torsdag, februari 09, 2012

Hur man kan få ned sina matkostnader



  • Gå igenom alla nedsatta priser och säsongsmatvaror veckovis och köp massor av det man anser att man behöver och lagra det, samt frys in.
  • Gör veckomatlistor så att man vet vad man verkligen behöver och inte köper hem något bara för ”att det kan vara bra att ha” om man kanske skulle vilja göra något av det den veckan.
  • Handla en gång i veckan och då bara det du skrivit upp på inköpslistan. (Fast ibland handlar jag flera gånger i olika affärer. Jag väljer ut det billigaste just den veckan i varje affär och är det väldigt billigt köper jag massor av det och lagrar det, så att jag slipper köpa det när det är dyrare.)
  • Baka ditt eget bröd (ju grövre, desto mer mättande) och gör maten från grunden.
  • Köp färska kryddor i krukor, sätt om dem i större krukor och ställ dem i köksfönstret. Då har du färska kryddor länge och maten blir godare.
  • Om du kan, odla saker själv. Det är otroligt vad mycket man faktiskt kan odla på sin lilla balkong över sommaren. Har du en uteplats eller en trädgård – odla själv!
  • Egna kryddor som odlas, kan både torkas och frysas in. Citronmeliss kan torkas och användas som te under vintern. Man kan också frysa in det. Det är fantastiskt att ta färska blad i en mugg och hälla varmt vatten över det och dricka det! Det sägs bland annat lugna magen och hjälpa mot huvudvärk. Det är också antiseptiskt och kan läggas på sår. Det är lugnande att dricka innan man går och lägger sig. Och det smakar fantastiskt till bland annat kyckling, fisk och i sallader.
  • Man kan tvätta de apelsiner man ska äta innan man skalar dem och sedan kan man torka skalen och skära dem i småbitar. Därefter kan det blandas ut i ett svart löste tillsammans med lite krossad kardemumma och kryddnejlikor och eventuellt kanel. Då har man plötsligt ett ”julte”.
  • Blir det mat över? Portionsförpacka och frys in. Då har du mat som du kan ta med till jobbet, eller kan ta fram en dag då du inte hinner/orkar laga mat.
  • Popcorn är någorlunda billigt att använda som fredags- och lördagsmyssnacks. (Om man poppar själv och inte i micron). Man kan blanda lite olika smaker i det, som till exempel Curry och chili.
  • Man kan plocka rönnbär, torka dem och använda dem som snacks. Gott om C-vitaminer! (Har själv inte prövat ännu, men tänker göra det!)
  • Man kan också baka något extra gott till myset, som bär- eller fruktsmulpaj eller något annat.
  • Man kan göra sitt eget chips av potatis. Sök på recept på internet.
  • Man kan blanda i citronmelissblad, gurka, gurkskal, olika sorters bär och frukt och så vidare i vanligt vatten. (Man behöver inte alltid ha läsk).
  • Man kan dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter, skuren vitkål eller olika sorters bönor och linser. Se till att bönor och linser ligger tillräckligt länge i blöt, eller kokas tillräckligt länge innan ätning. Kidneybönornas blötläggningsvatten behöver hällas bort, det är giftigt. Det är mycket b-vitaminer i bönor och linser.
  • Man kan dryga ut soppor och grytor med röda linser. De kokar sönder och man märker dem knappt, men grytan eller soppan blir något tjockare och matigare.
  • Gör samma maträtt, fast med olika sorters kryddor som omväxling.
  • Ärtsoppa är en mycket billig rätt (ca 2-3 kr/portion), om man gör den från grunden. Lägg ärtorna i blöt kvällen innan och sedan kokas den nästa dag.
  • Ibland är paprikorna billigare än tomaterna. Byt då ut dem i recepten!
  • Kikärtor är gott med bara smör och salt på. Ät det som sallad eller blanda ut dem i soppa eller köttfärs. Ska också blötläggas och kokas innan ätning.
  • Maten räcker längre om man gör en soppa eller gryta på den.
  • Det går åt mera mjöl till bakpulverbröd (tex. Scones) än vad det går åt till jäst- eller surdegsbröd. Brödet håller också längre med jäst- eller surdeg. Det är inte så svårt att baka eget bröd som många tror och lite övning ger färdighet.
  • Om man har frukt i sockerkakan, håller den längre.
  • Ha kylen på högst +4 grader, då håller maten längre.
  • Om man inte har råd att köpa lagrad ost, köp Arla hushållsost och lagra den själv i rumstemperatur ca ett halvår. Arla hushållsost är den enda osten utan konserveringsmedel och därför fungerar det. Behåll plasten på och vänd på den varje månad för att den ska behålla formen. När den är färdiglagrad smakar den ungefär som lagrad prästost.
  • Nu när pizzorna kostar mellan 75 och 100 kronor styck, är det så mycket billigare att göra sin egen. Om man inte har så mycket tid, gör botten av sconesdeg, annars gör en vanlig jästdeg. (Det blir mycket godare). Man kan ha på stekt köttfärs, frusen eller färsk svamp, lök, färska tomater, frusen eller färsk paprika osv. Man kan också göra sin egen pizzasallad, sök på olika recept på internet.
  • I stället för att köpa redan skivat köttpålägg för över 100 kr/kg, kan man köpa köttpålägg som man kan skiva själv. Willys billigaste går på ca 40-50 kr/kg och Coop extras billigaste går på ca 30-40 kr/kg.

1 kommentar:

Ninja sa...

Bra tips mycket av det där gör jag redan :)
Att investera i rejäla frysar är nog det bästa spartipset!