tisdag, september 20, 2011

Våra grannar

Vi har en äldre, tandlös invandrardam som alltid går ut på en promenad med sin rullator ca två gånger/dag. En gång vid 12.00-tiden och en gång vid 17.00-tiden. Vad jag förstått kan hon inte så mycket svenska, men hon hälsar alltid glatt när man möter på henne.

En annan äldre dam i vårt område har man träffat på då och då när hon varit ute med rullatorn och sin lilla vita, fluffiga hund. Den senaste månaden har hon tydligen fått hemtjänst, för nu är det en ung tjej som följer med henne och rastar hunden.

På förmiddagarna, när vi är ute med boxer Pusselbit, kan man också möta på en äldre herre med sin rullator som tar ett varv i parken och samtidigt småpratar med sig själv. Han bor i områdets äldreboende, som inte är så stort.

Emellanåt när man är ute med boxer Pusselbit på eftermiddagarna och grannbarnen kommit hem från skolan, eller när det är helg, brukar ibland ett tiotal barn komma rusandes för att klappa boxer Pusselbit och prata lite om honom. Boxer Pusselbit tar det alltid lugnt och brukar stå stilla och bryr sig inte så mycket om det hela. Här om sistens blev de imponerade över att han väger 35 kg. Det är mera än vad många av de själva väger... och samtidigt blev de också imponerade över att herr Pusselbit kunde lyfta boxer Pusselbit.

Ca 20 meter från vår ena gårdsdörr finns ett bageri där de gör "iranskt" tunnbröd. I somras när min syster i Sverige var här med sina fyra barn var vi där och köpte några stycken och ägaren frågade var vi kom ifrån. När vi svarade "från ***", sa han att han inte menade staden här i Sverige, utan vilket land vi kom ifrån och när vi sa att vi var infödda svenskar och inte kom från något annat land, var han fascinerad över att vi kom till hans bageri för att köpa hans bröd... men vi var alla överens om att hans bröd är mycket gott! =)

 En granne lite längre bort har en mycket stor trädgårdstäppa. Där odlar han massor av squash, persilja osv. Nästan all plats i trädgårdstäppan är uppodlad och det kan nog behövas då de är en väldigt stor familj och maten kostar nog en hel del annars.

En dag när jag och maken var ute och gick i vår park i närheten, såg vi att någon börjat odla saker på en bit av marken. Vi var lite nyfikna och undrade över det, ända tills en kväll då vi såg en liten invandrarfamilj vara där och arbeta med det hela. Jag skulle tro att de egentligen inte får göra så här, men ingen har gjort något åt det och de har glatt odlat på detta område hela sommaren och det har fått vara ifred. Jag personligen tycker att det är helt okej, parken är så stor och detta odlingsområde är så litet och de kan gott få odla lite mat där.

I vårt närområde finns inte mindre än tre olika platser med kolonilotter där det odlas för fullt. Små odlingslådor, växthus och så vidare, trängs inom stängslen och det verkar ge ett bra tillskott till familjernas matkonto.

Som ni kanske har förstått så bor vi i ett väldigt invandrartätt område, men det är bara trevligt och vi trivs bra. Det är väldigt lugnt i vår trappuppgång och man märker knappt av våra grannar. Överallt där man kan och får odlas det saker för fullt och under somrarna lever området upp. Det är stora grillfester under helgerna vid grillplatserna mellan husen och musik på olika sorters språk hörs från olika lägenheter.
Jag har aldrig varit med om ett slagsmål ute i tvättstugan. Inte heller tror jag att någon har stulit något där ute, utan när man kommer dit ut kan man ibland hitta en klädhög och en lapp som säger att vem som helst får ta de kläder som ligger i högen. Jaaa... jag måste säga att jag faktiskt trivs bra med mina grannar i mitt bostadsområde! =)

Inga kommentarer: