg. När jag fyllde 40 började jag äntligen kunna gå upp lite i vikt, men det går ut över min hälsa. Har kommit på att rör jag på mig, behåller jag den lägre vikten. Vräker jag i mig fel mat och aldrig rör på mig, kan jag, om jag har tur, väga ca 47 kg och eventuellt kunna köpa en kjol eller ett par byxor som inte åker av mig, bara för att jag är för smal. Ska det behöva vara så här? Visst kan man sy in kjolar och byxor, men jag är ingen sömmerska och det blir dyrt att leja bort allt.

För 10 år sedan hittade jag en underbar dräkt i stretch på H&M i storlek 34. En sömmerska fick lägga upp ärmarna och kjolen, som är riktigt kortkort på en vanlig person, räckte till ovanför knäna på mig. Det är det enda riktigt snygga jag har och som inte kommer från barnavdelningen. Jag bryr mig inte om, om den är modern eller ej, det enda jag bryr mig om är att det är ett "vuxet" klädesplagg.

Min dotter är så mycket större och väger mera än vad jag gör och hon är så lycklig över detta. Hon kan gå på damavdelningen och köpa ett par snygga skor till sig, eller välpassande kläder. När vi köpte barnkläder till henne, var jag väldigt noga med att de skulle vara lite neutrala, för jag skulle ju ärva henne!

Någon gång har jag köpt svindyra skor i en specialbutik i Stockholm för personer som har extra små eller stora fötter. Jag tror att butiken heter "King size" eller något sådant...

Ibland har jag funderat på att starta en butik på nätet och sälja snygga och kvinnliga kläder för småväxta kvinnor, men det har inte blivit så ännu. Kan bara säga att många av mina kläder och skor är nu inköpta i USA, där mina systrar bor. Här i Sverige är vi ett U-land när det gäller bra kvinnokläder i rätt storlek!! Dessutom, när jag inte har på mig kläderna som är inköpta i USA, ser jag ut som en äldre kvinna som fortfarande vill vara i tonåren. Det är inte med vilje!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det kanske du borde göra - starta nätbutik för småvuxna! :-)

Jag skulle visserligen inte kunna bli din kund vare sej med kläder eller skor (har nog den mest vanliga storkelen i båda dera!?), men tänker jag efter så vet jag faktiskt flera stycken som måste ha samma problem som du.

En annan som inte "är drabbad" tänker ju mer på hur mycket billigare det måste vara för den som kan handla på barnavdelningen, men du har ju verkligen en poäng i att kläderna då inte är direkt kvinnliga...

Märkligt det där med att EU t o m ska bestämma vilka storlekar vi ska ha och inte ha!? >:-[

Anonym sa...

Storlekar är svårt!!! Tror det är lättare för män med sina B och Cstorlekar vi tjejer har ju bara s m och L...
Jag försöker... blir skönt att åka bort och tänka över alltihop.

Anonym sa...

Har en kompis som är liten som du. Jag är stor o bastant dam på 100 kg. Kram från Sita

Anonym sa...

Ska jag vara ärlig så har jag bara trott att det är storvuxna kvinnor som har haft problem att få tag i kläder.
Bra ide med en webshop.
Hur har det gått med den andra iden???

Nippertippan sa...

Det är inte lätt det där. H&M ungdomsavdelning är någonting mittimellan barn o vuxen stil... Jag brukar handla där, för det är billigare än vuxenkläder i samma butik, men det gäller att man gillar trendiga kläder. Min 9-åriga dotter har redan 37 i skostorlek, och det är tråkigt att hon behöver skor från vuxensortiment...fast det är ibland svårt att se skillnaden på barn- och vuxenskor.
Ha en härlig torsdagskväll med levande ljus! Kramizar:)

Anonym sa...

ja det är mer sällan man hör åt de h¨ållet, att kläder är för stora... men förstår att det kan vara frustrerande..

Anonym sa...

Jag förstår att du har det jobbigt, det kan inte vara något roligt att inte ha dom "normala" storlekarna. Det är som att köpa killskor. På barnavdelningen finns (fanns?) det till storlek 36 och på herravdelningen börjar det på storlek 40. Då får man köpa jympaskor även när barna ska vara finklädda.
Låter som en bra idé att starta nätshopping för dom som inget hittar på vanliga affären.
Åhlens har ett märke som heter ATT, det är storlek 40 i plagget men i verkligheten är det max en 38:a. Jag frågade på varuhuset och dom sa att dom kläderna är mindre i storlekarna. Varför kan man ju undra eftersom dom unga vill vara små och smala för det mesta och då vill dom väl inte köpa en 38a om dom annars har en 36a. Nä nu måste jag göra mig i ordnig till jobbet. Ha en bra dag=)

Anonym sa...

ja du min vän, jag kan inte bli kund hos dig. :-) alldeles för stor för det. enligt butikerna är ju ingen kropp normalfuntad utom 16-åringars på gränsen till modell!
jag tror på din idé, en släkting till mig hade turners syndrom och var petit, hon hade definitivt handlat hos dig.
du får nog satsa på klassiska kläder med klassiskt material och moderna accessoarer - kan tänka mig att kläderna kostar en slant att ta fram och genom att byta sjalar, halsband och sånt blir det ju inne...
och sjalar och sånt kan ju andra handla också!
voila, här har du din idé!
Hej då från Gullan!