torsdag, september 25, 2008

Lite skit rensar magen!?

Jag läste kemisk toxikologi, en mindre universitetskurs på distans en gång i tiden. Vi träffades en helg i månaden och någon kunnig person inom olika toxikologiska områden föreläste för oss. En sak som jag lärde mig är att allt kan vara giftigt, beroende på vilken mängd man utsätts för.

Vatten, salt, kanel... allt kan bli farligt. Men, att inte tvätta av ett äpple innan du äter det, är egentligen inte farligt. Ett enda äpple kan inte döda dig. Fast det finns andra ämnen som det i stort sett räcker för att bara inandas en kort stund, så dör du snabbt.

Många som jobbar inom vården är mycket noga med att få bort alla bakterier och det är bra. Fast det kan ju gå lite till överdrift också. Jag hade en gång en kompis som spritade ned allt och vägrade gå på offentliga toaletter. Inte ens jobbtoaletten dög, så hon försökte hålla sig i över 13 timmar... (det var då jag jobbade natt...) Hon städade varje dag hemma med starka medel för att få bort alla bakterier. Sedan hade hon också problem med vissa allergier, njurarna och astma också...

Här hemma har jag handsprit ifall det går magsjuka eller något liknande. Det var extra bra när min son låg i jobbig magsjuka och hade spytt ned hela sitt rum och vi andra i familjen lyckades, tack vare handspriten, hålla oss friska.

Sedan får man höra att det finns otroligt mycket bakterier på datorns tangenter, mobiltelefonen, trappräcken och i handväskan. Jag tror att man måste ta allt med en nypa salt, för man kan inte gå omkring och vara livrädd för bakterier. Bakterier är något som finns överallt runtomkring oss och vi kommer aldrig att bli av med allihop. Dessutom finns det sådana bakterier som vi behöver för att kunna leva... Kanske att man ska hålla sig till ordspråket: "Lite skit rensar magen"! Vad tycker ni?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag själv jobbar ju inom vården och jag måste hålla med, det går till överdrift. Som nu ex, de gamla får nu inte göra sina egna smörgåsar, frö just att det samlas baktreier när de tar i pålägget osv.. *löjligt* skall man ta ifrån dem det de kan klara själva som att kunna bre sin egen smörgås. Må så gott!

Anonym sa...

Hej! Ja lite lagomt är bäst:) Jag betalar en massa pengar för att köpa flytande bakterier på burk...men det är snälla och väldigt nyttiga bekterier har jag sett på reklamen;)

Ha en fin kväll!
Kram

Anonym sa...

Jag!Jobbade med en som verkligen hade bacill skräck,han tvättade händerna helt maniskt.Händerna vae skinnflådd jag sa åt honom ,men han blev jätte sur på mig.Bakterier finns överallt.Ha det fint, kram lena.

Nippertippan sa...

Jag tror att bakterierädslan är farligare än bakterierna, om man nu inte har redan nedsatt immunförsvar av andra sjukdomar.
Kramizar!!!

Anonym sa...

ja måtta i allt. klart de e bra o vara renlig av sej, men att gå i överdrift skadar nog hälsan mer än gör nytta. vi har oxo jämt sprit hemma, just in case. men äh, annars e de ju inte så farligt om man inte har de kliniskt.. =)

Anonym sa...

sv- jupp, hann med de mesta faktiskt.. gymmet och tuppluren fick ja hoppa över.. tiden räckte inte till hehee

Anonym sa...

Håller med om att lagom är bäst! Jag kan bli väldigt irriterad över att samma person kan vägra äta ett äpple om det inte är skalat/tvättat - för att i nästa sekund tända en cigarett.......
Kramar.

Anonym sa...

Jag jobbar som fastighetsskötare och där får man ta mycket skit. Är i alla fall inte sjuk så ofta och det som gäller är tvätta händerna och det räcker. Ha en underbar dag. kram

Anonym sa...

Som du skriver så behöver vi lite bakterier för att vi ska fungera.
Jag vill inte påstå att jag har det för rent här hemma, men jag har det inte skitit heller.
Överdriven städning tror jag leder till alla de allergier som finns i vår miljö i dag, syntetiska rengöringsmedel och kravet på att det ska vara pedant skött samtidigt som man jobbar heltid tror jag också spelar in...

Anonym sa...

God morgon i stugan! Jisses.. det hade ju varit bättre hon hade tagit med sig lite rengörings medel än att hålla sig så där länge, och som du skrev vissa passiller behöver vi dock, nån måtta får det ju vara :) Ha en bra dag :)

Anonym sa...

Livet är ett risktagande men vi kan ju inte sluta leva för det...
Ha en bra dag idag!
Kram

Anonym sa...

Hej! Jag har jobbat med barn i en herrans massa år och har sällan haft en sjukskrivning. Men folk som börjar jobba efter en längre ledighet brukar bli sjuka inom två veckor!! Egen slutsats: Man måste exponeras för bakterier för att hålla immunförsvaret igång!!!

Anonym sa...

Jobbigt för din förra jobbarkompis, jag skulle aldrig kunna hålla mig så länge. Jag blir kissnödig bara jag vet att det inte finns en toalett.
När jag går på offentlig toa så tar jag inte i något, jag använder papper att stänga kranen med, att låsa upp, att öppna dörren, att släcka lampan. Jag tvättar händerna ofta. Jag kanske är lite överdriven, men jag har inte varit sjuk på ca 13 år och jag har aldrig varit magsjuk vad jag kan komma ihåg. Jag är nog lite nojjig med vissa saker. Som när Mannen ställer kassarna på marken när vi har handlat och han sen ställer samma kassar på köksbänken. Blä. Barn1 sätter sin väska på köksbordet eller i sängen och den har nog varit med om en hel del saker, jag tror det är massvis med bakterier på den. Ja, du hör ju hur jag är. Kram =)