fredag, februari 10, 2012

Mat som kan frysas in

Denna lista är inte helt komplett, men det är en bra början...


  • Olika köttprodukter. Styckfrys dem gärna, då behöver man inte ta ut allt på en gång ur frysen, utan bara det man behöver vid matlagning och de tinar snabbare. Köp stora kartonger köttfärs när det är extrapris och frys in t. ex. 500 gram tillplattade i påsar. (500 gr räcker till 4 personer). Är de tillplattade tinar de snabbare och kan också staplas i frysen.
  • Köp billig ost, riv den och frys in den påsvis, tillplattade. Kan senare användas i matlagning, på gratänger och pizzor bl.a.
  • Överbliven fetaost kan frysas in. (Har prövat det och det gick bra).
  • Köp massor av grädde när den är billig och frys in den i ispåsar eller som den är. Används senare vid matlagning.
  • Den vaniljsås som blir över vid smulpajsätning kan med fördel frysas in och senare ätas upp som ”glass”.
  • Äpplen kan skivas i bitar och frysas in tillplattade i påsar. De kan senare tas fram en efter en då man gör äppelpaj, äppelkräm eller något annat.
  • Rabarber – se stycket om äpplen ovan.
  • Svamp kan frysas in - skiva dem och lägg dem i en låda. Behöver ej förvällas innan. Eller så kan man göra det och ta med lite av spadet vid infrysningen. Vi brukar köpa massor av champinjoner när de är billiga och sedan frysa in dem skivade i stora lådor utan förvällning. Sedan är det bara att ta då och då av det förråd man har i frysen.
  • Paprika kan skivas och frysas in. De kan frysas in halverade och sedan användas till fyllda paprikor. Behöver ej förvällas innan. Köp massor när de är billiga.
  • Bordsmargarin och bakmargarin kan köpas in när det är extra billigt och frysas in. Det är bara att ta fram allt eftersom man behöver ett nytt paket.
  • Alla bönor som legat i blöt och som sedan kokat färdigt, kan frysas in portionsvis. Bara att ta fram när de behövs i till exempel chili con carne.
  • Spenat är lättodlad och kan användas i sallader och kan frysas in och sedan användas i tex. Spenatsås, spenatpaj, spenatfyllning till canneloni (italiensk pasta).
  • Billig skinka och korv kan köpas och frysas in.
  • Kokt pasta och ris kan frysas in. Används senare med fördel i olika soppor, grytor, eller stekes med bland annat grönsaker i en ”wok-rätt”.
  • Köp rotfrukter när de är billiga, skiva upp dem, förväll dem och frys in dem i portionspåsar. (Förvällning = de får kokas i ca 5 minuter och sedan svalna innan de fryses in). Lätt att sedan ta ut dem och ha dem i soppor, grytor osv. Man kan också ugnsteka dem med lite olja, salt och olika kryddor med en köttbit eller korv till.
  • När löken är billig, köp massor, hacka och frys sedan in. Fungerar med gul lök, purjolök osv. Förpacka det ordentligt så att övriga varor i frysen inte tar smak.
  • När tomaterna är billiga, köp massor och gör egen tomatsås som sedan fryses in portionsvis. Kan tas fram en dag när man bara orkar göra tex. Pasta… om man är extra händig kan man göra egen ketchup.
  • Bröd eller kakor kan med fördel frysas in.
  • Man kan frysa in hemmagjorda piroger och sedan ta fram allt eftersom.
  • Man kan göra flera extra gratänger eller pajer när man ändå håller på att göra en och frysa in. Ta fram en dag när man har en massa annat att göra, eller när man är sjuk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gör du med vitlök, kan man
pressa den och frysa in också
eller hacka kanske är bättre.
Vad förvarar man det i så det inte
luktar för mycket.
Hälsning
matintresserad

Fru Pusselbit sa...

Svar till den anonyme och matintresserade:

Det här med vitlök är en bra fråga, har faktiskt inte funderat så mycket på det. Däremot vet jag att man kan sätta den vitlöken som börjar bli för gammal i jord och ha i köksfönstret. Det gröna som växer upp smakar inte lika intensivt, men det är gott att ha i sallader och i matlagning.

När jag sökte på google hittade jag på den här adressen http://www.stamlis.com/Stamlis/Kokbok/Tips/Tipskok.html att man kan skala vitlöken och sedan frysa in klyftorna som sedan kan pressas ned i maten i fruset tillstånd. (Då har jag också lärt mig något nytt!)

Löken förvaras bäst i en tättslutande plastlåda, i vilket fall som helst gör jag det.