fredag, februari 24, 2012

Ultrarapid och färskost


Den här veckan har gått i raketfart och redan är det fredag. Vi har fortfarande snö, men det mesta har töat bort och igår när vi var ute var det isigt, slaskigt och småbäckar lite överallt. Boxer Pusselbit avskyr verkligen att gå omkring i slask och vatten, men vi andra har rejäla gummistövlar, så det gör inget. Idag var det inte lika vått och slaskigt och det var skönt. Son Pusselbit, som suttit inne hela sportlovet och spelat dataspel, följde faktiskt med oss ut på dagens förmiddagspromenad med boxer Pusselbit och det var väldigt roligt! Vi fick till och med se en hare och en uggla i en av hagarna vi gick igenom.

Sedan har vi fått en ny liten prinsessa och det är ju rätt så stort för vårt land, oavsett om man gillar kungahuset eller inte. Estelle, Silvia, Ewa och Mary ska hon heta och Östergötland har fått en hertiginna.

Någon gång i helgen ska jag sätta lite frön som ska bli persilja, dill och sallad, samt en del vitlöksklyftor som är väldigt små. Det kändes inte bra att frysa in dem och jag tror att man får ut mera av dem som vitlöksblast.

Jag har också tänkt göra färskost på filmjölk. Det blir första gången och det är riktigt spännande. Har förstått att om man värmer filmjölken till ca 40 grader och låter det sedan silas genom ett kaffefilter i några timmar blir det mera krämigt, än om man värmer filmjölken till ca 50 grader och det sedan silas genom en silduk. I det senare fallet blir det också mera grynigt. Det som silats bort kan användas i brödbak och det silade kan hällas över i en bunke och kryddas. Det ska hålla i 1-2 veckor i kylskåp, men man kan också frysa in det om man vill och i frysen håller det i ca 2 månader. Man kan krydda det med vitlök, örter, cayennepeppar och paprika osv. och man kan ju snegla lite mot hur färskostarna i affärernas kyldiskar är kryddade och få lite idéer av det.

Nu ska jag bara dricka färdigt teet och börja röja upp här inne så att vi kan njuta fullt ut av kvällens fredagsmys!! =)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gick det med joygurten du
gjorde själv, blev den god.

Fru Pusselbit sa...

Tyvärr blev det inte så bra med det. yoghurten hann bli lite dålig, men jag försökte ändå och allt blev dåligt. Ska försöka en gång till, fast med fräsch yoghurt... för om det skulle gå bra, skulle det vara riktigt trevligt! =)