måndag, april 28, 2008

Språk

Min son kom hem precis. Han har haft nationellt prov i engelska och jag var naturligtvis nyfiken på hur det gått. Han hade i alla falll skrivit flera sidor och det tycker jag låter bra. Annars brukar han ha så svårt för att sätta igång med skrivandet... därav flera oinlämnade uppsatser som han måste ta tag i och lämna in. Det är faktiskt det som han har mest svårt för, när det gäller skolarbetet. Han verkar hur som helst ha lätt för språk och det är jag glad över.

Jag har alltid älskat språk. Om jag fick välja, skulle jag lära mig så många språk jag bara kunde. Fast jag har hunnit med svenska (var ju född med det), engelska, tyska, spanska (minns mycket lite från gymnasiet), latin (minns inte så mycket från det heller) och mandarinkinesiska. Samtidigt som man lär sig språk, lär man sig om människorna som talar språket, om de länder de bor i, deras mat och kultur etc. Det berikar en som person.

Enligt min bok i tysk språkvetenskap, som trycktes 2004, finns det idag ca 6700 levande språk i världen. Det är svårt att säga hur många språk som har dött ut och vad är skillnaden på språk och dialekt, egentligen? Bara i Indien existerar ca 420 olika språk och i Sydamerika och Afrika kan man räkna långt över 1000 olika språk. I Europa hittar man ca 70 olika språk. Finns det språk som talas idag av folk vi inte känner till? Det är en intressant fråga.

(från Pusselbitarna på metrobloggen)

Inga kommentarer: