tisdag, juli 29, 2008

Utbränd

När jag läste kinesiska andra året på Stockholms universitet, blev jag helt plötsligt väldigt orolig för mig själv. Jag kunde somna var som helst och när som helst. Efter några gånger vågade jag inte att åka till lektionerna eller föreläsningarna, för jag somnade på tåget till Stockholm och sedan i tunnelbanan och visste inte riktigt var jag skulle vakna upp...

På tre månader hade jag gått upp ca 12 kg och kom inte ihåg någonting av vad jag skulle göra, trots en massa lappar på kylskåp och inskrivna saker i almanackan. Det som skrämde mig allra mest var att jag inte ens mindes de allra första grunderna i kinesiskan.

När jag en helg suttit och läst i ca 20 timmar utan att ha fattat någonting, insåg jag att jag var tvungen att söka upp en läkare och ta reda på vad det var för fel på mig. Läkaren skickade mig till ett labb där de tog en massa prover. Det visade sig att jag hade väldigt mycket B-vitaminbrist som hade börjat påverka kroppen och ämnesomsättningen negativt och B-vitaminbristen kom sig av att jag stressat för mycket och blivit utbränd.

Min läkare var mycket allvarlig och sa till min man att det enda jag fick göra var att ta B-vitamintabletter, gå på promenader och att sova. Bara koppla av och ta det lugnt. Jag blev sjukskriven i ett halvår och fick gå på läkarbesök var 14:e dag, så att läkaren verkligen visste att jag tog hand om mig ordentligt. Därefter ville han sjukskriva mig ytterligare ett halvår, men då satte jag stopp för det hela. Jag berättade för honom att jag hade ändrat på mitt liv och att jag skulle läsa något annat lite lättare på ett universitet närmare mig och att jag lärt mig min läxa och inte skulle stressa som jag gjort. Aldrig någonsin mera! Han gick med på det och det tog något år innan jag var helt återställd igen. Fast jag har efter den tiden varit väldigt noga med att inte stressa för mycket och att alltid sova ordentligt.

(från Pusselbitarna på metrobloggen)

23 kommentarer

Tack för att du berättade detta! Jag har ju också varit sjukskriven för utmattning med delvis andra symptom, men ämdå kan jag känna igen mig. Var rädd om dig nu! Vad sjutton skulle du med kinesiska till....KRAM
Skrivet av Eva-Marie 2008-08-03 kl 02:13
Pusselbiten dricker te ;) svarade 3 augusti 2008 klockan 10:13:
Kinesiska är både det tuffaste och det roligaste jag studerat. Jag vill verkligen inte vara utan det! =) Kram


Ja, jag tror att man har andra tentakler och tidigare inser vart man barkar hän och därmed kan bromsa upp. Sen kanske man gör mer saker i förebyggande syfte så som att ta det lugnt och göra saker man gillar för att hålla kroppen och sinnet i bra balans.
Skrivet av Rospiggen 2008-07-31 kl 21:35
Pusselbiten dricker te ;) svarade 31 juli 2008 klockan 22:31:
Du har rätt! Man bromsar upp sig mycket tidigare och är mer noggrann med att ha lugna perioder i sitt liv då och då, även om det inte alltid är så lätt ;)


Har man en gång gått in i väggen är man betydligt känsligare för att hamna där igen, eller rättare sagt (jag har själv rasat ner så där) man blir lite av en annan människa när man repat sig. Jag blev det iaf. Jag fick en inre mätare som sade åt mig att nä, nu är det dags för dig att vara själv ett tag och antingen drog maken iväg med barnen över en dag eller så åkte jag iväg till en kompis och surrade bort en stund över en fika. Jag märker av denna bägare då jag kommer på mig själv med att bli rastlös, då är det dags att ladda batterierna.
Skrivet av Rospiggen 2008-07-30 kl 22:31
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 22:42:
Jag tror att man gör allt för att inte hamna där igen, så när man är på god väg åt det hållet, stannar man upp och försöker ta det lite mera lugnt. Precis som du behöver jag bara vara för mig själv emellanåt för att kunna må bra.


B-vitaminbrist är verkligen inte att leka med. Jag vet en vegetarian som fick oåterkalleliga nervskador av brist på nån b-vitamin. Själv äter jag B50 eftersom jag ju är nästan-vegan.
Skrivet av AnniSaint 2008-07-30 kl 19:14
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 22:32:
Ja, jag blev helt chockad när jag läste om de skador man kan få av b-vitaminbrist och var så glad över att jag kom in till läkaren och fick hjälp i tid!!


Tänk vad viktigt det är att ta hand om sig själv! Gör man inte det så räcker man inte till för andra! Bra gjort att komma igen.
Skrivet av Veiken 2008-07-30 kl 19:02
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 22:30:
Jag är inte den som ger upp i första taget! =)


Vad skönt att du lyckades ta dig ur det till slut. Även om man kanske aldrig blir densamma. Man kanske inser värdet av att leva här och nu. Det är i vilket fall som helst ett bra recept för att ha goda förutsättningar att må riktigt bra och att vara lycklig för det lilla. Och att inte stressa. Tänkte jag skulle skriva om det i min blogg någon gång eftersom jag själv har erfarenhet av stress och att leva "här och nu".
Ha det bra!
Skrivet av Daniela 2008-07-30 kl 14:23
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 14:34:
Efter det här ändrar man sitt liv mycket snabbare när något jobbigt dyker upp. Tex. som när jag sa upp mig från det fruktansvärda jobbet i höstas. Det var inte värt att må så dåligt dygnet runt och därmed bli så stressad utav det!


Jag tänker mig för...;) Men när något är roligt då är det lätt att göra alldeles, alldeles för mycket! =)
Erika
Skrivet av Härligheter enligt Erika 2008-07-30 kl 13:34
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 13:37:
Det är sant, är något roligt finns nästan inga spärrar alls! ;)


Hej min kloka och goda vän!!!
Bra gjort! Att ändra vanor och beteende är inte lätt! Jag har också varit där och kämpar ff med stress men har lärt mig och jobbar ff med mig själv. Funderar på om jag borde kolla upp både sköldkörtel och B-vitaminbrist... de har kollat sköldkörteln men inte med en sån där finpunktion... hjälp, mig vad heter det?
Iallafall ta hand om dig!!!
Erika
Skrivet av Härligheter enligt Erika 2008-07-30 kl 13:17
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 13:27:
Finpunktion... jag vet nog inte riktigt vad du menar... I vilket fall som helst är det nog inte fel att kolla upp allt som bara går, uti fall att! Och försöka prioritera det mesta, så att man inte behöver stressa mera än nödvändigt, vilket inte alltid är så lätt... Ta hand om dig också!! Kram


Tur att du kom ur det. Själv får jag äta b12 resten av mitt liv pga operationen. Många gamla har b12-brist och därför är det många som får diagnosen demens trots att det kanske inte är det.
Skrivet av nett 2008-07-30 kl 07:59
Pusselbiten dricker te ;) svarade 30 juli 2008 klockan 09:41:
Jag får ingen receptbelagd b12, men jag är väldigt noga med att få i mig det så att jag inte hamnar där igen!


Det är väll mest B12-vitamin du menar, eller? Jag har också ätit Triobe-tabletter. Kvinnor kan få lätt brist på B-vitaminer. Berocca brustabletter är jättegoda, tycker jag. Stressen tar lätt slut på många viktiga vitaminer/funktioner från kroppen, men man ska komma ihåg att äta rätt. Kött! B12-brist är vanligast hos veganer... Samtidigt är ju beteendevetenskap en klurig vetenskap. Någon blir stressad av att ha för mycket att göra, någon annan för att ha för lite att göra :)
God natt!!!
Skrivet av Nippertippa 2008-07-29 kl 23:09
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 23:19:
Du har så rätt, det var mest B12-vitaminbrist och jag fick äta Triobe-tabletter i över ett år... Jag är fortfarande noga med att få i mig tillräckligt med B12. God natt!! =)


Vilken tur att du klarade dig ur stressen innan det var försent. Känner du aldrig av någon stress nu förtiden?
Har du kommit ut på jångpromenaden än, jag hejjar på dig=)
Skrivet av starling 2008-07-29 kl 22:05
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 22:13:
Emellanåt känner jag av lite stress, men det är ju ingenting mot vad det en gång var och det kan jag hantera. Än har jag inte kommit iväg på långpromenaden, men jag har haft många småpromenader och det är ju alltid en början! =)


Läste någonstans att just utbrändhet kan bero på en inflammation i sköldkörteln.
Undra just om fibro också gör det? Borde kanske leta upp en cytolog, för en finnålspunktion ;)
Skrivet av Diana 2008-07-29 kl 21:42
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 21:48:
Läkaren trodde först att det var fel på sköldkörteln, men det var visst B-vitaminbrist. Fast när man läser om vad som händer med kroppen när man har riktigt ordentligt med B-vitaminbrist blir man nästan mörkrädd... skönt att det upptäcktes innan det blev för sent.


Inte kul att somna så där. Kram
Skrivet av Sita 2008-07-29 kl 20:43
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 21:31:
Nej och det kunde ju vara farligt också! Kram


Vet också hur det är. Jag kan fortfarande inte stressa utan att bli sjuk av det. Jag har lärt mig den hårda vägen att ta det lugnt.
Lycka till i fortsättningen. Måste passa på att fråga vad är syftet med dina språkstudier?
Skrivet av Liv 2008-07-29 kl 20:21
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 21:22:
Jag kan inte stressa lika mycket som jag kunde förr, men det är nog egentligen bara positivt... Jag funderar på att bli lärare eller översättare. Fast det kanske blir både och, eller något annat. Vem vet...


Zhong guo...och så var mitt tidigare så fantastiska(?) kinesiskaordförråd slut...
Skrivet av Fröken Sparsmart 2008-07-29 kl 20:15
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 21:20:
Man glömmer snabbt! ;)


Det här skulle flera ta lärdom av. Vilken hemsk upplevelse det måste ha varit.
Skrivet av Syren 2008-07-29 kl 19:46
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 21:19:
Det var fruktansvärt!


Jag har ett litet motto och det är att jag vägrar stressa för det är inte bra för kroppen. B- vitamin är väl den vitamin som kvinnor ofta kan sakna lite grand av. Ha det gott ikväll, och jag ska snart kolla på en film har jag tänkt mig.
Skrivet av MICKAN 2008-07-29 kl 19:03
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 19:15:
Det värsta är väl att när man är mitt i alla stress märker man inte att man stressar... nu försöker jag också undvika all stress, men det är inte alltid så lätt ;) Ha det så gott i kväll du också!! =)


ja uscha, inget att leka de där med utbrändhet. ja övertygar mej själv om att ja inte kan bli de. inte hur mycket ja än kör på. har inte blitt de än o hoppas slippa de i framtiden med :) hoppas du nu mår bra. lycka till. glöm inte vila :)
Skrivet av Tuta 2008-07-29 kl 17:21
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 17:45:
Jag trodde inte heller att jag kunde bli det, men det är riktigt allvarligt med B-vitaminbrist! Ta det lugnt och glöm inte att vila du heller! =)


Ni hao! Wo jiao Fröken Sparsmart. Xiexie.
Skrivet av Fröken Sparsmart 2008-07-29 kl 17:09
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 17:18:
Ni hao! Wo jiao Pusselbiten, wo zhu zai Ruidian! =)


hjälpte B vitamin???? det låter ju för enkelt..
Skrivet av kalikå 2008-07-29 kl 16:55
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 17:07:
Jag fick receptbelagda vitamintabletter som var rätt så starka och dessutom fick jag inte göra annat än att ta det mycket, mycket lugnt. Det var inte det lättaste... Och det tog några år innan jag var mig helt själv igen.


DRabbas av detta är inte roligt....
Skrivet av *tingeling* 2008-07-29 kl 16:38
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 16:46:
Nej och först förstår man inte heller vad det är frågan om. Man har ju så mycket att göra och är så fruktansvärt trött... och det är som ett stort hjul som bara går fortare och fortare...


En till här som kommer och anmäler sig till clubben "vi fd. utbrända". Du har aldeles rätt i att det är svårt att förstå om man inte varit där själv. Det tar tid att komma tillbaka. Och det tar tid att ändra beteendet som gjorde att man gick i väggen. Man måste lära sig att välja o prioritera.
Ha det så gott :)
Skrivet av Nippertippa 2008-07-29 kl 16:09
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 16:44:
Ibland är det så svårt att prioritera rätt! Ha det så gott du också! =)


Jaha, då kan vi ta varann i hand här då! Jag fick utmattningssyndrom och stressade på ändå så ett halvår efter det kom jag in på akuten halvt död, med diabetes så det blev insulin direkt! Du var klok ändå, det var inte jag.
Skrivet av Myntdrottning 2008-07-29 kl 15:40
Pusselbiten dricker te ;) svarade 29 juli 2008 klockan 15:43:
De som aldrig varit där själva, vet inte hur lång tid det kan ta att komma tillbaka...

Inga kommentarer: