fredag, mars 16, 2012

Hmmmm...


Solen skiner, det är vår i luften och son Pusselbit tog förmiddagspromenaden med boxer Pusselbit. Kameran är på laddning och herr Pusselbit ska efter arbetet hämta ut den bil vi ska hyra ett dygn. I eftermiddag kommer herr Pusselbit, son och dotter Pusselbit att åka iväg för att fira herr Pusselbits far som fyller 65 år. Jag och boxer Pusselbit får vara hemma och hitta på roliga saker för oss själva... det är inte lätt att följa med och vara trevlig med migrän. Det känns lite jobbigt att vara hemma, för hans släkt är så trevlig och vi träffas inte så ofta. Fast vi hade inte kunnat ta med boxer Pusselbit och det kommer inte på fråga att lämna honom ensam heller och det skulle ha varit svårt att ordna hundvakt på i stort sett bara en dag. Herr Pusselbit fick reda på i förrgår av sina bröder att deras far skulle firas idag, så att...

Bensinen har blivit väldigt dyr och den kommer nog inte att bli billigare, snarare kommer den nog att ligga närmare 20 kronor/liter till sommaren enligt dem som förstår sig på det. Här i "storstaden" gör det inte så mycket för vår familj, vi bor såpass centralt att vi oftast kan gå eller cykla för att ta oss dit vi ska och maken och dotter Pusselbit har busskort för att ta sig till sina arbeten som ligger lite för långt bort för att det ska gå bra att gå eller cykla dit. Vi brukar transportera hem den mat vi köper på våra cyklar, det är lite bökigt, men det går.

Däremot kommer det att vara svårt för oss att framöver att ta oss utanför staden och hälsa på till exempel släkten, för buss och tåg är så dyrt för hela familjen. Mina föräldrar, som bor på landet och inte kan ta sig någonstans utan bil (det går knappt några bussar), börjar redan prata om att det kommer att bli svårt att träffas framöver, då bensinen är så dyr att man knappt har råd med den.

Runt Malmö, Göteborg och Stockholm är det lättast att ta sig någonstans utan bil. I stort sett hela landet annars blir det svårt utan bil och det är dyrt att bygga ut de offentliga buss- och tåglinjerna. Att åka till sitt arbete eller handla är inte nöjeskörning, det är ett nödvändigt ont. Ta bara i norrlands inland - där kanske man bor 5 mil från närmaste busslinje. Alla kan inte bo i städer och förresten, hur ska folk bo om de flyttar till städerna, då det nu inte ens finns bostäder för alla som vill ha och det är bostadsköer på 10 år och uppåt? Vilka ska hålla landsbygden levande? Vilka ska odla vår mat och hur ska den transporteras? Ska det finnas skolor, vård och affärer på landsbygden eller ska allt finnas i storstäderna? I norrland finns det vattenkraftverk och skogsbruk, vilka ska arbeta där? Vilka ska arbeta i gruvorna? Och märk väl, norrland är allt över Dalälven = halva Sverige.

Vi måste allvarligt fundera på hur vi framöver ska kunna transportera oss till saker och ting utan att förstöra miljön, men att bara höja skatter på bensin är inte en bra lösning. Lösningen är att hitta alternativa medel innan maten och allt annat man behöver blir för dyrt att köpa på grund utav de höga transportkostnaderna. Även om man bara köper mat som odlats utanför städerna och är närodlat, kommer allt att bli för dyrt, på grund utav de höga bensinpriserna. Bussar och tåg kommer att bli ännu dyrare, på grund utav dyrare bensin och el, för elen är också väldigt dyr nu för tiden.

På facebook kan man nu läsa:
"Vik hädan viktväktarna: Det finns ett nytt sätt att banta och det är: JAG HAR INTE RÅD ATT ÄTA FÖR JAG HAR PRECIS TANKAT BILEN-dieten! Kopiera och sätt på loggen om du är trött på de hutlösa bensinpriserna."


1 kommentar:

The White List sa...

Your blog is amazing!!!! You are brilliant! Fantastic post! Have a brill day!

www.the-white-list.co.uk