onsdag, november 26, 2008

Gift i frukt och grönt

Jag älskar frukt och grönt. Man känner sig så nyttig när man äter det och samtidigt är det också så gott! Fast när man läser "Nya larm om gift i frukt och grönt", blir man lite fundersam över hur pass nyttigt det egentligen är. Finns gifterna i hela frukten och grönsaken, eller är det bara på skalet, så att man kan skala av det hela och ändå vara nyttig?

"I 49 procent av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,7 procent överskreds gränsvärdena." Då blir man ju lite mera lugnad, allt verkar inte vara så fruktansvärt giftigt, men det är ju ändå tillräckligt! Förresten, hur ska man kunna veta att man inte fått tag på just den frukten som överskrider gränsvärdena? Jag älskar röd paprika. Det är så gott och det sägs också att det ska finnas mycket c-vitaminer i det. Fast efter att ha läst i artikeln att man hittat rester av 29 olika bekämpningsmedel i en enda paprika kommer man nog att tänka på det när man nästa gång äter det. Inget roligt alls!

Förresten, hur är det med all annan mat man äter? Hur giftfri är den? Kanske är det så att det inte finns helt giftfri mat, inte ens det man odlar själv... regnet faller ju ned över det och vad finns det för gifter i det?

14 kommentarer:

Amanda sa...

Jag reagerade också på det där! Gift i frukten låter juh toppen...verkligen! Fast dom kommer juh med larm både till höger och vänster om att man får cancer av chips och sen får man inte cancer av chips men däremot av potatis. Så vad är egentligen sant och vad är inte? Och hur mycket ska man bry sig?

Ludwig har varit på provtagning nu. Har fortfarande lunginflammation men vi fick iaf åka hem igen så det har inte blivit värre... Bra. :o) Nu ska vi kurera oss ordentligt!

Hoppas ni får en bra dag med!
Kram

Anonym sa...

Hejsvejs
Läs den "hemliga kocken" där finns det massor av saker vi får i oss som inte är bra, vi har tex. plockat bort allt som kan innehålla glutamat - gift enligt andra länder som förbjuder det i mat men här i Sverige finns det till och med i skinkan - glutamat är smakförstärkande E medel E621 tex.

Huvaligen vad det känns konstigt att det ska till så mycket "skit" i maten, att man inte kan vara säker alls, finns ju dom som blir jätte sjuka av alla ämnen som tillsätts i maten...

*bläää* man får snart börja odla själv, skaffa en kolonilott och odla eget...

Hoppas annars ni får en bra dag!

Fingerfärdig sa...

Hmmm! Som sagt: -ÄTA BÖR MAN. Äta gör man ändå dör man./Fingerfärdig

*tingeling* sa...

vindruvor är visst inte så hälsosamma om jag förståt det rätt...

Anonym sa...

Gissa vad som hände alla på 1800-talet som inte hade några
gifter i jordbruket o bara åt
ekologistk o närproducerat,
JO DOM DOG!!!!!!!!!!
Hur kunde det komma sig?

Svägerskan

Locklig sa...

Vad juligt och fint du fått med den röda färgen.
Om man bara tvättar grönsakerna och frukten innan så är det säkert ätbar.
Nu finns bilderna på möblerna på min blogg.
kram

Lussan sa...

Ja, jag såg det där. Vi äter paprika varje dag och har så gjort i decennier. Än märks det ingenting...Väl? VÄL?! ;-)
Nä, allvarligt talat var ingen rolig läsning alls.

Vad som däremot var SKÖNT är att du är tillbaka och att din frånvaro inte berodde på något hemskt besked ni fått. Min fantasi skenade iväg ett tag där...ehummm...
Hoppas att Herr P snabbt får den hjälp han behöver nu!

P.S. Vad fint du gjort i din blogg. Igen.

Anonym sa...

Förlåt att jag var ironisk, jag skulle skriva nåt snällt efteråt men då kom bägge barnen uppifrån
rusande in så jag bara skickade
kommentaren som den var.
Tvätta frukt köp ekologiskt
vad ska man mer göra.
Samma svägerska

AnnaKK sa...

Har också läst om det där, ovh visst blir man betänksam... :-/ Undrar om det egentligen finns nåt som är helt fritt från gifter??? Mycket av det som är ekologiskt är ju faktiskt också besprutat, om än inte lika mycket...

Sen är det alla dessa konstiga tillsatser i allting också - mycket som egentligen verkar fruktantsvärt onödigt och oftare har en snarare estetisk anledning än en praktisk...

Och allra värst är väl att all skit i matenfaktiskt anses som ofarligt tills motsatsen är bevisad!!! :-X

blondiie sa...

vi har inte varit dåliga på att förgifta vår jord... skall man se det så... kretsloppet, korna äter gräset med fiter vi få i oss, vi dör vi hamnar i jorden korna äter oss igen=)

Maddo sa...

Oj, då förstår jag att du varit borta! Jag har läst ikapp det jag missat nu hos dig! ;) Du missade väl inte min utmaning om att skriva upp tio positiva saker i livet? Om du missat det så förstår jag! ;)

http://dreammaddo.bloggagratis.se/2008/11/22/1131083-sa-mar-du-battre/

Kramar

ps. skönt att det inte var en tumör!

Nippertippan sa...

Vilken fin julsida du har grejat!!!

Jo, tänk om man skulle ta ett blodprov eller ett vävnadsprov och titta på alla gifter man har kvar i kroppen... de är nog många:(

Ha en skön kväll i alla fall!
Kramizar:)

Frogprincess sa...

Jag har en dröm att en dag kunna säga upp mig i från jobbet, köpa en liten bit mark av grannen och sen försöka leva på självhushållning vilket innebär att jag skulle få äta så mycket som möjligt av egenproducerad mat. Då får man kontrollen av vad det är man stoppar i sig - egentligen!

starling sa...

Bra fråga, hur giftigt är allt vi sätter i oss. Jag hade vitaminer från apoteket och i det finns det 9 olika e-ämnen. Undrar om dom gör mer skada än nytta??? Jag slutade äta dom. =)