söndag, november 30, 2008

Inventering

(Foto av Fru Pusselbit)
Nu när det lackar mot jul, kan det vara bra att veta vad man egentligen har i skafferi, kylskåp och frys så att man inte köper något som man faktiskt redan har hemma. Den inventeringen gjorde jag i förmiddags och det är otroligt vad mat som finns, som man inte tänker på.

Och om man ser till att baka allt bröd, sparar man in en hel del där också. Vi brukar baka två stora bröd av ett 2 kg paket råg och ha en del russin och lite annat gott i. Det mjöl vi har hemma nu räcker till 4 bröd. Fast här äts så mycket, att man inte alltid hinner baka allt som går åt, tonårssonen kan äta upp en hel limpa alldeles själv i ett nafs! ;)

Vi tänkte också att vi ska börja med att göra storkok av middagar, när vi ändå gör dem. Då kan man frysa in portionsvis och skicka med maken till jobbet. Vi har gjort det lite till och från, men nu ska det bli lite mera allvar utav det hela.

Det kommer inte att bli något pepparkaksbak denna helg, men brödbak och eventuellt lite nötkakor och kokoskakor ska nog bli gjort. Samt adventsfint i fönsterna!

Ha en så trevlig första advent! =)

10 kommentarer:

kalikå sa...

Du har gjort julfint i bloggen!!!

Anonym sa...

hejsan!
ibland när man börjar kolla igenom vad man har hemma kan man bli överraskad =)
Att baka brödet själv är ju jättebra...gör det också mellan varven, och idag blir det egna köttbullar *mums* med potatismos/rotmos och rödbetssallad...

Ha en underbar söndag, vi har snöstorm *fniss* ska ut och fota sen och blogga senare!

//m i @

syren sa...

Visst finns det en hel del i skafferiet som man inte tänkt på. Bröd bakade jag tidigare men inte nu. Jul kakor blir det nog. Själv hinner jag inte baka men min man som är hemma brukar baka och är duktig på det. Ha en fin första advent. kram

Locklig sa...

När jag var liten brukade mamma baka bröd i långpannan i ugen men lingon i - det var jättegott och väldigt enkelt.
kram

Åsa sa...

Tonårskillar kan verkligen äta. En limpa är inte mycket i en sån mage. =)

Fingerfärdig sa...

Det var en hel del att hinna med. Har Du ett helt hus, så är det en del fönster att gå över. Hoppas att Du hunnit med en liten adventspaus. Ha det bra.

Anonym sa...

Har ju haft dottern från Sthlm här sen i fredagskväll. Igår åt vi rotmos, o idag har vi ätit rårakor. Ha det bra nu första advent. Kram från Sita

Veiken sa...

Jag förstår din son så väl. Halvljummet nybakt bröd med lite margarin och en god ost är himmelskt!!
Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Ha det gott

starling sa...

Vad duktig du är, här bakas det bara till jul och det är synd för Barna älskar tekakorna jag brukar baka. Även frallorna. Jag får ta mig i kragen och sätta igång kanske. Speciellt nu när det blir svårare tider. =)

Nippertippan sa...

Jag skulle också behöva göra lite inventarier här. Nu när du säger, ska jag försöka komma ihåg.
Mat har blivit så dyrt, man måste verkligen börja använda kreativitet för att få allt att gå runt. Soppa är ju bra. Du brukar skriva om soppor. Idag fick vi en jätte god soppa efter dopet. Köttsoppa med kayenne, tomatpure och vitlök. Mums.
Må gott!!!