fredag, december 16, 2011

Lite av varje


Dotter Pusselbit är just nu i huvudstaden och kommer hem på söndag. Son Pusselbit sover i sin säng. Jag misstänker att det inte blev mycket sömn innan kemiprovet idag. Han har inte ens kommit upp ur sängen och ätit av potatisen, köttbullarna, gräddsåsen och lingonsylten vi hade till middag idag och då är det en av hans favoriträtter.

Idag tog vi av boxer Pusselbit hans "skyddsskärm" och han blev mycket lycklig över det. Så lycklig att han började leka så smått. Äntligen kan han äta mat och göra andra saker som varit svårt med den på.

För tillfället är diskbänken helt diskfri, det finns bara lite disk som torkar i diskstället. I den lilla frysen finns det fyra lådor med sammanlagt 120 russinhavrekakor som jag bakade igår. Nu är det lite andra saker som ska bakas, men för varje sak man gör känns det så skönt. Tre limpor bröd bakades också, men de är snart uppätna och därför fryser vi inte heller in dem. Däremot kan det vara bra om vi bakar fler på söndag så att vi har bröd under veckan som kommer.

I helgen ska vi klä julgranen. Vi ska bara städa först och det görs snabbt, för vi storstädade innan mina föräldrar kom hit och hälsade på.

Jag håller just nu på att läsa Handbok i svenska av Gösta Åberg. Det är mycket intressant, då jag mest bara läst tysk språkvetenskap och inte så mycket om det svenska språket.

Här kommer ett intressant citat ur hans bok: "Den svenska stavningen var länge helt oreglerad. Alla skrev som det föll dem in. I en och samma bok stavades t. ex. år 1525 ordet mig på sex olika sätt: mig, migh, mik, mic, mich och mech. Inte ens i Bibeln lyckades man åstadkomma fasta normer."

År 1801 kom hovmannen Carl Gustaf af Leopold ut med Afhandling om svenska stafsättet och En svensk språklära utg. av Svenska akademien utkom 1836, men den byggde mycket på en tidigare tryckt grammatik. 1999 gavs Svenska Akademiens grammatik ut i fyra band och man kan säga att först då blev Gustav III:s uppdrag till akademien att ge ut en ordbok och en grammatik helt slutförd.

Nu är teet urdrucket och jag ska fortsätta med lite uppröjning i vardagsrummet innan maken och jag ser på en film och har lite fredagsmys tillsammans. Just nu är han och boxer Pusselbit ute på en kvällspromenad...

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker mig känna igen det fönstret! hihi

Kram!