tisdag, september 21, 2010

Politik


Jag har läst en massa olika valanalyser från olika tidningar världen runt. Många har frågat sig hur SD kunde väljas in i den svenska riksdagen. Personligen tror jag att det svenska folket var oerhört trötta på att ingen högt vågade prata om den misslyckade invandringspolitiken, för misslyckad är den. Eller om hur svenskar har fördomar om invandrarna, eller hur invandrarna har fördomar om oss svenskar, men också om olika invandrarnationaliteter.

Jag älskar invandrare, de har berikat mitt liv på många olika sätt. Jag själv har konstigt nog blivit kallad för invandrare av olika personer (bland annat av en busschaufför som tyckte att jag pratade "rinkebysvenska", speciellt efter ett nattskift med 99% invandrare...), min man och min son är så mörka att de ibland har blivit tagna för invandrare och när min ena syster bodde i Stockholm fick hon höra att hon inte skulle komma hit och ta jobben från de infödda svenskarna och skulle flytta till det land hon kom ifrån... min familj är ursvenskar, har mörkt hår, men inte mörk hy...

Min allra bästa vän är ursprungligen från Chile och hennes man från Bolivia. Många av mina kusiner är adopterade ifrån Indien. En del i släkten är tillsammans med människor från olika delar av världen.

Men... och det är ett stort men... eftersom vi sägs leva i en demokrati måste vi kunna prata om allt det här med varandra. Man kan inte försöka gömma det i garderoben och hoppas på att det försvinner av sig självt. Vädra och rensa ut allt som inte är bra och behåll det som är värt att behållas och våga ta diskussionen i det här ämnet. Idag är många rädda för att bli kallade för rasister om man säger något negativt om invandringen, även om man inte är det. Om ingen vågar säga något har vi faktiskt ingen riktig demokrati längre.

Och hur skulle det gå i en äktenskaplig relation om man inte vågade prata om vissa ämnen? Det skulle inte hålla länge... ett land som inte kan prata om vissa saker kan heller inte behålla sin demokrati en längre tid. I ett land där vissa saker undanhålls från folket, där har demokratin försvunnit. Märks det att jag är orolig över Sveriges förmodade demokrati och att jag anser att vår demokrati naggas i kanten för varje år som går?

Jag anser att det beror på alla de etablerade partierna och att det är så viktigt för dem att bara de åsikter som är politiskt korrekta får höras och synas i svensk massmedia. Och det är riktigt sorgligt att man ofta måste läsa många viktiga nyheter i utländsk massmedia, för i Sverige är det inte politiskt korrekt att ta upp vissa saker och då är det är alldeles tyst om det här. Många av de invandrare jag är vän med har undrat över det här. De anser att det inte är någon idé att lyssna på svenska nyheter, utan de söker från början upp de utländska nyheterna på bland annat internet. Det är intressant, men samtidigt också oroväckande.

(Jag vill också klargöra att jag själv inte har röstat på SD och skulle aldrig någonsin göra det!)

3 kommentarer:

Siita sa...

Man kan inte dra alla invandrare över en kam. Det finns både bra o dåliga, odet gör det av Svenskarna oxå. Kramar

Anonym sa...

Du har helt rätt. Skuffa inte undan
SD i ett hörn utan ta allt om dom
som viskas i mörkret och dra upp
i ljuset. Vi har ju en demokrati
så ingen åsikt är helt förbjuden,
men ju mer man försöker få undan
ett sånt parti ju mer martyrer blir
dom och får säkert mer väljare.
Jag tycker att allt tål att sägas
och ventileras, det kanske blir
riktigt bra till slut. Vem vet!!
Svägerskan

diana sa...

Ett mycket bra inlägg. Oavsett vilket parti man röstat på så är det viktigaste just nu yttrandefrihet och demokrati. Istället för som nu demokratur och yttrandefrihet endast om man yttrar "rätt".