lördag, mars 31, 2012

Det är mycket konståkning nu... ;)


Man kan säga att gårdagens väder var ett aprilväder, för alla möjliga olika sorters väder dök upp under dagen. Solsken, moln, regn, hagel, uppehåll och mot natten kom det snö, så när vi vaknade i morse var hela världen vit. Det blåser och är soligt, men vem vet vad vi får för väder i eftermiddag?

Det blev en sen pizza till middag igår och maken bakade bröd under kvällen. När jag någon gång tittade upp på fönstergardinen, såg det ut som om det brann på gräsmattan, men det var en granne som grillade en sen middag...

Dotter Pusselbit håller just nu på att baka en kladdkaka som hon senare ska ta med sig till en fest. Jag själv ska snart se damernas final i VM i konståkning och inför finalen ligger svenskan på 10:e plats och det är riktigt spännande. Man får väl hoppas på att hon håller för trycket, vilket svensken inte riktigt gjorde. Han kom inte ens vidare till final, men det gjorde en kille från Filippinerna och han var så glad över det, eftersom det landet inte riktigt förknippas med sådana här sammanhang.

Jag önskar er alla en härlig lördag! =)


fredag, mars 30, 2012

Äntligen helg!


Mina föräldrar åkte hem igår, vädret har blivit kallare och man pratar om snö till helgen. Det är tredje dagen med migrän, men den är på bortgång och det är så skönt.

Maken åkte hemifrån vid 03.00-tiden i natt till jobbet, för de skulle börja blåsa bort grus från parkeringar och det är lättare när inga bilar står parkerade. Fast det var ändå svårt, för det var minusgrader... men det positiva är att han kom hem vid 11.30 från jobbet mot 13.00 som han brukar. Så blir det när man börjar jobbet extra tidigt!

VM i konståkning har börjat och jag är som fastklistrad vid svtplay, eftersom de bara sänder sammandrag på tv:n.

Här om dagen gjorde jag färskost på filmjölk och det blev oerhört lyckat. Jag värmde på filmjölken till 40 grader, men det hann gå upp till ca 45 grader efter att jag tagit den av spisen. Sedan hällde jag över filmjölken i filter som jag stoppat i fyra olika rendiskade och avklippta mjölkpaket som stod i varsin liten bunke. Det var lidlpaket med avskruvade lock så att det kunde rinna ned i bunkarna. Ungefär hälften rann ur och hälften stannade kvar i filtren och det tog ca 2 timmar innan det var färdigt. När det var färdigt blandade jag i gräslök och vitlök och när resten av familjen smakade av det, tyckte de att det var gudomligt gott och att det ska göras ofta här hemma! =)

måndag, mars 26, 2012

Lite av varje


Igår var jag och maken och såg SM-finalen i bandy och det var en upplevelse att stå på läktarna med ca 20000 andra. Eftersom jag är så kort (154 cm), var det ibland lite svårt att se allt som hände på isen, men jag lyckades ändå se det mesta. Kallt var det också, så när vi kom hem drack jag många muggar hett te för att få upp värmen igen och då hade vi ändå klätt oss varmt. Maken satt framför en varmluftsfläkt och värmde sig, samtidigt som han också drack te...  Hur som helst verkade herr Pusselbit gilla sin födelsedagspresent och det är ju det viktigaste! Som han sa efter ett tag på läktaren: "Även om man inte vet något alls om bandy och egentligen inte är så intresserad av sport över huvudtaget, så blir man engagerad efter att ha stått i den här stämningen ett tag..."

För ca 23 år sedan köpte vi en Miele-dammsugare. Här om året hittade herr Pusselbit en helt fungerande dammsugare där man slänger tekniska saker i vårt bostadsområde. För någon månad sedan gick Mielen sönder och slangen till den andra dammsugaren gick helt av. I helgen lyckades maken skarva ihop Miele-slangen med den andra dammsugaren, så nu har vi en hel dammsugare att använda och det är så skönt!

Mina föräldrar kom inte igår kväll, utan de kommer om några timmar i stället. Idag kommer det att bli älgköttgryta med potatis och morötter. (Vi har massor av potatis och morötter, eftersom de var så billiga för någon vecka sedan och vi har fått en del älgkött från mina föräldrar, då far jagar älg).

Jag har skrivit upp familjens tider under veckan på frysen, samt veckans matsedel. De senaste veckorna har jag inte gjort det och det har varit lite av kaos här hemma, men nu ska det bli ordning igen och man märkte att ungdomarna tyckte att det var skönt att matlistan kom upp, för då vet de vad som väntar. Son Pusselbit har varit lite orolig för att han inte ska hinna äta mat mellan lektionerna på tisdagarna nu när han börjar läsa Ma E på tisdagskvällar, men jag har lugnat honom med att maten ska vara färdig i tid så att han hinner äta riktig mat och slippa müsli. Han gillar müsli, men anser att det är något man bara äter till frukost...

Nu när förmiddagsteet är urdrucket, får jag väl börja använda den dammsugare som är hel. Ha en så härlig måndag! =)

fredag, mars 23, 2012

En härlig vårvecka! =)


Herr Pusselbit var hemma hela veckan utom halva måndagen och idag. De hade inte så mycket att göra just nu på hans jobb. Vi har tagit långa promenader med boxer Pusselbit och njutit av det härliga och soliga vårvädret som äntligen kommit.

Jag har också haft en hel del migrän, men det är inget ovanligt. På söndag kommer mina föräldrar förbi med deras underbara blåpannade amazonpapegoja och stannar ett tag, hur länge vet jag ännu inte.

Idag är det herr Pusselbits födelsedag och han kommer snart hem från sitt arbete. Han sa igår att han mycket hellre vill ha bananchokladpaj än tårta och det säger väl en hel del om hur mycket han älskar bär- och fruktpajer.

Potatisen kostar denna vecka 2 kr/kg på coop extra och vi har köpt hem 4 stycken 5 kg-påsar. I en annan affär kostar vitkålen 1 kr/kg, så vi får gå dit och köpa hem lite. Om man blandar ut det i köttfärsen blir det fantastiskt gott, nyttigt och billigt.

Bananerna på Lidl kostar runt 10 kr/kg och här om dagen köpte vi fläskfilé på coop extra för 39.90 kr/kg. Det är härligt att göra fynd! =)

måndag, mars 19, 2012

En snöig måndag...


Måste erkänna att jag nyss vaknat. Jag lade mig först när maken skulle upp till sitt arbete (vid 05.00-tiden) och det beror inte på att jag inte kunde sova, utan jag var uppe och tvättade hans arbetskläder. Sedan fick jag lov att se till att han kom upp, för han somnade om hela tiden. Nu har jag ordnat en tvättid klockan 07.00 på lördag i tvättstugan...

Vid 07.00-tiden väckte jag dotter Pusselbit några gånger (far och dotter är likadana, nästan omöjliga att få upp...), men son Pusselbit fick sköta uppvaknandet helt på egen hand.

Det har varit vår de senaste dagarna och jag gjorde i ordning balkongen här om dagen. Idag snöar och blåser det... inte roligt alls!

Snart slutar son Pusselbit skolan för dagen och när han kommer hem ska jag iväg till la Stada och uträtta några ärenden. Mitt huvud känns som ett bygge med hammarslag, men jag har ett möte vid 13.00-tiden jag inte kan missa. Son Pusselbit har ett prov i morgon i biologi, så han har lite att göra också. Sedan får jag storröja när jag kommer hem, alla de senaste migrändagarna har gjort att allt förfallit här hemma...

Men, det är en ny dag, en ny vecka och nya möjligheter. Jag önskar er alla en härlig måndag!! =)

söndag, mars 18, 2012

En trevlig söndag


Man kan inte precis säga att det varit strålande solsken idag, men det har i alla fall varit blandat väder med uppehåll. Jag, maken och boxer Pusselbit var ute över en och en halvtimma på långpromenad och vi såg en hel del olika hundar, både rätt så nära och på avstånd och boxer Pusselbit skötte sig väldigt bra.

Dammsugaren har gått sönder, så nu sopar vi golven och torkar av dem lite oftare här. Det största problemet är mattorna, men jag får väl skicka ut någon lång och stark familjemedlem att vårpiska mattorna ordentligt framöver.

Balkongen är vårstädad och jag har lagt ut mattan som jag brukar ha där under den varmare årstiden. Det innebär att jag när som helst kan sitta där ute, dricka te och njuta av vårvädret.

Jag har kommit över 2 biljetter till SM i bandy och det får bli makens födelsedagspresent. Vi är inte särskilt sportintresserade (förutom att jag gillar konståkning), men vi har heller aldrig varit på någon sorts SM och det ska bli roligt att få komma ut lite som par och dessutom helt gratis!

Nu är de nybakade bröden färdiga och vi ska låta oss väl smaka, önskar er alla en trevlig söndag! =)

fredag, mars 16, 2012

Hmmmm...


Solen skiner, det är vår i luften och son Pusselbit tog förmiddagspromenaden med boxer Pusselbit. Kameran är på laddning och herr Pusselbit ska efter arbetet hämta ut den bil vi ska hyra ett dygn. I eftermiddag kommer herr Pusselbit, son och dotter Pusselbit att åka iväg för att fira herr Pusselbits far som fyller 65 år. Jag och boxer Pusselbit får vara hemma och hitta på roliga saker för oss själva... det är inte lätt att följa med och vara trevlig med migrän. Det känns lite jobbigt att vara hemma, för hans släkt är så trevlig och vi träffas inte så ofta. Fast vi hade inte kunnat ta med boxer Pusselbit och det kommer inte på fråga att lämna honom ensam heller och det skulle ha varit svårt att ordna hundvakt på i stort sett bara en dag. Herr Pusselbit fick reda på i förrgår av sina bröder att deras far skulle firas idag, så att...

Bensinen har blivit väldigt dyr och den kommer nog inte att bli billigare, snarare kommer den nog att ligga närmare 20 kronor/liter till sommaren enligt dem som förstår sig på det. Här i "storstaden" gör det inte så mycket för vår familj, vi bor såpass centralt att vi oftast kan gå eller cykla för att ta oss dit vi ska och maken och dotter Pusselbit har busskort för att ta sig till sina arbeten som ligger lite för långt bort för att det ska gå bra att gå eller cykla dit. Vi brukar transportera hem den mat vi köper på våra cyklar, det är lite bökigt, men det går.

Däremot kommer det att vara svårt för oss att framöver att ta oss utanför staden och hälsa på till exempel släkten, för buss och tåg är så dyrt för hela familjen. Mina föräldrar, som bor på landet och inte kan ta sig någonstans utan bil (det går knappt några bussar), börjar redan prata om att det kommer att bli svårt att träffas framöver, då bensinen är så dyr att man knappt har råd med den.

Runt Malmö, Göteborg och Stockholm är det lättast att ta sig någonstans utan bil. I stort sett hela landet annars blir det svårt utan bil och det är dyrt att bygga ut de offentliga buss- och tåglinjerna. Att åka till sitt arbete eller handla är inte nöjeskörning, det är ett nödvändigt ont. Ta bara i norrlands inland - där kanske man bor 5 mil från närmaste busslinje. Alla kan inte bo i städer och förresten, hur ska folk bo om de flyttar till städerna, då det nu inte ens finns bostäder för alla som vill ha och det är bostadsköer på 10 år och uppåt? Vilka ska hålla landsbygden levande? Vilka ska odla vår mat och hur ska den transporteras? Ska det finnas skolor, vård och affärer på landsbygden eller ska allt finnas i storstäderna? I norrland finns det vattenkraftverk och skogsbruk, vilka ska arbeta där? Vilka ska arbeta i gruvorna? Och märk väl, norrland är allt över Dalälven = halva Sverige.

Vi måste allvarligt fundera på hur vi framöver ska kunna transportera oss till saker och ting utan att förstöra miljön, men att bara höja skatter på bensin är inte en bra lösning. Lösningen är att hitta alternativa medel innan maten och allt annat man behöver blir för dyrt att köpa på grund utav de höga transportkostnaderna. Även om man bara köper mat som odlats utanför städerna och är närodlat, kommer allt att bli för dyrt, på grund utav de höga bensinpriserna. Bussar och tåg kommer att bli ännu dyrare, på grund utav dyrare bensin och el, för elen är också väldigt dyr nu för tiden.

På facebook kan man nu läsa:
"Vik hädan viktväktarna: Det finns ett nytt sätt att banta och det är: JAG HAR INTE RÅD ATT ÄTA FÖR JAG HAR PRECIS TANKAT BILEN-dieten! Kopiera och sätt på loggen om du är trött på de hutlösa bensinpriserna."


onsdag, mars 14, 2012

Migrän och senaste forskning inom ADHD


Våren har kommit och det har blivit en ändring i vädret, vilket givit massor av migrän. När jag igår var ute med boxer Pusselbit i det underbara solskenet, var mössan neddragen till de mörka solglasögonen (klarar inte så starkt ljus med migrän) och jackans halskrage så tätt mot halsen som möjligt på grund utav den kalla blåsten. (Klarar heller inte av kall blåst vid migrän). Grannarna måste ju ha undrat om de såg mig...

Idag är det något bättre och jag lyckades vara ute utan solglasögon, men det känns fortfarande som om höger öga är på väg ut.

Idag kom tidningen attention ifrån Riksförbundet attention som jag är med i. Där stod bland annat att
"Barn med ADHD har nästan 50 procent lägre mängd av ett protein som är viktigt för uppmärksamhet och inlärning. Det visar Jessica Johansson vid Örebro universitet i en studie. Hon ingår i en forskargrupp som har kartlagt en del av de cellbiokemiska förändringar som ligger bakom ADHD och andra NPF.

Hos barn med ADHD finns det mindre av ett så kallat mottagarprotein för signalämnet acetylkolin som är nödvändigt för viktiga signaler som rör bland annat uppmärksamhets- och inlärningsfunktioner. I hjärnan hos dessa barn transporteras också lägre grad av ämnet tryptofan som är viktigt för signalämnet serotonin.

-Vanligtvis har man i den medicinska behandlingen av ADHD fokuserat på signalämnena dopamin och noradrenalin men är bristen på serotonin också en bidragande orsak, så kan det krävas andra läkemedel för en framgångsrik behandling, säger Jessica Johansson."

Jag googlade på acetylkolin och kom fram till att kolin bildar acetylkolin i kroppen. Kolin finns rikligt i ägg, soja och kyckling. DHA (Omega3-fettsyra) är också bra för dem som har npf och det finns i fet fisk (som till exempel lax) och i fiskolja.

fredag, mars 09, 2012

En mulen fredag


Sitter här med en mugg te och njuter av att det är fredag. Maken har precis slutat på sitt jobb och är på väg hem och det är ca 3 plusgrader ute, men mulet.

Dotter Pusselbit kommer inte hem efter sitt arbete idag, utan åker iväg till en kompis och är borta hela helgen. I morgon ska jag träffa min kompis M. och vi ska fika och sedan gå i affärer, men det kommer att bli ögonshopping för min del. M ska hitta en present till ett litet födelsedagsbarn som fyller ett år på söndag och hon har heller inte tid att vara hemifrån alltför länge, för hon har lovat att baka piroger till kalaset.

Mor och far har åkt upp till norrland igen. Min kära mormor fyller snart 95 år och det är fantastiskt hur pigg och kry hon är. Hon klarar sig helt själv, men i år har hon gått med på att ha ett trygghetslarm om något skulle hända och det känns skönt för oss andra.

Det blev en succé att ha svarta bönor i köttfärsen. Hela familjen tyckte att det var fantastiskt gott och bara hälften av köttfärsen mot vad det brukar gick åt, så vi kan göra något med den andra delen av köttfärsen idag. Ändå blev stekpannan nästan överfull, så det var verkligen välsignat. Både herr och dotter pusselbit kunde ta med sig en hel del till sina arbeten som lunch idag och jag och son Pusselbit hade till vår lunch här hemma.

Teet är slut och jag får fortsätta att röja... det tar liksom aldrig slut! Önskar alla en härlig och underbar fredag!! =)

torsdag, mars 08, 2012

Herr Pusselbits torsdag


Igår gjorde dotter Pusselbit ett pricktest på vårdcentralen. Nu är det officiellt att hon är allergisk mot katter och har björkpollenallergi.

Herr Pusselbit glömde sin privata mobil och sin arbetsmobil i vardagsrummet igår kväll, men dotter Pusselbit lade ut dem i hallen när hon gick och lade sig. (Han brukar ha dem som väckarklockor). Han kom upp lite senare än vanligt i morse, glömde ta sina mediciner (bland annat den han har för sin adhd) och när han kom på bussen på vägen till arbetet insåg han att han glömt sina glasögon hemma. Idag var det också kurs på jobbet och de bjöd på frukost och lunch, vilket var väldigt lite enligt honom. Han blir ju så väääldigt mera hungrig utan sin adhd-medicin. Han hade det inte lätt med koncentrationen, dels för att han glömt sin nu berömda adhd-medicin, men också dels för att det tog på krafterna att kisa med ögonen för att kunna se något. Det är skönt att han ändå lyckades bli godkänd på det prov som kom efter kurstillfället. Han ansåg att det gick bra på grund av att de hade blyertspennor och suddgummin och inte kulspetspennor...

Klockan 15.00 (nästan så exakt) steg han in i lägenheten. Kursen hade slutat tidigare och de kunde åka hem. Det första han gjorde när han kommit hem och fått av sig ytterkläderna, var att ordna med mat till sig själv, eftersom han var såååå vääääldigt hungrig...

Middagen kommer senare att bli chili con carne med svarta bönor och ris. Igår kokade jag upp en hel påse med svarta bönor som legat i blöt över natten i vatten. Det vi inte ska använda i maten ska jag frysa in i portionspåsar och använda andra gånger. Nu vet vi att dotter Pusselbit gillar två olika sorters bönor ~ kidneybönor och svarta bönor.

Tänk, i morgon blir det fredag igen - vad underbart! =)

tisdag, mars 06, 2012

Strålande solsken och dundrande migrän


Det är strålande solsken ute, men jag har dragit för persiennerna. Har dundrande migrän idag (fast den kom i går eftermiddag) och tar det så lugnt som möjligt, helst i sängen.

Dotter Pusselbit har fortfarande migrän, men hoppas på att vara kvitt den i morgon. Det hoppas jag på också.

Herr Pusselbit var på kurs igår med jobbet. De gick igenom hur man ska bygga så säkra lekplatser ute som möjligt och de gjorde också ett studiebesök till en lekplats inte långt ifrån där vi bor. Maken tyckte att det var en väldigt intressant och rolig kurs.

Son Pusselbit har gått till skolan. Cykeln är för tillfället trasig och han går hellre än att åka buss, men i dagens väder är det ju bara trevligt att promenera.

Nu ska jag ta det lugnt igen och hoppas på att jag mår bättre i morgon. Önskar er alla en värkfri dag!!

måndag, mars 05, 2012

Solskensmåndag med fågelkvitter


Herr och dotter Pusselbit är redan på sina arbeten och son Pusselbit ligger i badet och ska snart iväg till skolan. Boxer Pusselbit ligger under en filt och snarkar och ute är det strålande solsken, frost på marken dit solen inte nått och ca 5 minusgrader. Fåglarna kvittrar mycket och trevligt och migränen verkar vara helt borta! =)

Foten är så mycket bättre och idag ska jag gå ut för första gången på en hel vecka. När alla är borta hemifrån, är jag tvungen att ta mig ut med boxer Pusselbit i vilket fall som helst, så idag är en bra dag för det.

Nu när dotter Pusselbit fått hem ett stort och bra skrivbord till sitt rum, ska jag ta över hennes skrivbordshylla som för tillfället står i hallen. Idag ska jag röja upp i vårt sovrum/kontor och sedan ska vi flytta om. Vi tänkte byta plats på sovrummet/kontoret och tror att det ska bli så mycket bättre...

Alldeles nyss kom dotter Pusselbit hem igen. Bussarna var försenade och när hon satt och väntade fick hon  aura och såg knappt någonting på grund utav det och migränen började visa sitt fula tryne. Nu ska hon alldeles strax ta sin migränmedicin och bädda ned sig... hoppas att mr. Migrän är borta i morgon så att hon kan gå till jobbet.

söndag, mars 04, 2012

Vackert väder!

Grannens katt, när den fått syn på boxer Pusselbit! ;)

Igår blev det lite städning, dotter Pusselbit handlade på Willys och herr och son Pusselbit gjorde pizza till middag. Dotter Pusselbit hittade ballerina kladdkaka med vanilj för 5 kronor styck och köpte hem 2 paket. När melodifestivalen började satt vi bänkade framför tv:n och hade ballerina kladdkaka med vanilj, hemgjorda chokladbollar och den sista julmusten till lördagsmys.

Son Pusselbit verkar gilla melodifestivalen en hel del och ibland är det bara han och jag som tittar på det, men det gör ändå ingenting. Det är ett sätt för oss att umgås på. Ibland frågar jag honom vilken låt han gillar bäst och efter ett tag brukar han komma med ett genomtänkt svar... det är klart att vi pratar om lite andra saker också.

Idag har min migrän kommit tillbaka, det är fantastisk väder ute och herr Pusselbit har bakat en kladdkaka. Kladdkakan byts just nu mot ett hörnskrivbord inte långt härifrån och som herr och dotter Pusselbit ska bära hem till dotterns rum... jag älskar verkligen facebooksidan där man kan byta, ge bort eller få saker inom vår stad!

fredag, mars 02, 2012

Vårkänslor


Det är solsken från klarblå himmel och nästan all snö har smält bort. En härlig vårdag som jag inte varit ute i...

De senaste dagarna har jag legat i supermigrän och tillbringat en hel del tid i badrummet. Det är först idag jag kan äta något och få behålla det, vilket känns otroligt skönt. När det kom i onsdags eftermiddag, tuppade jag till och med av inne i badrummet och det är inte särskilt trevligt. En gång när barnen var små fick jag till och med hjärnskakning under ett migränanfall i badrummet, men det slapp jag som tur var den här gången.

Helgen knackar på och det blir underbart. Kanske att jag kan gå ut lite i morgon om migränen är helt borta, för foten har blivit lite bättre. I vilket fall som helst skulle man kunna göra i ordning balkongen och sitta där ordentligt påklädd och dricka lite te och njuta av frisk luft...

Innan migränen och stukningen av foten, råkade jag, maken och son Pusselbit snubbla över ovanstående slaguggla (tror jag att det är) i en hage när vi var ute på en långpromenad med boxer Pusselbit. Synd att de är så skygga, ugglan flög iväg nästan med en gång jag tagit kortet...