torsdag, september 11, 2008

Visad personlighet genom sin inredning


Vi har ett virrvarr av möbler och saker i vår lägenhet. Det enda vi har köpt alldeles själva är sängarna, de flesta bokhyllorna, datorerna, tv:n, två hurtsar och den stora frysen i köket. Resten är så kallat "arvegods". Vi har absolut inte kunnat välja någon som helst "egen smakstil" i vårt hem.

Hörnsoffan har vi fått från min kära svägerskas dotter, soffbordet fick vi för 19 år sedan av min mans ena syster och redan då var det rejält skamfilat. Köksbordet gjorde min mans morfar och stolarna till det håller på att falla isär. Vitrinskåpet vi har är från mina föräldrar, sonens bokhylleskrivbord är retro och ett arv från en av mina systrar som de hade när de precis flyttat hemifrån. Mitt skrivbord i sovrummet hade jag när jag växte upp, en bokhylla bredvid vår säng hade min ena syster innan hon flyttade till USA och bokhyllan på andra sidan är från en kompis som flyttade till en annan stad. Från samma kompis har vi ett litet ljusblått, handgjort vitrinskåp som hänger på köksväggen, där vi har vår "finservis".

Nu skriver SVD om att hemmet alltmer blivit som en tavla, som vi målar för att visa upp för andra människor. Vi försöker möblera hemmet och visa det vi vill att andra ska se och det vi inte vill att de ska se, försöker vi dölja. Om man skulle vilja veta hur vi är som personer i vår familj, kanske det är lättare att komma fram till det genom att titta på våra böcker i de sju bokhyllorna, för de har vi inhandlat själva och efter tycke och smak. Våra möbler är som sagt ett enda stort ihopplock och egentligen inget val som vi själva skulle ha gjort... fast helst skulle vi väl vilja bo i en stor herrgård med en fantastisk park utanför. (Men bara om vi slapp städa det själva och slapp det mesta utav trädgårdsarbetet...). Vad säger det om oss?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det säger att ni har personlighet! Inte som en katalog utan själ!! Vackra saker, vad är det?? Jag tycker att när man köper bara för att det är trendigt, så blir det ytligt!! Kram

Anonym sa...

Men, Veiken säger att man har personlighet då - då har ju jag också det jööö!! Du ska se vårt hem, jösses amalia! Här går vi liksom i väntan på tid och pengar för att kunna göra i ordning men tills dess? *blundar*
Du, jag såg det där programmet igår om ADHD, mycket intressant program! Hon den där föreläsaren hoppas jag lyckades banka in ett och annat på soctanterna :)

Anonym sa...

Hej!

Men ni har valt att ha grejerna kvar så då måste ni tycka om dem? Vi har också en salig blandning även om vi valt de flesta grejerna. De kommer ifrån olika tider, man har inte råd att köpa ett eget hem på en gång! Dessutom har vi fyndat en del på blocket!

Det blir personligt med blandningen! =)
RoC, vilken är det? Det behövs definitivt olika krämer för olika årstider. Likadant med håret...det går i vågor hur det mår.
Erika

Anonym sa...

Håller med Veiken!
Oj, jag undrar hur mitt hem kan uppfattas...jag försöker bara göra det trivsamt och funktionellt så jag har inte tänkt så mycket på det där. Intressant. Ska läsa artikeln:)
Ha en bra dag!
Kram

Anonym sa...

Personligt hem, ett annat ord för slö, lat, förvirrad, kaos och ja, det är ju faktiskt trevligt för då märks det ju inte så mycket att man rör sig där inne, det är ju redan rörigt :P

Anonym sa...

Haha, jag beskriver ju bara mig själv och vårt hus =)

Anonym sa...

Det säger att vad ni än "lider av" så är ni precis likadana som vi! Åh, jag blev så glad när jag läste ditt inlägg. Jag trodde inte att vi var så många fler. :D

Vårt hem består alltså också nästan helt och hållet av arvegods från olika tider och personer. Mattor, bord, stolar, tavlor... Till och med min säng är ärvd efter min svåger.

Och jag tycker OM mormors tavlor, M:s mormors lampor, hans farfars pianostol, pappas gamla köksbord, osv, osv.

Det vi själva köpt - stora saker alltså - går mycket snabbt att räkna ihop.

Anonym sa...

Jag hoppas att det är ändrat i samhället vad gäller ämnet relationer när mina barn blir större!

Anonym sa...

Har också ett hopplock utav grejer.....vad det säger om mig? Tja, jag är väl någon slags container där andra lämnar det de inte vill ha ( dvs de som inreder med stil). Men att få hopplocket att bli stiligt matchat det är en konst må jag säga och det säger en del om ens personlighet!

Anonym sa...

Det är som här då. Hopplock av nytt, begagnat, dyrt och billigt ;)

Anonym sa...

Man har väl de grejor man gillar. Om det är arvegods eller inköpt så är det efter sin egen pesonliga smak.

Anonym sa...

Precis så hade jag det tidigare också, jag tog fram målarpenseln så blev det som nytt :) har fortfarande en del saker kvar från den tiden... sen har man handlat in andra grejer, men jag känner nu att det egentligen inte är jag... så det kan bli :)

Anonym sa...

spännande... men tror nog de kan stämma lite... hmm... själv har ja väldigt kliniskt.. eller ja haft.. men har velat ha de så.. kanske har de visat att de e den mentaliteten ja haft ett tag.. de e nu ja börjat göra hemmet till mitt. och de ät nu jag börjat känna mej hemma i mej själv efter en kaotisk tillvaro..

Anonym sa...

Vad det säger...?
Att ni är enkla människor som uppskattar livet mer än materia. Jag tror inte ni har det fattigt bara för att ni har en massa ärvda möbler och skulle det vara så att ni saknar pengar så att det är därför ni har sakerna som ni har, så är ni i alla fall rika för ni har en sammanhållen familj. Så är mitt intryck av vad jag läser hos dig. Ha en riktigt bra dag!