onsdag, oktober 22, 2008

Buller i skolan

(Foto av Fru Pusselbit)
Här om dagen hade dottern matematikprov och det gick tydligen bra. Imorgon har sonen prov i företagsekonomi och jag hoppas att det går bra. När jag kom in i hans rum och frågade om han ville ha hjälp med att läsa på, insåg jag att han önskade mig all världens väg utan att säga något rakt ut om det. Det var bara att säga att jag fanns utanför dörren om han skulle vilja ha hjälp med något. ;)

Nu ska jag snart gå och lägga mig, men jag får försöka bli lite mera trött först. Har tagit in ytterligare migräntabletter. Eftersom migränen kom igår vid denna tid och det måste gå 24 timmar tills man tar in nästa omgång tabletter, blir det lite jobbigt när det blir så sent på kvällen. Det är ju så mycket koffein i dem som håller en vaken ett tag...

Förstår inte vad en del rektorer och politiker tänker på nu för tiden. Elever har hörselkåpor på sig i skolan. Det är inte första gången jag läser om något liknande. För något år sedan läste jag om en undersökning som gjorts och som visade att många lärare och unga elever fick tinnitus och hörselskador redan i förskolan på grund av för stora elevgrupper och för dåliga lokaler.

Min dotter har en medfödd hörselskada som gör att hon har svårt att uppfatta vad som sägs, men inte andra ljud. Skolan har varit svår att gå i. Hon kan ha problem med att höra vad läraren eller vad andra elever säger, men om någon bläddrar i en bok, flyttar på en stol, visslar eller gör något annat, hör hon det väldigt bra. Ibland har vissa ljud blivit för höga för henne och hon har gråtit för att det gjort riktigt ont i öronen. Det är något man inte tänker på, för man tror ju att någon som hör dåligt, hör allting dåligt, men det behöver inte vara så.

Hög ljudvolym räknas som buller och buller blir man väldigt stressad av. Inte konstigt att många barn och lärare mår dåligt, när de vistas i en sådan arbetsmiljö varje dag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, skolmiljön är inte den bästa just nu. Och värre blir det. Barnen som gått i för stora grupper på dagis är vana vid att föra "oväsen" (deras enda sätt att fått göra sig hörda) och det märks i skolan också. Inte bra för någon, studiero är ju jätteviktigt.

Anonym sa...

Nej, det är inte konstigt att dom blir stressade! Jag tycker lärarna idag gör ett kanonjobb! Jag skulle INTE vilja byta!
Min sambos dotter har hörapparater, hon hör inte höga ljud, däremot låga, dova, ljud hör hon bra!

Anonym sa...

hela samhället verkar bygga på buller. det är buller i skolorna, på stan, tv, radio och annat don ska alltid vara på max volym, telefoner ringer hit o dit och de känns nästan att många är rädda för att bara sitta i tystnad, i lugn och ro... de skulle nog alla må bra av ibland...

sv- ja det är ju så de är.. man får anpassa sej efter skolor, dagis och annat som barnen nu har för sej, menar de ingår i föräldraskapspaketet tycker ju ja. men de har inte han hajat.. han vill bara vara emd om de roliga, inte om de som har med plikter att göra. man blir frustrerad... suck..

Anonym sa...

Migränen har inte gått över än!!! Stackars dig!
När jag gick min lärarpraktik så insåg jag hur mycket högre ljudvolymen är i dag mot förr...

Nippertippan sa...

Hörapparater är bra på så sätt att man kan justera volymen mer genom att audionomen kan programmera bort vissa ljud som stör i bakgrunden. Jag störs inte längre av mina klasskamrater, fick jätte bra apparater sist. Inteo Widex står de på dom. En stor skillnad.
Hoppas det blir bra för din dotter i skolan. Det är många hörselskadade som inte läser vidare, och det är jätte synd. Det finns hörselhjälpmedel nästan till alla sorts situationer.
Kramizar:)