onsdag, februari 01, 2012

Bostad och studier


Dotter Pusselbit är bättre idag och på sitt arbete, boxer Pusselbit snarkar med en filt över sig (bara hans huvud sticker ut...) och herr Pusselbit är på sitt arbete och utomhus är det mulet, men ca 9 minusgrader.

Igår talade bostadsbolaget om att förutom all stamrenovering och ca 45-50% höjda hyror, kommer vi att få betala för vårt eget kall- och varmvatten, vilket i dagens läge kommer att vara ca 200-250 kr/person. Bara vattnet kommer att ge 800-1000 kr mera i månadskostnad. Fast hyreshöjningen och vattenkostnaden kommer först om ca 3 år, för då skall all renovering vara färdig och det är ju tacksamt.

Jag tittade runt i kommunens olika bostadsbolag och insåg att de flesta av dagens 4:or ligger på mellan 11000-13000 kr/månad + kostnad för el och vatten man förbrukar. I dagens penningvärde skulle det innebära att nästan hela makens lön går åt till hyran... och många här i vårt bostadsområde har insett att de inte har råd att bo kvar. Speciellt inte pensionärerna. En tvåa kommer att kosta ca 8300 att bo i, om man räknar i dagens penningvärde, och en trea nästan 10000 kr/månad. Lägenheterna kommer visserligen att vara energisnåla, nyrenoverade, ha ekparkett i vardagsrum och sovrum, badrummen kommer att vara helkaklade och eventuellt ha golvvärme, köket kommer att ha spis med häll osv...

En av hyresgästerna frågade bostadsbolaget om de trodde att alla lägenheter skulle kunna bli uthyrda och bostadsbolaget trodde inte att det skulle vara något problem. De har till och med gått så långt att de sagt att om man inte har råd att bo i en storstad, får man flytta till en mindre stad. Det finns ett bostadsområde lite längre från centrum dit man kanske kan flytta, men om hälften från vårt bostadsområde och hälften från vårt grannbostadsområde (som redan fått sina hyror höjda med 60% på grund utav stamrenovering) vill flytta ditut, kommer det att bli stora problem. Sedan undrar man ju också vart man ska flytta när stamrenoveringarna och hyreshöjningarna kommer till det bostadsområdet... miljonprogrammet är just nu under all kritik och behöver rustas upp och hyresgästerna får betala dyrt för det.

Jag och maken är medvetna om att vi måste försöka få mera inkomst (jag måste hitta ett arbete där de vill anställa en som har kronisk migrän...) så att vi kan börja spara ihop till en kontantinsats så att vi kan köpa vårt eget boende... vi får väl se hur det går.

När jag skulle gå och lägga mig igår och hade gått till son Pusselbits rum för att säga god natt till honom, började vi prata om vad han ska studera till hösten. Han verkade ha tänkt igenom vad han ville läsa och nämnde civilingenjör IT och datavetenskap master. Nu går vi igenom de utbildningarna minutiöst för att se skillnaderna på dem och vilka av de två utbildningarna han skulle gilla allra mest att studera på. Båda utbildningarna är lika långa och vad vi förstått så studerar man ca 80% likadant, fast datavetenskap är mer akademsik(kandidat, magister och master), medans civilingenjörslinjen är lite mera bred och är en yrkesexamen. Han har en kompis som började läsa på civilingenjör teknisk fysik, men hoppade över till kandidatprogrammet i fysik, eftersom han tycker att han lär sig mer om fysik på det senare programmet. Det var lite andra ämnen på civilingenjörsprogrammet som han inte var lika intresserad av.

Vi får väl se vad det blir i slutänden, både i bostadsfrågan och när det gäller studier för son Pusselbit.

Inga kommentarer: