onsdag, augusti 29, 2012

Tuffare körkortsregler för dem med npf


Dotter Pusselbit slutar sin praktikplats i början av september och det kommer inte att förnyas. Hon själv anser att hon vill hålla på med något annat, kanske bli en lastbilschaufför. Då måste hon först ha vanligt körkort och får komma på själv hur hon ska bekosta utbildningen.

 Det har blivit tuffare regler för de med npf som vill ha körkort och de flesta av dem beviljas inte körkort till yrkestrafik och en del beviljas inte heller att ta vanligt B-körkort, på grund av att transportstyrelsens chefläkare anser att de inte klarar av det. Ändå finns det många med olika sorters npf (neuropsykiatriska funktionshinder som tourettes, adhd och asperger) som har verkat många år inom yrkestrafiken utan några som helst prickar i sina protokoll.

Sverige är det enda landet i världen som agerar på detta sätt och det är väldigt upprörande och jag anser att det är diskriminering mot alla som har olika sorters npf. Enligt det här skulle min man som har adhd inte få köra i yrkestrafiken, pga att denne chefsläkare anser att de med adhd är mer olycksbenägna än andra.

Min man har varit med om en trafikolycka (han körde in i en annan bil framför sig i Göteborgs rusningstrafik) under alla år som han har haft sitt körkort och det var i början av hans körkortstid. Han kör oerhört bra, lugnt och sansat. Jag har varit med om 3 stycken bilolyckor (och har ingen som helst npf eller något annat - jag är en "normal" person). En olycka var mitt eget fel, jag skulle backa på en parkeringsplats och såg inte bilen som körde i en blind vinkel bakom mig. De andra två olyckorna var pensionärer som körde ut mitt framför mig på en vanlig väg där jag hade företräde.

Maken är van att köra i både storstadstrafik och på landsbygden. Han har ofta kört i Stockholms rusningstrafik utan att ha varit med om eller orsakat en enda trafikolycka. När han var ung och bodde i Göteborg fick han genom sitt arbete gå en dagskurs i körteknik med en känd rallyförare. Enligt honom har kursen varit till stor nytta för honom.

På måndag ska jag gå och lyssna på en person från Attention som kommer att prata i la Stada om npf och körkort och efter det vet jag mer om vad som gäller. Dotter Pusselbit har bestämt sig för att följa med och jag ska se om jag kan få med son Pusselbit också. Det rör deras framtid.

Inga kommentarer: