lördag, februari 18, 2012

Ett intressant recept


I morse började vi tvätta vid 07.00-tiden och äta frukost. När tvättiden var över gick vi på en långpromenad med en mycket glad, hoppig och skuttig boxer Pusselbit. Om han hade fått och vi orkat, så hade det blivit en löptur på en gångbana, sedan genom en liten skog vi kallar för "korpskogen" och sedan en trevlig hage innan vi vände och gick hemåt över en närliggande och kuperad park. Vi har ca en och en halv dm snö, så turen genom skogen, hagen och parken skedde i rätt så orörd snö och det är lite tyngre att gå där än på en gångbana, för att inte tala om att springa hela den biten... I vilket fall som helst tror jag att han var rätt så nöjd med promenaden ändå, för han fick träffa några andra hundar (mestadels på långt håll) och titta på en skuttande hare (i "korpskogen), samt många människor och barn som var ute och njöt av att det är helg (på gångbanorna).

Idag ska vi köpa hem lite mera mjölk och också gul lök. Vi har en hel del äpplen kvar som ska skalas, skivas och frysas in. Dessutom har jag hittat ett spännande recept som vi ska testa:

Köttfärspaj med äpple och curry (4 portioner)
Pajdeg
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
1/2 tsk salt
1 1/2 msk vatten

Fyllning
300 g nöt-, lamm- eller älgfärs
1/2 st purjolök (fast vi tänkte ta gul lök i stället, vi har ingen purjolök hemma...)
1 klyfta (ca 100 g) vitkål
2 st äpplen
1 msk margarin eller smör
1 tsk curry
1-2 krm svart- eller vitpeppar
1-1 1/2 tsk salt
1/2 tsk tabasco (fast vi tar chili i stället)
1/2 tsk kinesisk soja
2 msk riven ost (vi som älskar ost kommer nog att ta lite mera...)

Hacka samman mjöl, matfett och salt, gärna i en matberedare. Blanda i vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ den kallt för att vila.

Skölj och strimla purjolök och vitkål fint. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt.

Värm en stekpanna med matfett och stek färs och purjolök. Krydda under tiden med curry. Lägg i kål och äpple och krydda med peppar, salt, tabasco och soja. Tillsätt eventuellt lite vatten om det ser torrt ut. Låt blandningen bli het.

Kavla ut pajdegen lagom stor att klä en ugnssäker form. Låt degen gå upp över kanten. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Lägg färsfyllningen på degen. Vik ner kanterna och nyp eller kläm till dem med gaffel. Strö över riven ost. Ställ pajen i ugn, 225 grader celcius och grädda den 20 minuter eller tills degen fått färg och osten smält. Bjud den varm med tomat- och löksallad.

(Receptet är taget ur Ica bokförlags "Stora kokboken", den trycktes i Kina 2009)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag funderar på det du skrev om
vitlöken i krukor i fönstret,
luktar det inget då och om man
klipper ner en i en sallad måste
man kasta det då eller kommer det
upp igen jag vill inte att hela
köket stinker vitlök'tack på förhand

Fru Pusselbit sa...

Jag har inte märkt av att vitlöksblasten luktar vitlök och har man klippt ned den tror jag inte att den växer upp igen. Fast om du skulle tycka att den luktar (vi har alla olika luktsinnen)så kan du ju enkelt göra dig av med den.

För några dagar sedan skalade jag all min vitlök och frös in vitlöksklyftorna i en plastlåda. Senast igår tog jag fram en frusen vitlöksklyfta och det gick alldeles utmärkt att använda den direkt till maten jag gjorde.