onsdag, september 14, 2011

Litteratursamtal

Son Pusselbit hann läsa färdigt boken och gå igenom några frågor på ett papper han fått om den innan han åkte till svenskalektionen igår. Han berättade för mig att han var rätt så trött, eftersom han bara sovit fyra timmar under natten... och han tyckte inte heller att det var lätt att sitta och prata om boken på lektionen och då sa jag att mycket övning ger färdighet och att många tycker att det är svårt att sitta i grupp och prata om en bok som man har läst, men att det oftast går bättre för varje gång man gör det.

Måste erkänna att jag alltid haft svårt att sitta på tyska litteraturlektionerna och prata om de böcker man läst. Det kan ju bero på att man måste samtala på "perfekt" tyska, men ibland känns det också lite som att man måste ha "förstått" boken man läst och "tolkat" allt som de flesta andra gjort, eller åtminstone som läraren vill ha det. Det är inte alltid man gör det... ibland har jag tänkt åt "fel" håll och då har jag mest hållit tyst. Till slut löste jag det alltid genom att läsa boken, söka upp vad som skrivits om den bland annat på wikipedia, för att inte känna det som att jag varit ute och cyklat i min tolkning av det hela. Det brukade göra det lite lättare...

Idag blåser det en hel del och just nu tittar solen fram bakom några moln. Dotter Pusselbit är i badet och ska snart iväg till en läkare. Son Pusselbit är redan i skolan och idag är det biologi- och kemilabbar. Jag själv ska ut i tvättstugan ca 10.30, för då börjar tvättiden. Just nu sitter jag med tända ljus och en temugg och är glad för att jag mår bättre idag än vad jag gjorde igår.

Inga kommentarer: