söndag, september 25, 2011

Ekonomi

Igår var det en fantastisk och solig dag, men man märker verkligen att det är höst. Även om solen skiner blir det aldrig riktigt varmt och vinden är kylig. Det är samma väder idag.

Herr Pusselbit bakade bröd och jag gick igenom vår ekonomi. Eftersom maken hade några obetalda semesterdagar som han var tvungen att ta ut i somras, blev lönen lite lägre än normalt och det blir extra arbetsamt då räkningarna verkar vara fler än normalt.Vi får väl se hur det ska lösa sig.

I vilket fall som helst har vi varit och månadshandlat och det kommer att åtminstone bli soppa en gång/vecka och ärtsoppa varannan vecka. Torkade ärtor och olika torkade bönor är otroligt billiga och nyttiga. Vitkålen kostade 2 kr/kg, så där köpte vi massor och kålrötter ska vi göra bland annat rotmos på. Vår familj gillar rotmos skarpt och eftersom vi har en hel del korv i frysen, kommer det nog åtminstone bli rotmos en gång i veckan denna månad. Morötterna kostade 2,50 kr/kg och nu har vi 4 kg av dem som ska göras i ordning och frysas in. Rågmjölet kunde köpas billigare så nu har vi 6 kg i skafferiet och 7 kg vetemjöl. Och förutom korven har vi också en hel del köttfärs i frysen, så vi kommer att klara oss ännu en månad. =)

Den andra oktober fyller son Pusselbit 21 år och vi har inga pengar kvar när räkningarna är betalda. Jag har pratat lite med honom om vad han skulle kunna tänka sig i födelsedagspresent. Om han helst vill ha en heldag i skogen där vi grillar och så vidare, eller om han hellre vill ha en speldag här hemma där vi alla umgås och spelar olika brädspel med varandra. Det verkade som om båda sakerna skulle uppskattas. Naturligtvis ska vi äta lite extra gott och det ska också bakas till det hela och tårta ätas. Hur lite pengar man än har, på någons födelsedag ska man äta tårta, det hör till! Fast vi firar nog inte honom så väldigt mycket på just den dagen, för den tredje oktober har han ett stort kemiprov och behöver läsa på inför det...

 Jag vet att jag skriver mycket om hur det är att ha dålig ekonomi... det kan ju bero på att vi har det och jag försöker på alla sätt att få ihop det. Nu när min migrän blivit så mycket bättre och det börjar lösa sig för ungdomarna här hemma, kan jag börja tänka på att söka en massa olika jobb. Det går inte att komma ifrån att det är svårt att bara leva på en lön. Vi har haft dåligt med pengar så länge, att jag inte kunnat köpa nya kläder och för tillfället har jag två olika sorters blusar och ett par byxor jag kan ha bland folk. De andra kläderna är urtvättade, för små, eller är så slitna att det finns hål lite här och var. Jag har inga snygga tjocka tröjor, men har köpt sytråd och lagar min varmaste ylletröja som jag haft i över 20 år lite då och då. Det är så många hål i den, så det kommer att ta lite tid innan den är färdiglagad, men det är det värt då den är oerhört varm och skön att ha när det är riktigt kallt ute.

Igår fick jag nog, när det gäller mitt hår. Det är nu midjelångt och sist jag klippte det var för ca 10 månader sedan och det hade börjat bli ordentligt slitet och behövde toppas. Fast det kostar för mycket så jag vände huvudet upp och ned på när jag tvättat håret och det var vått och sedan kammade jag ut det och toppade det själv. Hur bra det blev vet jag egentligen inte, men jag tror att det duger... dessutom brukar jag för det mesta ändå ha det uppsatt och då syns det inte alls... och jag måste säga att det är skönt att det är gjort och nu är det också lättare att borsta och det tovar sig inte lika mycket längre!
Son Pusselbits hår ska jag ta senare idag med den hårapparat vi köpte i somras. Den hårapparaten har betalat sig flera gånger om!

Nu ska jag snart göra mig i ordning och ta mig fram till la Stada där jag ska träffa min kompis M. Vi har inte träffats på några månader och det ska bli så roligt att ses!

2 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Hej Fru Pusselbit!
Jag satt och gick igenom mina följare och fann att jag inte har varit hos dig på länge. Ibland tappar man bort varandra.
Att du skriver om ekonomin är bra, tycker jag. Vi som inte har samma problem som du får oss en tankeställare. Det är så lätt att ta allt för givet.
Du är en duktig husmor och vad nyttigt ni äter. Hoppas att det blir några kronor över till födelsedagen.
Om jag förstår rätt är din migrän lite bättre. Men den åkomman är ju lite lurig.
Ha det så bra du kan.
Kram Viola

Pixi sa...

Jag klipper ofta mej själv o alla i familjen , det tjänar man oxå in på , har aldrig gått nån kurs bara fått det visat för mej av 2 frisörer, för det ligger mycket pengar i klippningana som man kan spara in, ett tips när du har så långt hår, ta och bena det som om du skulle göra pippilotter, två hästsvansar heter det kanske.. iaf så dra kammen i topparna typ o håll med den andra handen snett utåt fr halsen till axeln o klipp topprna o gör likadant på den andra sidan så ska du nog kunna få det jämnare, kram igen =)