torsdag, januari 08, 2009

Sveriges 14 farligaste arbetsplatser

(Foto av Fru Pusselbit, isfrost)

I Dagens Arbete för Januari 2008 (IF Metalls tidning) kan man läsa att Sveriges 14 farligaste arbetsplatser är dessa:
  • Österbybruks såg AB (Östhammar)
  • Emanuelsson, Christer (Gård med 90 mjölkkor, Vänersborg)
  • UP Däck Aktiebolag (Däckverkstad, Uppsala)
  • Tvetaverket (Återvinningscentral, Södertälje)
  • Resta Sverige AB (Sopåkare, Stockholm)
  • Albinssons Verkstads AB (Galvaniseringsverkstad, Uppsala)
  • Jansson o Eriksson Åkeri AB (Åkeri, Åmål)
  • Norrbys familjehem HB (Ungdomsvård, Gotland)
  • Nordiska i Motala AB (Möbel- och heminredningsaffär, Askersund)
  • Sävjaskolan (Högstadieskola, Uppsala)
  • Rickard Mohss Ur & guld AB (Urmakare, Kiruna)
  • Västerås flyttningsbyrå AB (Flyttfirma, Västerås)
  • Kungsängstorg gruppboende (Gruppboende, Uppsala)
Dagens Arbete fick fram denna lista genom en körning i Arbetsmiljöverkets databas SARA och dessa företag fick sämst betyg av 330 002 stycken. Fler än 60 människor dog på jobbet förra året, samtidigt som Arbetsmiljöverket bantas med en tredjedel. Nu när allt ska effektiviseras och vara så billigt som möjligt, töjs det på säkerheten.

Min man sa en gång att hissteknikerna tycker att det är lite kusligt att jobba jour kvällar, nätter och helger. Händer något och de måste åka ut ensamma, kan de bli nedslagna och det har pratats om man ska ha väktare med så att inget tråkigt sker... redan nu är det så att känner de sig otrygga, ska de helt enkelt inte bege sig in i det område där den trasiga hissen finns. Då får den i stället lagas på dagtid... Jag måste erkänna att det känns lite jobbigt med min mans yrke, samtidigt som jag är glad över att han har ett jobb. Hittills har han inte haft någon jour, men han kan ju få en hiss över sig, el i kroppen... ja, vad som helst kan ju hända under dagen... fast det kan det ju i och för sig göra på vilket jobb som helst!

Rättelse i efterskott:
"

Felaktigt utpekande: I Dagens Arbete nr 1/09 redovisade vi Arbetsmiljöverkets kartläggning av arbetsmiljön vid landets alla företag. Arbetsmiljöverket hade bland annat inspekterat och framfört allvarliga anmärkningar mot företaget C.O. Persson Ur, Guld och Silver AB i Haparanda, men av misstag registrerat uppgifterna på företagets gamla namn och förre ägare, Rickard Mohss. Vi beklagar det obehag publiceringen vållat Rickard Mohss.
Hans Larsson
chefredaktör "

9 kommentarer:

Nippertippan sa...

Det är inte roligt med farligt arbete...säger jag som pluggar elkraftteknik! Man tänker väl att man ska vara så försiktig hela tiden och följa säkerhetsanvisningar, men man kan inte vara säker på att andra har gjort så!
Önskar dig en skön torsdagskväll!
Kramizar:)

Anonym sa...

Jag tycker det är skrämmande att en skola finns med bland de farligaste arbetsplatserna. Tänk, det är en "arbetsplats" där våra barn befinner sig varenda dag...

Anonym sa...

Att överhuvudtaget inte känna sig trygg på jobbet verkar ju helt sanslöst. Det är klart att man måste känna sig säker. Men det är som du skriver, dessa besparingar är helt sjuka.

Anonym sa...

God morgon. Tur att inte min arb.plats fanss med. Men vi jobbar efter måttot, säkerheten först. Kram från Sita

Pixi sa...

Det e inte klokt att man inte ska kunna känna sej säker på sitt jobb..kan förstå att man måste vara försiktig o koncentrerad så inga olyckor sker men att man måste ha vakter lr nån annan med sej för "folk" e inte folk o ger sej på andra..jag fattar inte vad samhället e på väg??Tacksam för att ungarna bor hemma men man kan ju inte låsa in dem när de behöver flyga ut o växa upp utan oss...det kan ju häbnda vad för nåt skit som helst..De kan oxå bli nerslagna helt oprovocerat precis som du berättar här!Nä fyy f-n!!
Det e ju redan nog att man oroar sej för sin gube på hans jobb..med tunga maskiner o tåg som susar förbi hela tiden..(spårbyggare)..nää uss...Nu får man tänka på nåt roligare..Jafg har hittat en annan skrivkurs nu ser du o det tycker jag att det ska bli jättekul..för denna har platser kvar...vill fördjupa mej i skrivandet o bli bättre på tangentbordet..än så länge så e det nästan bara pekfingervalsen o det ska vi ändra på ..Blev glad att se att du följer mej o min lilla blogg! Ha en underbar dag! =)

Anonym sa...

De låg långt ifrån mej allihopa men det är ju fruktansvärt att man inte ska kunna vara trygg på sitt arbete.

Anonym sa...

Min arbetsplats fanns inte med. Jag tror att det finns alldeles för många farliga arbetsplatser, tyvärr. Pengar går före säkerhet. =)

Anonym sa...

Nog är det konstigt att Guldsmedsaffären i Kiruna är Sveriges 12:e farligaste arbetsplats men gruvan en kilometer ner i backen på samma ställe inte nämns överhuvudtaget.

Anonym sa...

http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/unid/7A1DB3839668E49FC125753F0026FEDE
Vänligen rätta listan!