onsdag, mars 14, 2012

Migrän och senaste forskning inom ADHD


Våren har kommit och det har blivit en ändring i vädret, vilket givit massor av migrän. När jag igår var ute med boxer Pusselbit i det underbara solskenet, var mössan neddragen till de mörka solglasögonen (klarar inte så starkt ljus med migrän) och jackans halskrage så tätt mot halsen som möjligt på grund utav den kalla blåsten. (Klarar heller inte av kall blåst vid migrän). Grannarna måste ju ha undrat om de såg mig...

Idag är det något bättre och jag lyckades vara ute utan solglasögon, men det känns fortfarande som om höger öga är på väg ut.

Idag kom tidningen attention ifrån Riksförbundet attention som jag är med i. Där stod bland annat att
"Barn med ADHD har nästan 50 procent lägre mängd av ett protein som är viktigt för uppmärksamhet och inlärning. Det visar Jessica Johansson vid Örebro universitet i en studie. Hon ingår i en forskargrupp som har kartlagt en del av de cellbiokemiska förändringar som ligger bakom ADHD och andra NPF.

Hos barn med ADHD finns det mindre av ett så kallat mottagarprotein för signalämnet acetylkolin som är nödvändigt för viktiga signaler som rör bland annat uppmärksamhets- och inlärningsfunktioner. I hjärnan hos dessa barn transporteras också lägre grad av ämnet tryptofan som är viktigt för signalämnet serotonin.

-Vanligtvis har man i den medicinska behandlingen av ADHD fokuserat på signalämnena dopamin och noradrenalin men är bristen på serotonin också en bidragande orsak, så kan det krävas andra läkemedel för en framgångsrik behandling, säger Jessica Johansson."

Jag googlade på acetylkolin och kom fram till att kolin bildar acetylkolin i kroppen. Kolin finns rikligt i ägg, soja och kyckling. DHA (Omega3-fettsyra) är också bra för dem som har npf och det finns i fet fisk (som till exempel lax) och i fiskolja.

Inga kommentarer: