torsdag, september 30, 2010

Händelser


Det är strålande solsken ute, men lite kyligt. Det var ca 0 grader när jag väckte dotter Pusselbit. Vid 08.00-tiden dök en målare upp för att spackla på den lilla toan och i eftermiddag kommer han igen för att spackla färdigt. I morgon kommer allt att målas och bli helt färdigt och det ser jag fram emot!

Vid morgonpromenaden skötte sig boxer Pusselbit alldeles utmärkt utan hundgodis, trots 3 hundar inom 20 meters avstånd. Han var lycklig över att både jag och son Pusselbit var ute med honom och ännu gladare blev han när vi gick igenom en hage med högt gräs...

Nu tar jag en liten tepaus ifrån tyskastudierna och i eftermiddag får vi besök av en vän. Disken skall tas innan dess och helst bör det också dammsugas, men hinner jag inte det, så är det inte hela världen och det är skönt.

I morgon blir det begravning av min kompis R:s dotter, så jag behöver gå igenom de kläder jag ska ha på mig... och på lördag fyller son Pusselbit 20 år. Vi får väl se vad han ska få för något fantastiskt i födelsedagspresent - vi är lite sent ute med det, men det ordnar sig och fixar sig alltid! ;D

På måndag anordnar Forum för Tysklandsstudier en heldag i Universitetshuset på temat översättning klockan 09.00-16.00, med paus för både kaffe och lunch. Det verkar oerhört intressant och därför kommer jag att bevista detta arrangemang, men först ska jag anmäla mig så att de vet att jag kommer.

Nu drar tyskastudierna igen och jag önskar er alla en underbart härlig torsdag! =)

onsdag, september 29, 2010

Läraren och jag - läraren, jag och en student till...


Igår när jag kom till språkvetenskapen, var det bara jag och läraren där. En kvart in på lektionen kom en tjej springandes och både jag och läraren drog en suck av lättnad. På översättningen var det jag, läraren och samma tjej. Annars ska vi vara 4 studenter, varav en kille som har tyska som modersmål och vill ha betyg på att han kan det bra...

När jag läste kinesiska (mandarin) var det också en hel del kineser som läste det, för att kunna bevisa att de kunde det bra, andra läste det eftersom de pratade en annan dialekt hemma och mandarin är det stora officiella språket i kinesiskan. Eftersom en del av dem redan kunde det mesta, läste de det på sidan om samtidigt som de studerade något annat på universitetet. Det är likadant med den här killen som läser tyska...

Det togs inga kort i botaniska trädgården igår. Det blåste alldeles för mycket och jag hade en otrolig motvind på vägen hem, så jag var helt slut när jag väl kom innanför dörren.

Vädret var i alla fall soligt hela dagen och det verkar som om solen ska vara framme idag också. Hoppas att det är mindre blåsigt, bara. Det var minusgrader i natt och just nu är det ca 5 grader varmt ute. Jag läste i någon tidning igår att det troligen kommer att bli en av de kallaste vintrarna någonsin och då får vi väl hoppas att värmen fungerar bra inomhus och att vi har tillräckligt med varma kläder...

Idag ska jag till universitetet igen och jag hoppas verkligen att vi blir fler än 2 personer på lektionen. Det är så arbetsamt att hela tiden vara alert och prata mycket på tyska... men samtidigt så lär man sig en hel del!

Jag önskar er alla en underbart härlig onsdag! =)

tisdag, september 28, 2010

Soligt, men blåsigt


Det är en solig, men blåsig och lite kall dag. Det var 5 grader varmt vid klockan 07.00 och man kan väl säga att nu finns ingen återvändo, hösten och därmed vintern är i antågande!

Jag ska alldeles strax till universitetet och har tittat lite extra på bussarna jag ska åka med, de har ändrat linjerna lite grand och jag vill ju inte missa varken bussarna eller lektionerna.

Efter universitetet, tänkte jag gå till den botaniska trädgården och passa på att ta lite höstbilder. Det var ett tag sedan jag tog bilder, så mitt förråd börjar ta slut! ;)

När bilderna är tagna blir det en långpromenad hem (det tar ca en timma) och då blir det middag och tyskastudier.

Visst är det bra att kunna planera upp dagen!? Fast jag har lärt mig att hur mycket man än planerar, så blir det alltid en massa avstickare och det gäller att vara flexibel... Vi får väl se hur det blir idag. Önskar er alla en underbart härlig tisdag!! =)

måndag, september 27, 2010

Lite trögt...


Har precis varit ute på en längre promenad med sonen och boxer Pusselbit. Det var extra spännande för vår hund, för idag var det många skolorienterare, några andra hundar och gräsklippare och en stor traktor som slog en åker som förgyllde tillvaron ute.

Maken är hos jobbcouchen och dotter Pusselbit är i skolan. Jag själv ska läsa tyska, men det tar emot lite... ;)
Fast jag ska bara läsa igenom S. 187-212 och svara på ca 25 frågor... ( som: "Erklären sie das semiotische Dreieck von Ogden und Richards", och "Warum sind nicht alle Komposita in der Sprache in einem Wörterbuch auffindbar?", eller "Welche Wortfelder können erfolgreich mit der Merkmalssemantik erforscht werden und welche eignen sich weniger?") . Hm, det finns massor att läsa om jag vill, men i morgon ska jag kunna just det här... På onsdag ska jag ha gått igenom ytterligare flera sidor av grammatik.

Det är väl bara att göra i ordning teet, tända ljusen och sätta igång! =)

söndag, september 26, 2010

Travian


Jag kom i säng vid 2.30 i natt och vid 06.30-tiden började våra grannbarn ovanför oss springa omkring. Våra grannbarn är väldigt livliga av sig och det är helt okej, det är skönt att de är friska och glada. Fast jag är glad över att jag inte längre arbetar natt! ;)

Orsaken till min sena insomning är Travian. Travian är ett strategispel på nätet och det är första omgången jag spelar det. Den allians jag är med i sysslar bara med handel och försvar av sina handelsstäder och det var därför jag gick med där.

Jag själv är galler (man kunde välja mellan det och att vara en german eller romare) och hittills har det gått riktigt bra. I andra allianser finns det de som gör olika plundringsräder i stället för att handla och det var en sådan person jag råkade ut för igår kväll och natt.

Ett vänligt, men bestämt brev från mig till honom där jag förklarade att jag fredligt sysslar med handel, men försvarar mig ordentligt med hjälp av mina trupper och av andra i min allians, gjorde att han svarade med "okej, men jag har stora och hungriga trupper och därför plundrar jag för resurser som jag behöver ha och jag letar alltid efter bra byar/städer att plundra."

Jag brydde mig inte om att svara. Det var väl lika bra att han fick lära sig den svåra vägen att jag faktiskt har ett väldigt bra försvar, samt att han heller aldrig kommer att få något av mig vid plundring pga att jag har bra grottor att gömma mina resurser i... och mycket riktigt, han fastnade i mina fällor och fick inget med sig tillbaka, trots olika försök under natten! =)

Nu ska dotter Pusselbit snart göra dagens middag tillsammans med sin kompis - goda och härliga piroger! =)

lördag, september 25, 2010

En massa...


Just nu är min dotter och träffar kompisar på IKEA. Mot eftermiddagen/kvällen kommer hon och en kompis hem till oss för att göra pizza till hela familjen och kompisen ska senare sova över här till i morgon och sedan åka hem igen. Jag har förberett son Pusselbit på det och vi får se hur det går... om han stannar inne på sitt rum som han gjorde förra gången eller inte.

Min man har snarkat extra mycket i natt, så jag är lite avslagen. Maken verkar också vara rätt så trött, för efter att ha tagit morgonpromenaden med boxer pusselbit och ätit frukost, somnade han och ligger och snarkar på vår säng...

Även om jag dammsög lägenheten igår, ska det våttorkas idag och badrummet, samt lilla toan städas. Igår kom en person och lagade till hålet i den lilla toan som vi hade efter vattenläckan från lägenheten ovanför oss och det var på tiden. Det hålet sågades till den 1 september och sedan dess har vi haft det lite "oestetiskt" där inne...

Med tanke på hur lite tyska jag läst den här veckan, borde jag sitta med den en hel del, men det är lite svårt att få tiden att räcka till. Var köper man mera tid???

Igår frös jag in resten av den gräslök jag hade ute i min trädgårdstäppa. Det blir väl inte så stora ekonomiska vinster utav den lilla skörden jag fått av den i sommar, men det ger ändå en viss tillfredsställelse att veta att det är något jag odlat själv! =)

Jag har fortfarande några äpplen kvar att skala och frysa in och det behöver också göras idag, för de börjar bli lite dåliga. Ibland funderar jag på att göra lite äppelmos också, det skulle bli oerhört uppskattat av familjen, men det lutar ändå mot att bara skala, skiva och frysa in dem. Tiden räcker som sagt var inte till allt man vill göra, så här gäller det att prioritera det viktigaste!

Jag önskar er alla en underbart härlig lördag och helg!! =)

fredag, september 24, 2010

Äntligen fredag! =)


Det har varit en mycket lång vecka och de flesta dagar har det regnat, förutom igår då det var ett fantastiskt soligt höstväder.

Jag och son Pusselbit har varje morgon varit ute med boxer Pusselhund och det har varit riktigt trevligt. Min son har kommit vår hund mycket närmare och vi får alla motion, vilket är välbehövligt.

Hela familjen har varit rätt så trötta och det kan ju ha många olika orsaker. Mycket regn och lågtryck, förkylning, hösten har kommit och det är mörkare ute...

I helgen kommer en av dotter Pusselbits kompisar och hälsar på och vi måste röja en del idag, samt ta de sista äpplena i påsarna som är på balkongen. Antagligen kommer det att bli en hel del äppelpaj i helgen också... =)

Igår var jag och maken och handlade det nödvändigaste, som hundmat, mjölk och massor av toapapper (toapapperet var extra billigt på ÖB). Sedan var vi också på Mediamarkt och medan maken sprang omkring och gjorde några ärenden, satt jag i en massagestol och hade det underbart skönt. Tänk att ha en sådan hemma hos oss! =)

På Mediamarkt hann jag också inspektera några fina kameror (börjar bli lite trött på att ta kort med min mobiltelefon...), men vi behöver lite mera pengar för att köpa en. Fast nu är en del som är bra inte så fruktansvärt dyra längre, så kanske om min man får ett arbete...

På Willys köpte jag vitkål för 2.90 kr/kg och köttfärs för ca 35 kr/kg, så idag blir det en massa kålpudding som sedan också kan frysas in så att man kan ta fram lite då och då framöver.

Jag har länge försökt övertala min man att vi ska köpa en mindre frys där vi kan ha frukt, bär och det vi bakar och att vi har den stora frysen till den mat vi lagar, kött, grönsaker osv. När jag månadshandlar brukar jag också frysa in bordsmargarinen och bakmargarinen, så att det bara kan tas fram allt eftersom. Det är väldigt bra. Ostskalkar kan rivas och frysas in och senare användas till gratäng. Maken anser att det får räcka med en frys... fast det tycker jag inte att det gör! ;)

Nu är tepausen över och jag önskar er alla en underbart härlig fredag! =)

tisdag, september 21, 2010

Politik


Jag har läst en massa olika valanalyser från olika tidningar världen runt. Många har frågat sig hur SD kunde väljas in i den svenska riksdagen. Personligen tror jag att det svenska folket var oerhört trötta på att ingen högt vågade prata om den misslyckade invandringspolitiken, för misslyckad är den. Eller om hur svenskar har fördomar om invandrarna, eller hur invandrarna har fördomar om oss svenskar, men också om olika invandrarnationaliteter.

Jag älskar invandrare, de har berikat mitt liv på många olika sätt. Jag själv har konstigt nog blivit kallad för invandrare av olika personer (bland annat av en busschaufför som tyckte att jag pratade "rinkebysvenska", speciellt efter ett nattskift med 99% invandrare...), min man och min son är så mörka att de ibland har blivit tagna för invandrare och när min ena syster bodde i Stockholm fick hon höra att hon inte skulle komma hit och ta jobben från de infödda svenskarna och skulle flytta till det land hon kom ifrån... min familj är ursvenskar, har mörkt hår, men inte mörk hy...

Min allra bästa vän är ursprungligen från Chile och hennes man från Bolivia. Många av mina kusiner är adopterade ifrån Indien. En del i släkten är tillsammans med människor från olika delar av världen.

Men... och det är ett stort men... eftersom vi sägs leva i en demokrati måste vi kunna prata om allt det här med varandra. Man kan inte försöka gömma det i garderoben och hoppas på att det försvinner av sig självt. Vädra och rensa ut allt som inte är bra och behåll det som är värt att behållas och våga ta diskussionen i det här ämnet. Idag är många rädda för att bli kallade för rasister om man säger något negativt om invandringen, även om man inte är det. Om ingen vågar säga något har vi faktiskt ingen riktig demokrati längre.

Och hur skulle det gå i en äktenskaplig relation om man inte vågade prata om vissa ämnen? Det skulle inte hålla länge... ett land som inte kan prata om vissa saker kan heller inte behålla sin demokrati en längre tid. I ett land där vissa saker undanhålls från folket, där har demokratin försvunnit. Märks det att jag är orolig över Sveriges förmodade demokrati och att jag anser att vår demokrati naggas i kanten för varje år som går?

Jag anser att det beror på alla de etablerade partierna och att det är så viktigt för dem att bara de åsikter som är politiskt korrekta får höras och synas i svensk massmedia. Och det är riktigt sorgligt att man ofta måste läsa många viktiga nyheter i utländsk massmedia, för i Sverige är det inte politiskt korrekt att ta upp vissa saker och då är det är alldeles tyst om det här. Många av de invandrare jag är vän med har undrat över det här. De anser att det inte är någon idé att lyssna på svenska nyheter, utan de söker från början upp de utländska nyheterna på bland annat internet. Det är intressant, men samtidigt också oroväckande.

(Jag vill också klargöra att jag själv inte har röstat på SD och skulle aldrig någonsin göra det!)

måndag, september 20, 2010

Veckoschema


Igår satte vi oss ned hela familjen och gjorde scheman för veckan som kommer. Herr Pusselbit kommer att vara hos jobbcouchen varje dag mellan 09.00 och 14.00, förutom lunch mellan 12.00 och 13.00. Han kommer att gå upp varje dag vid 07.00 och äta frukost innan han ger sig iväg dit.

Jag själv kommer att gå upp vid 07.00 varje dag och väcka allihopa och sedan äta frukost och efter det ska jag och son Pusselbit gå ut med boxer Pusselbit tillsammans och dotter Pusselbit ge sig iväg till skolan. De dagar som jag ska vara på universitetet får son Pusselbit gå ut med boxer Pusselbit ensam.

När jag och sonen kommit in efter morgonpromenaden är det dags för mina studier, om jag inte ska vara på universitetet.

När Herr Pusselbit kommer hem igen, får han gå ut på en riktigt långpromenad med hunden och jag lagar middagen och sedan diskar vi tillsammans.

På lördagar blir det en städdag för hela familjen och söndagar blir den mest fria dagen i veckan.

Efter klockan 18.00 varje dag börjar vår riktiga "fritid".

Det här är mycket generellt, men jag tror att det blir svårt att ha ett mera noggrant schema och kan vi följa det här blir livet så mycket enklare och son Pusselbit får komma ut varje dag, komma upp på morgnarna och inte fastna framför datorn... och jag får min tid att studera.

Ute är det mulet och det var riktigt kyligt i natt och dimmigt i morse. Jag tänker inte kommentera gårdagens val mera än att det var synd att SD fick så många röster... och jag har lusläst alla tidningar jag kommit över på internet, både svenska och internationella. (Engelska, amerikanska, tyska, finska som är skrivna på svenska osv.)

Nu måste jag sluta med min rast och fortsätta med tyskastudierna...

söndag, september 19, 2010

Valdagen


I morse när herr Pusselbit var ute med boxer Pusselbit, mötte de en äldre dam med rullator som var ute med sin lilla papillon. Hon stannade och satte sig på rullatorn och började prata med maken och vår boxer skötte sig någorlunda bra (med hjälp av hundgodis).

Hon berättade att hon var 84 år gammal och ofta var ute på promenader. Sedan sa hon en hel del till, men herr Pusselbit som ju hör rätt så dåligt hummade bara med, för han hörde inte riktigt allt vad hon sa... ;)

Idag är det tänkt att vi alla ska samlas till ett familjeråd och göra scheman för varenda familjemedlem. Det måste bli någon sorts struktur i våra liv. Om herr Pusselbit ska vara 20 timmar per vecka hos jobbcouchen, måste det schemaläggas, annars har han ingen koll på det.

Son Pusselbit har den senaste tiden inte gjort något annat än ätit, sovit och suttit framför datorn och måste dras med på andra saker för att må bra. Dels måste han röra mera på sig och få frisk luft, dels har goföreningen börjat träffas och jag vill gärna få dit honom.

Jag måste schemalägga mitt liv och tyskastudierna, annars går bara tiden och inget blir gjort. Sedan måste vi också se till att boxer Pusselbit blir lämnad ensam så lite som möjligt...

Just nu är det dotter Pusselbit som har den mesta strukturen under dagarna (skolan bland annat) och man mår faktiskt väldigt bra med struktur i sitt liv. Jag har lärt mig att det viktigaste är inte när man går och lägger sig, det viktigaste är när man går upp. Går man upp samma tid varje dag, ordnar det sig automatiskt med läggtiden (förhoppningsvis)...

Här i området har moderaterna gått runt och knackat på och pratat med folk och bett alla att rösta på det de vill, bara de röstar. Igår ringde SSU runt till förstagångsväljare för att be dem rösta i valet. Eftersom dotter Pusselbit var med kompisar i la Stada, kunde hon inte prata med dem, men de försökte prata med son Pusselbit och det var nog inte så lätt. Han är väldigt eftertänksam av sig och pratar inte så snabbt, så jag tror att de trodde att han la på luren eller något, för plötsligt var allt avbrutet... ;)
(Fast det gjorde inte min son något, de höll precis på att försöka övertala honom att rösta på dem och han vill rösta på vad han vill och slippa förklara varför till en person över telefon...)

I vår familj är det en tradition att gå och rösta och försöka påverka vårt samhälle med våra röster. Det är både en skyldighet och en rättighet. Även om det har rapporterats om valfusk på olika ställen i Sverige i detta val, så är det inte lika svårt att rösta här som det är i till exempel Afghanistan. Det kan vi vara glada för.

lördag, september 18, 2010

Min väns dotter


Min vän M. ringde precis. Min andra väns äldsta dotter (Hospicebesök och Resfeber?) dog igår natt i leukemi, bara 17 år gammal. Modern är otröstlig och satt vid liket halva dagen och bara grät, men de måste snart ge rum åt nästa person som ska få vara på hospice. Min vän M. var där och hjälpte min andra vän att klä på dottern de kläder hon ska ha innan hon kördes iväg till den plats hon ska förvaras på innan begravningen...

Enligt den tradition från det land som modern kommer ifrån, skall den döda brännas, men hon orkar inte med det och därför ska det bli en vanlig begravning. Jag kommer att så fort som möjligt som begravningstiden är bestämd att få reda på den.

Det måste vara oerhört svårt att vara mamma och ha barn som dör ifrån en. Jag tänker bland annat på min egen mormor, hon har nu begravt en son och en dotter...

Dagens väder stämmer bra in på de nyheter jag precis fått! =(

Regn, regn och åter regn


Jag har läst dagens alla tidningar (gör det varje dag, vill inte råka missa något viktigt!) och börjar bli riktigt less på allt som skrivs om morgondagens val.

Regnet öser ned utanför fönstret och det började precis efter det att vi kommit in efter boxer Pusselbits förmiddagspromenad... vad skönt! =)

Tyskastudierna har varit mindre än väntat från min sida, för det har dykt upp flera saker hela tiden som måste göras. Kanske att jag kan få någon lugn stund idag, eller så får jag helt enkelt sätta på mig hörselsuddarna och säga till familjen att de får ta hand om allt som händer och låtsas att jag sitter på ett bibliotek inne i la Stada...

Fast disken måste tas, tvättid bokas, golven dammsugas och våttorkas, bröd bakas, matlagning göras... det finns oändligt mycket att göra och vem gör det frivilligt? Jag måste vara en arbetsledare och pusha på allihopa annars hamnar varenda familjemedlem framför var sin dator! ;)

fredag, september 17, 2010

Ljuvliga fredag


Det är ett fantastiskt väder ute och jag har varit ute med boxer Pusselbit i det. Han var på ett mycket bra humör och rullade sig väldigt ofta i det höga gräset inne i den lilla "korpskogen" där vi gick. Han skötte sig väldigt bra hela tiden utom när vi plötsligt träffade på en "pitbull" och en pudel som dök upp en meter ifrån oss bakom några buskage. Då hjälpte inga hundgodis i världen för att få bort hans uppmärksamhet ifrån dem, men de gick som tur var snabbt förbi och när de var fem meter ifrån oss började det hjälpa med hundgodis och han lugnade ned sig såpass att när vi såg två andra hundar ca 15 meter ifrån oss, var han riktigt lugn och följde med mig och hundgodiset utan problem...

Dotter Pusselbit är hemma i feber och herr Pusselbit har varit iväg för en träff hos en jobbcouch. Han kommer tydligen att tillbringa ca 20 timmar/vecka i jobbcouchens lokaler framöver, träffa sin jobbcouch en gång/vecka och också gå på någon sorts föreläsning en gång/vecka. Det ska bli intressant att se hur det blir.

Idag varvas tyskastudierna med städning, annars sitter man för mycket framför datorn. Det blir också en hel del te och tända ljus. Mot kvällen kan det nog bli en äppelkaka och det är så skönt att det är fredag!! =)

torsdag, september 16, 2010

Regn och migrän


Jag sitter just nu med tända ljus och lyssnar på ljudet från tv:n. Maken ser på Top Gear och är nöjd med livet, speciellt efter att äntligen ha fått in ansökningshandlingarna till ett intressant arbete och vi hoppas alla att han får det. Det vore fantastiskt att kanske kunna leva precis på existensminimum eller något över... just nu lever vi en rejäl bit under det strecket.

Vädret är oerhört trist och mr. Migrän har kommit på besök, så jag sitter med hörselsuddar. Egentligen skulle jag åka iväg till universitetet och se på en tysk film ikväll, men jag orkar inte och det är skönt att det inte är obligatoriskt att gå på den.

I morse var jag på AF och träffade både arbetspsykologen och arbetsförmedlaren. De har nu givit klartecken för mig att söka praktikarbete upp till ett halvår för att se om det fungerar för mig med migrän och allt. Vi får se hur det går, jag måste ordna med arbetet och allt annat själv och lämna in underskrivna papper till arbetsförmedlaren.

Nu får jag väl ta det så lugnt som möjligt, så att migränen försvinner till i morgon då jag ska läsa massor av tyska...

onsdag, september 15, 2010

Ordbildning


Dagen började gråtrist, men slutade med solsken. Nu får vi bara hoppas på att solen fortsätter att lysa från en klarblå himmel i morgon! =)

När jag här om dagen var på språkvetenskapen gick vi bland annat igenom ordbildning och då dök det upp ett väldigt intressant ord:

Schriftartabgleichungsausnahmedatei (35 bokstäver)

Det är lite svårt att översätta det, men "ausnahmedatei" kan översättas med "undantagsfil".
Hela ordet kan delas upp i ca 7 ord:
Schrift
Art
ab
gleichung
aus
nehmen
datei

Man kan dela upp det i 11 olika delar språkvetenskapligt sett, men då är det inte egna ord vi talar om, utan då har vi plockat isär det:
schreib
t
art
ab
gleich
ung
aus
nehm
e
dat
ei

Kan man dela ord som finns och vet hur det fungerar, kan man också bilda egna ord. Tydligen är det vanligt inom den tyska poesin...
Det här är bara en liten del av vad jag läser och det är faktiskt oerhört intressant! =)

tisdag, september 14, 2010

Få studenter...


Efter att ha sovit bara 5 timmar i natt (tyskafrågorna tog längre tid att besvara än väntat...), lyckades jag släpa mig upp ur sängen och dricka en stor mugg te för att vakna till liv. Det var ett fantastiskt och underbart höstväder utanför fönstret och jag begav mig iväg till universitetet och första lektionen.

Det tog lite tid att hitta rätt lektionssal och väl där fanns bara läraren i språkvetenskapen på plats. Jag blev lite orolig och undrade i mitt stilla sinne om de andra gått iväg på någon sorts... ja... jag vet inte.... det visade sig att det bara var jag och ännu en student på lektionen idag. Om jag förstod allt rätt kommer vi att vara fyra studenter allt som allt denna höst på C-kursen. Det kommer att bli riktigt intensiva lektioner där vi alla kommer att få prata en hel del och vara ordentligt pålästa inför varje lektion, annars blir det tufft!

Vad har hänt med intresset för det tyska språket? På det här viset kommer det snart att inte finnas så många som kan tyska i det här landet. Det universitet som jag studerar på är ett av landets äldsta och bästa universitet och antagligen också ett av de största i Sverige. Jag är medveten om att många högskolor runt om i landet fått lägga ned just tyskaundervisningen och det är riktigt skrämmande!! =(

Nu ska jag sitta med tysk grammatik och dricka lite mera te och tända ljusen på skrivbordet. Det har mulnat på utomhus och det verkar som om regnet är på väg...

måndag, september 13, 2010

En utedag! =)


Vilken underbart trevlig dag det var idag! Visserligen började den misstänkt dåligt i går kväll när jag skulle lägga mig och blev tvungen att inta en migräntablett (sumatriptan) och sov extra länge under denna dags morgon för att den ovälkomne mr. Migrän skulle ha försvunnit sin kos när jag väl vaknade. (Jag hade tur, han var borta när jag steg upp ur sängen!)

Efter att ha läst alla tidningar på nätet, ätit frukost och druckit te och tagit ett skönt bad (det låter nästan som ett spabesök...) tog jag bussen in till la Stada och mötte min underbara chilenska vän M. Vi gick till en kinesisk restaurang och åt dagens buffé och det var jag som betalade besöket. Tidigare har hon bjudit mig på restaurang och dessutom har vi genom åren ofta träffats hemma hos henne där hon bjudit på underbart goda maträtter. Jag kände att det verkligen var min tur att bjuda tillbaka...

Eftersom hon känner en latinamerikan som arbetar där, fick vi lyckokakor till teet. (Det gäller att ha kontakter...). På min lapp i lyckokakan stod det "Någon talar väl om dig" och på hennes stod det "Många goda chanser kommer till dig framöver". Visst är det märkligt att man kan bli så löjligt glad över vad som står på en liten papperslapp?

Efter maten började vi gå runt i klädaffärer för att hitta något snyggt till min vän som snart ska tackas av kommunen och få en guldklocka av dem för att hon jobbat hos dem i 25 år. Jag tror minsann att vi var inne i varenda klädaffär och det fanns så mycket kläder överallt, men ändå inte något som passade - det låter nästan som min garderob! ;D

När vi stod utanför ett café sa min vän att nu får det vara nog, nu behövde hon en latte och en bakelse. Jag tog te och en bulle... och vi satte oss vid ett bord nära fönstret och pratade en hel del. Sedan var klockan helt plötsligt 18.00 och vi hade träffats 12.30 för lunchen, så vi kände att det var nog på tiden att ge oss iväg hem igen.

Nu är jag hemma och har hunnit med en mugg te och har tända ljus bredvid mig på skrivbordet. Det är dags att börja svara på de sista frågorna i tysk språkvetenskap som ska vara färdiga till i morgon. Jag tror nog att det kan ta ett tag, det är en hel del frågor att svara på...

söndag, september 12, 2010

Tyska och son Pusselbit


Igår åt vi god tårta med fikabröd och firade att min dotters kompis fyllde år. Sedan gav de sig ut i la Stada och träffade kompisar i la Stadas kulturnatt. Herr Pusselbit hämtade dem inpå natten...

Idag drog vi oss länge på morgonkvisten och det var tur, för jag har inte mått särskilt bra. Son Pusselbit kom ut ur sitt rum vid 18.00-tiden för att äta middag. Då hade han inte ätit på hela dagen och han kom ut först när dotter Pusselbits kompis gick ut ur lägenheten för att åka hem... Han själv har varit extra tystlåten och vill inget säga, fast man märker ju att det är något som inte stämmer för honom idag. Vi tror att hans cirklar rubbades lite när dotterns kompis sov över... Vi får hoppas att det är bättre i morgon, med tanke på hur hungrig han annars brukar vara.

Jag har gått igenom kongruens i den tyska grammatiken. Ja, vad ska man säga... bara man kommer på hur det ska vara är det rätt så enkelt, men det gäller ju att man också minns allt för att det ska fungera i praktiken. Det är i och för sig så med alla saker i livet! ;)

Det är tur att det nu finns många ljus och mycket te som jag kan använda mig utav medan jag försöker komma underfund med den tyska grammatikens värld. Ikväll kommer jag att ta en paus från studierna och titta på "Mamma Mia" på kanal 3 vid 21.00. Jag är en av de få som faktiskt ännu inte sett den...


lördag, september 11, 2010

Mattor på längden och tvären


Igår fick vi badkulor och andra badsaker av en vän som kom förbi. Hon använder dem aldrig ändå och då kunde vi lika gärna få dem, tyckte hon. Dotter Pusselbit blev så sugen på att ta ett morgonbad och ligger just nu och njuter av fulla muggar inne i badrummet. Sedan ska hon fram till la Stada och möta en vän som kommer med tåget och hälsar på från en annan stad och som också ska ligga över hos oss.

Efter att ha dragit runt i staden lite grand kommer de att dyka upp här hemma hos oss och äta lite mat, samt tårta. Denna kompis fyller år i dag och då måste vi ju fira henne något i alla fall... efter det kommer de att springa runt i la Stada igen och jag vet inte när de kommer hem. Det är nämligen stadens "kulturnatt" och den kan hålla på ett tag.

Igår röjde vi en hel del här hemma och nu har vardagsrummet en ny och fin matta på golvet. Den fick vi av vår kära svägerska när vi var nere hos dem... och det finns också tavlor uppsatta på väggarna. När vi gifte oss (för ett antal år sedan) fick vi vackra keramiktavlor och det är de som nu kommit upp.

Den gamla rumsmattan har vi nu i sovrummet och där har vi fler mattor från min kära svägerska. Son Pusselbit slipper nu frysa om sina bara fötter på morgnarna genom att sätta dem på en av mattorna vi fick av henne. Han verkar mycket nöjd med det. Dotter Pusselbit har nu också en matta i sitt rum och plötsligt känns det som om hela lägenheten svämmar över av mattor... ;)
Fast det är väldigt bra, speciellt för parkettgolvet som lätt kan bli repigt av boxer Pusselbits klor.

Annars är det grått väder ute och jag har som vanligt tända ljus och dricker lite te. Snart ska jag fortsätta med köket och våttorka alla golv. Tårtan får min käre make göra, han är fenomenal på det och blev ordentligt upplärd av sin ömma moder. Hans mormor arbetade som ung ett tag i Göteborg på ett bageri och därifrån kommer vissa knep som herr Pusselbits mor lärde både honom och mig... =)

fredag, september 10, 2010

Helgen är räddad! ;)


Eftersom jag hade migrän i tisdags, så gick jag inte på språkvetenskapen och översättningen. Igår skickade jag e-post till de båda lärarna i ämnena och frågade dem vad jag skulle göra innan tisdag i nästa vecka för att inte missa alltför mycket.

Översättningsläraren svarade:
"välkommen till översättningskursen på tisdag. Du kan få allt material på plats. För att förbereda dig kan du repetera kapitlet om "kongruens" i Freund/Sundqvist grammatiken."

och språkvetenskapsläraren svarade:
"Hej Fru Pusselbit,
du är välkommen att delta. Undervisningen kommer att ske i seminarieform och studenterna förväntas ha läst och kunna redovisa vissa kapitel av kurslitteraturen varje gång. För att få en struktur på lärandet får ni frågor av mig (som jag bifogar). Du ska ha läst sidorna 5-122 till på tisdag.
Till nästa gång förväntar jag mig även att du har skissat på en mindre forskningsuppgift som du sedan ska redovisa både skriftligt och muntligt i slutet av terminen. Varmt välkommen på tisdag! /språkvetenskapsläraren"

Det är 52 frågor att ta sig igenom till sidorna 5-122. Hm... att skissa på en mindre forskningsuppgift till nästa gång blir både intressant och en utmaning... Jag vet i alla fall vad jag ska göra i helgen! =)

torsdag, september 09, 2010

Studier


Det är ett fantastiskt soligt höstväder utanför mitt fönster och här inne dricker jag mitt förmiddagste. Dotter Pusselbit börjar skolan först 12.20 idag och har en låååång, häääärlig och underbar sovmorgon! =)

Igår kom jag igenom hälften av de paragrafer i grammatiken vi gick igenom på lektionen. Den andra hälften får jag ta idag. Det är paragrafer som handlar om grunderna i grammatiken, satsen, subjektet, ES, predikatet och predikativ (kortfattat förklarat).

Nästa vecka kommer vi att gå igenom Valens, Satsmodeller, Objekt och Dativled som inte är objekt (kortfattat förklarat).

Under pauserna i dagens studier blir det städning och någon promenad. Det är viktigt att inte sitta alltför mycket framför datorn... (ska inte till universitetet idag). Jag skriver in det viktigaste i grammatiken i word, som jag sedan ska ha vid tenta-läsningen. Det är onödigt att läsa hela grammatikboken om man kan ta ut det viktigaste! ;)

Dessutom sitter jag här med tända ljus bredvid mig. Jag fick en del av min kära svägerska när jag var nere en sväng för några dagar sedan och de tända ljusen ger en mycket hög mysfaktor vid läsandet! =)

(Tack, kära svägerska för ALLT!)

onsdag, september 08, 2010

Tyska


Morgonen var solig, molnfri och full av vacker fågelsång. Jag samlade ihop mina tyska-böcker (grammatikbok och ordbok), samt pennor, block och almanacka i en ryggsäck. Sedan begav jag mig till universitetet och kom tio minuter innan lektionen började och kunde hälsa på mina nya klasskamrater. Vi var sju stycken som satt och lyssnade på läraren som förklarade den tyska grammatiken för oss (det enda jag har kvar i B-tyska)... det verkar inte vara så många som är intresserade av tyska längre och då är det här ändå ett stort universitet. Vi får väl se hur det är med C-kursen. Där har jag tänkt läsa språkvetenskap och översättning. Skönlitteraturen tog jag för något år sedan...

Sedan promenerade jag hemåt och det tog över en timma (universitetet ligger på andra sidan staden från mitt hem), vilket ger bra med motion. Nu har det mulnat på rejält ute och vi bara väntar på regnet.

Min man har bestämt sig för spaghetti och köttfärssås till middag och jag ska nu sätta mig ned med tyskan. Jag önskar er alla en underbart härlig onsdagskväll! =)

tisdag, september 07, 2010

Lite av varje

Vi åkte ned sent i fredags kväll och nästa dag kom min syster med familj till mina föräldrars hem och åt frukost med oss. Sedan körde min syster in sin man till hans arbete (han skulle jobba ett 24-timmars pass) och därefter skulle min syster med alla barn ta hand om vår boxer pusselbit när vi skulle träffa min kära svägerska med familj och fira att hennes son tagit en doktorsexamen i matematik.

Vi började med att träffas på en kinesisk restaurang och äta buffé. Det var väldigt god mat och trevligt sällskap! =)

Efter maten tog vi en liten promenad i det vackra vädret och åkte hem till svägerskans hem för att fortsätta med festligheterna. Vi fikade och åt tårta och pratade en hel del om allt möjligt. Dessutom fick vi en bok med doktorsavhandlingen och vi måste erkänna att vi inte förstår så mycket utav den. När man bläddrar i den är det en oerhört massa matematikformler och jag och matematikformler går väl inte riktigt ihop... ;)

Jag misstänker att den nyblivne doktorn själv var en aning trött på arbetet och är mycket glad över att allting är bakom honom och att han nu kan slappna av från det.

I söndags skulle vi åka upp igen, men då blev herr Pusselbit väldigt dålig i magen och spydde en hel del. Det var nog stressmage, för vi andra hade inga problem. Eftersom jag vägrar åka någonstans med en person som mår så dåligt, stannade vi kvar i södra Sverige och åkte upp i måndags eftermiddag i stället.

När vi kom hem till la Stada hade jag en fruktansvärd migrän, men tänkte att den går nog bort under natten... det gjorde den inte. Idag kunde jag knappt stå på benen och tog in en Sumatriptan och sov till 15.00 och universitetet fick vara. Jag skulle ha varit där vid 10.00, men det fanns inga möjligheter till det. Kanske att jag kan ta mig dit i morgon... jag får ju inte missa så mycket om jag ska ta allt nu.

Idag fick jag brev om mitt konto på studentportalen på universitetet och när jag gick in där kunde jag beställa ett nationellt intyg på allt jag läst. Det innebär att jag får ett papper på det jag läst på 3 olika ställen i Sverige och det är ju verkligen tacksamt! Innan jag skrev ut det intyget hade jag en mapp med en massa olika papper och de var svåra att få ordning på.

Datasystemvetenskap: 84 högskolepoäng (en del labbar och C-uppsatsen fattas för att kunna ta ut en fil. kand. examen)
Kinesiska: 100 högskolepoäng (någon kurs på C och D blev inte tagen, tror att det var klassisk kinesiska... text från ca 300 f.Kr. och framåt. Eftersom C och D lästes på Stockholms universitet, måste man läsa E för kand. examen och F för mag. examen)
Handelsrättslig översiktskurs: 15 högskolepoäng (sommarkurs)
Kemikalier, strålning, människan och miljön: 7.5 högskolepoäng (läste samtidigt med datan)
Miljövård, översiktskurs: 9 högskolepoäng (läste samtidigt med datan)
Tyska: 60 högskolepoäng

Allt sammanlagt blir det: 275.5 högskolepoäng. Visst är det på tiden att jag syr ihop allt och får en examen? ;)

(Tyvärr var det problem med att sätta in en bild idag, hoppas att det går bättre nästa gång!)

fredag, september 03, 2010

Resa


Då var jag inskriven på universitetet igen och det känns riktigt bra. Min första lektion blir på tisdag i nästa vecka, då jag bara ska läsa halvtid. Hoppas att migränen håller sig i någorlunda schack framöver, för jag minns hur det var senast jag studerade och det var inte särskilt lätt eller roligt... min migrän har förstört en hel del för mig.

Om ca två timmar ska dotter Pusselbit hämtas och sedan drar vi iväg söderut. Hundmat fick inköpas alldeles nyss för det hade tagit slut och resgodiset och drycken är inköpt och min makes systersons present är inköpt, men ännu ej inslagen.

Jag ska försöka få ned son Pusselbit i badet och börja packa en resväska. Eftersom vi bara ska vara nere över helgen packar vi ned de kläder vi ska ha på oss när vi ska på fest och det blir ju inte så mycket då.

Vädret är mulet och lite halvregnigt och det är okej när man ska resa. Man slipper i alla fall solen i ögonen.

Nu ska jag göra middagen som vi ska äta innan vi åker. Vi hade tänkt att åka raka spåret ned (ca 42 mil) och inte stanna mer än när vi rastar boxer Pusselbit. Jag tar med mig datorn, för hur ska man kunna vara utan den? ;D

Ha det så gott i helgen!! =)

torsdag, september 02, 2010

En del att göra


Herr Pusselbit var hos sin läkare igår och under tiden hann jag ta emot den person som skulle arbeta på vår vattenläcka i den lilla toalettens tak under förmiddagen, städa, diska, ta hand om tvätten, gå ut med boxer Pusselbit och baka scones till lunch.

På eftermiddagen åkte vi till en vän och plockade 6 plastpåsar med äpplen och en hink med röda vinbär i hällande regn. Idag ska jag försöka få ordning på allt som är i frysen och sedan börja skala och skära upp äpplena i bitar för att frysa in dem. Jag ska också in till la Stada och försöka hitta en bra och fin present till min svägerskas son som nu kan titulera sig fil. dr. i matematik. Vi är alla väldigt stolta över honom, men jag tror att hans föräldrar är mest stolta! =)

Hittills har solen skinit och inget regn har varit i sikte. Hoppas att det fortsätter på det viset.

Jag får önska er alla en trevlig och underbar torsdag, nu ska jag fortsätta med allt här! =)

onsdag, september 01, 2010

Aspergers syndrom


Igår började jag läsa "Miffon, nördar och Aspergers syndrom" av Luke Jackson och som är utgiven av bokförlaget Cura. Jag kan verkligen rekommendera den! Han börjar sin bok med "Om en man inte håller jämna steg med sina kamrater, är det kanske för att han hör en annan trumslagare. Låt honom följa den musik han hör, oavsett takt och ursprung. (Henry David Thoreau, 1854)". I slutet på baksidan av boken står det att boken är tillägnad "alla er som känner att ni inte hör hemma någonstans. Kom ihåg att det är cool att vara annorlunda!"

Det jag tycker är så intressant med Aspergers syndrom är att även om det finns olika kriterier för att fastställa syndromet på, så är alla personer som har det så individuella och har problem med så olika saker och är samtidigt så otroligt duktiga på olika saker.

Min son har till exempel aldrig haft problem med olika sorters mat, han älskar att äta rubbet (förutom potatismos). Han har heller inga problem med att äta ute på olika restauranger... fast när han var liten var det lite problematiskt. Då hade han svårt att äta tillsammans med många människor, särskilt om han aldrig träffat dem förut. När min man fyllde 30 år satt vi och alla gäster i ett rum och åt festmat, medan son Pusselbit satt ensam i köket och åt... men vi fick träna honom att kunna äta med andra och då hade han ännu inte fått någon diagnos och vi visste inte vad det var frågan om.

När han var liten hade han också väldigt stora problem om det var smutsigt omkring honom eller om han själv blev smutsig. Vi trodde ett tag att han skulle flå sig själv med tanke på hur ofta han tvättade sina händer. Det var något vi också fick träna bort. Hans kläder var alltid hela, rena och fina, medan dotter Pusselbit alltid lyckades förstöra sina kläder och var oerhört smutsig. Hon var verkligen överallt...

Något som alltid varit problematiskt har varit att handla och prova kläder och skor. Det är något som han verkligen avskytt! Jag har försökt lösa det genom att bara göra det två gånger/år och då samtidigt göra det lite extra festligt. Sedan har han bara behövt prova ett par byxor och har han gillat dem har vi köpt flera par av den sorten, likadant har vi gjort med till exempel tröjor. Efter storinköpen har vi alltid gått och ätit extra god mat på restaurang. Det är inte något som vi ofta gör och då blir det något alldeles särskilt och festligt.

Under hans uppväxt hände det också någon gång att jag fick köpa hem kläder och skor på öppet köp så att han kunde prova dem hemma i lugn och ro och inte behövde följa med till affären.

Att åka och handla mat eller något annat är också väldigt svårt. Fast någon gång har han följt med och då har han också själv fått välja ut något som vi ska köpa. Vi har velat uppmuntra honom att själv välja ut varor aktivt och sedan köpa det. En gång (men bara en gång under hans snart 20-åriga liv) valde han ut ett klädesplagg helt spontat och alldeles själv. Det var en rutig väst och han kom med den till mig och sa att han tyckte att den var väldigt fin. Behöver jag skriva att jag omedelbart köpte den? Han hade den varje gång han skulle klä upp sig efter det... ;)

Att åka på scoutläger gick alltid bra. Han älskade det. Att få vara ute och tälta i naturen var tydligen hans melodi. Däremot avskyr han att åka buss, det är för många människor i bussar och för nära inpå varandra. Han går hellre en timma än åker buss i en kvart.

Man skulle kunna skriva mycket mera, men det får räcka för den här gången...