söndag, augusti 10, 2008

Försäkringskassan

När jag läste olika tidningar på nätet nu i morse, satte jag nästan teet i vrångstrupen. I DN kan man läsa att det på grund av omorganisation och personalbrist inom försäkringskassan har gjort att ca 30.000 pensionärer hittills i år fått vänta i över en månad (en del i över 8 veckor) på bostadsbidrag. Det har varit samma problem med föräldrapenningen, men där har de inte angett någon siffra på hur många som fått vänta på sin utbetalning...

I GP läser jag att en kvinna från Gråbo fick vänta på besked från försäkringskassan i nära ett år. Denna kvinna fick i maj 2007 reda på att hon skulle få sjukersättning i två år. Fram till februari 2008 försökte hon flera gånger genom att ringa till Försäkringskassan få ett beslut från dem. Hon fick oftast svaret att hon skulle få pengarna, vid andra tillfällen fick hon beskedet att handläggaren var så tungt belastad att hon inte hann med alla ärenden.

I mars 2008 får kvinnan höra från försäkringskassan om att en ny medicinsk utredning måste göras, för handlingarna har på grund av det långa dröjsmålet från deras sida blivit för gamla.
Justitieombudsmannen är nu inkopplad och vill ha en förklaring senast den 15 september på varför ingenting hände i ärendet mellan den 9 maj 2007 och den 27 mars 2008.

Här dyker några frågor upp:
  1. Vad har alla dessa människor levt på under tiden i väntan på utbetalning av pengarna? Speciellt denna stackars kvinna från Gråbo... Har de kunnat få hjälp av soc. under tiden, eller är det svårt att få hjälp av dem så länge försäkringskassan håller på med en utredning? Jag kan inte lagarna så bra.
  2. Man gör väl en omorganisation i ett företag för att det ska bli bättre, inte sämre?
  3. Hur länge skulle försäkringskassan ha kvar sina kunder, om det var ett privat företag?

8 kommentarer:

syren sa...

Klart att man ska göra en omorgansiation så att den blir så bra för kunden som möjligt. Det är ju en skrämmande läsning hur människor behandlas!

Fröken Sparsmart sa...

Ja, man är alltid lika orolig när man blivit sjuk att ens läkarintyg inte kommar att godkänd av Försäkringskassan. Inte klokt.

starling sa...

Jag instämmer i dina tre frågor. Speciellt den sista, det var en riktigt bra fråga.
Det står väl i tidningarna varje dag att det är mycket folk som är arbetslösa, varför inte sätta in dom där det är personalbrist. Det är väl bättre att dom har jobb istället för lever på bidrag (A-kassa) och alla andra får den hjälp dom behöver på en gång. Man ska väl inte vara tvungen att behöva vänta så där länge. Vansinnigt.
Sv: rester är alltid bra, då slipper man laga mat =)

Anonym sa...

ja det är hemskt dåligt av FK.. har en bekant som varit pappaledig över sommaren. han har fortfarande inte fått sina pengar sen 2 månader tillbaka.. hans tid har gått till att ringa runt till alla och puttat fram räkningarna.. tur dom flesta är till mötesgående. men jobbigt lixom!
/tuta

nett sa...

Tragiskt att man (de) skall behöva vänta så länge, försäkringskassan har man haft många förseningar ifrån. Är man sjuk en längre tid så brukar det vara problem.

Markattan sa...

Detta är rent ut sagt för jävligt. Har läst detta innan och har också läst att dom flesta hyresbolag har överseende med pensionärers ev. försening med hyran pga detta, OM dom ringer och förklarar. Men du kan tänka att detta är ångestbelagt för dom äldre, dom är ju oftast så noga med att "göra rätt för sig". Jag tycker detta är skamligt, sånt här får banne mig inte ske!!!!

C.V sa...

ja, det är skrämmande att dom får göra så, varför har dom dragit ner på personal när dom inte klarar av jobbet?

Christian sa...

Tror du försäkringskassan skulle ha några kunder?
Det vore ett sådant företag som skulle få minus tio på en skala av ett program på tv som ger betyg till företag.
Jag har själv försäkringskassan som försörjare, så jag vågar inte skoja för mycket om dem...vill ju inte råka illa ut om man säger så.

Men man kan ju verkligen börja undra vad de gör egentligen.
De som jobbar där får ju lön, men för vad? *ler*