Idag ska vi köpa hem lite mera mjölk och också gul lök. Vi har en hel del äpplen kvar som ska skalas, skivas och frysas in. Dessutom har jag hittat ett spännande recept som vi ska testa:
Köttfärspaj med äpple och curry (4 portioner)
Pajdeg
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
1/2 tsk salt
1 1/2 msk vatten
Fyllning
300 g nöt-, lamm- eller älgfärs
1/2 st purjolök (fast vi tänkte ta gul lök i stället, vi har ingen purjolök hemma...)
1 klyfta (ca 100 g) vitkål
2 st äpplen
1 msk margarin eller smör
1 tsk curry
1-2 krm svart- eller vitpeppar
1-1 1/2 tsk salt
1/2 tsk tabasco (fast vi tar chili i stället)
1/2 tsk kinesisk soja
2 msk riven ost (vi som älskar ost kommer nog att ta lite mera...)
Hacka samman mjöl, matfett och salt, gärna i en matberedare. Blanda i vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ den kallt för att vila.
Skölj och strimla purjolök och vitkål fint. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt.
Värm en stekpanna med matfett och stek färs och purjolök. Krydda under tiden med curry. Lägg i kål och äpple och krydda med peppar, salt, tabasco och soja. Tillsätt eventuellt lite vatten om det ser torrt ut. Låt blandningen bli het.
Kavla ut pajdegen lagom stor att klä en ugnssäker form. Låt degen gå upp över kanten. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Lägg färsfyllningen på degen. Vik ner kanterna och nyp eller kläm till dem med gaffel. Strö över riven ost. Ställ pajen i ugn, 225 grader celcius och grädda den 20 minuter eller tills degen fått färg och osten smält. Bjud den varm med tomat- och löksallad.
(Receptet är taget ur Ica bokförlags "Stora kokboken", den trycktes i Kina 2009)
2 kommentarer:
Jag funderar på det du skrev om
vitlöken i krukor i fönstret,
luktar det inget då och om man
klipper ner en i en sallad måste
man kasta det då eller kommer det
upp igen jag vill inte att hela
köket stinker vitlök'tack på förhand
Jag har inte märkt av att vitlöksblasten luktar vitlök och har man klippt ned den tror jag inte att den växer upp igen. Fast om du skulle tycka att den luktar (vi har alla olika luktsinnen)så kan du ju enkelt göra dig av med den.
För några dagar sedan skalade jag all min vitlök och frös in vitlöksklyftorna i en plastlåda. Senast igår tog jag fram en frusen vitlöksklyfta och det gick alldeles utmärkt att använda den direkt till maten jag gjorde.
Skicka en kommentar