måndag, november 14, 2011

Studier

Det har idag varit strålande solsken från en klarblå himmel och ca 6 plusgrader och fåglarna har kvittrat. Det första som hände när boxer pusselbit fick sin morgonpromenad, var att han såg grannens katt mycket nära gångvägen. Sedan fick han titta på en hel del andra hundar som också var ute och gick och allt gick väldigt bra, tack vare vårt fantastiska hundgodis.

Just nu sitter jag med tända ljus och studerar tysk lingvistik. På fredag ska jag nämligen kunna en hel del om skillnaden mellan semantik, syntaktik och pragmatik. Jag ska kunna tre discipliner för fonetik (artikulatorisk, akustisk och auditiv fonetik). Olika sorters affix (suffix, präfix, interfix och zirkumfix), olika sorters tysk ordbildning (Komposition, derivation, konversion och förkortningar), onomasiologi och semasiologi, vad synonymer, hyperonymer, antonymer och homonymer är för något, valens, känna till olika personer som figurerat inom olika delar av grammatiken (som Lucien Tesnière som grundade valensgrammatiken), vilka huvuddelar som består i ett språk enligt Austin och Searle och kunna klassificera händelseverb (representativa, direktiva, kommissiva, expressiva och deklarativa), kognitiv lingvistik, "Die Saphir-Whorf-Hypothese", olika sorters ordböcker och hur de är uppbyggda, en kommunikationsmodell enligt Bühler, Terminus Suprasegmentalia, vad fonetik, fonologi, morfologi, morfem, allomorfem, lexikologi, semiotik, grafologi, prosodi bland annat är för något, skillnader mellan stilistik och retorik, hur barn lär sig prata och under vilka faser det sker (tex. 1 år - 18 månader blir det enordsmeningar), vem var Ferdinand de Saussure och vad sysslade han med?... bara ett litet axplock!

Igår var det Fars Dag. Maken gjorde en mycket god potatisgratäng med skinka i och efter det blev det kanellängd och glasstårta.

Jag får väl återvända till den tyska lingvistiken...

Inga kommentarer: