tisdag, december 09, 2008

Yerba Mate

När jag var hos min chilenska väninna här om dagen, blev jag bjuden på ett speciellt te, yerba Mate, från Sydamerika. Jag fick också med mig en stor påse av det hem... =)

"I Sydamerika växer den för amazonindianerna heliga lianen Illex paraquariensis. Maté dricks i större delen av Sydamerika ungefär som vi svenskar dricker kaffe. I flera av länderna är det nationaldrycken och en storkonsument kan förbruka 10 kg per år.

Större delen av den stimulerande effekten kommer från xantin-derivaten vilka förekommer i över 60 olika plantor världen över. Det mest kända xantin-derivatet är koffein. Två andra är teobromin och teofyllin. De har likartad övergripande verkan men skiljer sig desto mer i detaljer.

Teofyllin är stimulerande men har en tydligare effekt i kroppen. Teofyllin vidgar bronkerna och medverkar på andra sätt till att öka syresättningen.

Teobromin är stimulerande men verkar svagare under längre tid. Koffein verkar istället snabbt stimulerande men effekten avtar snabbare.

Alla tre av dessa xantin-derivat finns i kaffe, te, yerba mate och choklad m.fl. drycker. Vad som skiljer sig åt är den totala mängden xantin-derivat och andelen mellan dem i den färdiga drycken. I kaffe och te dominerar koffeinet helt vilket gör att att höga doser av kaffe lätt ger en nervös stimulans.

Yerba maté innehåller inositol, ett ämne besläktat med B-vitaminer. Inositol har i studier visat sig ha en effekt vid depression där en biverkning är lägre nivåer av inositol. Inositol används ofta i energidrycker.

Nyttiga ämnen som kan vara till hjälp när kroppen utsätts för stress och som finns i yerba mate inkluderar klorofyll och karotener (antioxiderande provitaminer). Yerba mate innehåller precis som grönt te en hög halt av antioxiderande fenolföreningar.

En kopp lagad av 1 matsked blad ger ungefär 18 mg järn, 400 mg magnesium, 15 mg zink, 1,7 mg B2, 20 mg niacin och 2 mg B6-vitamin och 15 olika aminosyror.

I Tyskland är yerba mate godkänd mot mental och fysisk trötthet. I Frankrike är örten godkänd för behandling av brist på energi, för viktnedgång och som urindrivande medel.

Yerba mates verkan på nedstämdhet kan vara ett komplement till annan behandling. Den stimulerande effekten kan hjälpa till med initiativförmåga och kortsiktigt ge extra psykisk energi. Yerba maté kan kanske vara bättre alternativ till kaffe vid ångest eftersom drycken sällan ger nervositet."

(Fakta från Nyfiken Vital, där finns också mera fakta om detta te och några fina bilder att titta på)

10 kommentarer:

tuta sa...

ojda, låter intressant =)

AnnaKK sa...

Att det aldrig kan finnas något sånt där "nyttigt och bra" i kaffe!? 8-)

Fingerfärdig sa...

Det var intressant. Var kan man inhandla detta te?

Nippertippan sa...

Hehe. Läser vad du skrivit...choklad, kaffe...och dräglar mer och mer ju längre jag läser...Mumsiga saker;) Roligt att det finns så mycket fina ingredienser. Synd att detta ört inte finns lättare att få tag på här i sverige, eller vet du någon ställe där man kan köpa sådan te som du fick med dig hem?
Förresten, det är jätteroligt att läsa dina "faktarutor"...man allmänbildar sig samtidigt som man läser bloggar som annars kunde ge bara lite dålig samvete eftersom man borde tentaplugga istället;)
Ha det gott och sov sött:)

starling sa...

Hur många tesorter finns det och hur många har du? =)

Frogprincess sa...

intressant!

Anonym sa...

Det är många som försöker hävda att diverse saker är nyttiga, ofta på tveksam grund.

Att jämföra matés nytta med nyttan hos grönt te är mycket tveksamt, minst sagt.

Dessutom är grönt te mycket godare! Otroligt gott te finns hos www.gronateimporten.se Det kan jag verkligen rekommendera.

Kram Jessica P

Anonym sa...

Glömde säga att maté är ganska kul för man kan känna sig lite pirrig om man dricker några muggar.

Kram Jessica

Fingerfärdig sa...

Tack ska du ha för besväret.

http://www.houseoftea.se/yerba-mate/index.php/cPath/35

Detta var den adress, som Du gav mig, ifall det finns någon annan som vill inhandla detta te.

Fingerfärdig sa...

Jag fick ytterligare två adresser, som jag skriver in här, så fler kan få ta del av dem. Jag tackar så mycket.

http://www.sencha.se/webshop_produkt.aspx?prodid=313&&Te%20-%20Yerba%20mate,%20%C3%B6rtte

http://www.yerbamate.se/