torsdag, april 16, 2009

Vad äter vi egentligen?

(Foto av fru Pusselbit)

Har precis läst färdigt en bok av Mats-Eric Nilsson som heter “Den hemlige Kocken” som bland annat handlar om “det okända fusket med maten på din tallrik”. Man kan också hitta honom på www.hemligekocken.se och på Äkta vara.

När man läser den får man en sådan lust att verkligen bara göra all mat från grunden, men det är ju inte alltid så lätt! Man kan baka sitt eget bröd, men det är svårt att mala mjölet själv osv. Fast man får väl göra sin mat från grunden så gott det går.

Om matproducenter behöver tillsätta “smakförstärkare” i den mat som säljs, då är väl ändå maten fattig på råvaror, men rik på tillsatser? Vad är det egentligen som vi äter? Och alla dessa färgämnen, konserveringsmedel och smakförstärkare med mera, är de ofarliga för oss?

Här kommer ett exempel på vad som finns i Familjen Dafgårds skaldjurspaj (totalt 52 ingredienser):

  • mono- och diglycerider av fettsyror (emulgeringsmedlet E471)
  • karminsyra (röda färgämnet E 120)
  • kalciumkarbonat (vita färgämnet E 170)
  • mononatriumglutamat (smakförstärkaren E621)
  • dinatriumguanylat (smakförstärkaren E 627)
  • glukonsyrans deltalakton (smakförstärkaren E 575)
  • natriumbensoat (konserveringsmedlet E 211)
  • kaliumsorbat (konserveringsmedlet E 202)
  • maltodextrin
  • modifierad potatis-, majs- och vetestärkelse
  • ett antal ospecifierade aromämnen

Och mängden skaldjur? Fyra procent, räkor närmare bestämt.

11 kommentarer:

Åsa sa...

Det är skrämmande! Frågan är vad man ska göra? Bara odla eget? Eller verkligen lära sig alla saker som maten inte bör innehålla.

Frogprincess sa...

Jag skulle göra så mycket själv om jag bara orkade. Jobbar heltid så det blir så lätt att ta till färdigrätter och annat halvfabrikat :-(

Allt möjligt och omöjligt sa...

Usch då! Ja du det där är skrämmande. Det är bara cyaniden som saknas ;-) Det låter så iallafall. Alla ämnena har namn som skrämmer. Kram Eva

Anonym sa...

När jag köpte riven ost (1 kg) till
påsken var det ena alternativet
färgämne i den rivna osten. Den
utan tillsatser (Som jag köpte)
hade samma färg???
Konserveringsmedel är jättebra
det började jag äta vid 25 års
ålder och jag ser inte EN dag
äldre ut nu än vid 30.
Jag är en helkonserv numera!!
Svägerskan

Pixi sa...

ja det e hemskt som det blivit!!kram =)

Polargrevinnan sa...

Vi har samma funderingar kring vår mat. Jag såg Niklas mat på TV ikväll, vilket resulterade att jag skrev mitt inlägg. Hos mig står det vad grönsksbuljong innehåller.
Trevlig blogg du har. jag hittade dig hos oumberligating.
Ha det så bra hälsar Viola

oumberligating sa...

Ja, det kan man verkligen undra, vad det är man stoppar i sig, gör så mycket jag bara hinner själv ifrån grunden!
Tittar självklart alltid in på dina fina och tankvärda blogg för att önska en fin och trevlig helg!
Var rädd om dig på alla sett och ha det så bra som det bara går mvh från Oumberlige Peter!

*tingeling* sa...

God morgon i stugan! ja nog funderar man ibland vad det är man stätter i sig :) Ha en bra dag :)

Pebbles sa...

Har blivit en mästare på att läsa dessa innehållsdeklarationer då äldsta dottern är allergisk mot alla E'n... Säg vad som inte innehåller E'n idag... Det är ruggigt att läsa innehållsdeklarationerna, behövs verkligen allt detta? När jag bakar hemma gör det de inte... hm... Trevlig helg!

ejmis sa...

Otäckt när man tänker på det...

diana sa...

undrar man vad för skit man egentligen stoppar i sig. Ha en bra helg.