måndag, maj 14, 2012

Vad är en bra ledare?


Jag har de senaste månaderna börjat spela på evony (ett nätbaserat krigsstrategispel) igen. Först tänkte jag bara spela och inte bli någon ledare, men det slutar alltid med att jag blir det ändå, eftersom jag kan så mycket om spelet, det går bra för mig och jag alltid är lojal mot den allians jag hamnar i och hjälper alla dem som behöver hjälp att komma vidare i sitt spel, vilket i slutänden är bra för alliansen.

Just nu är jag vice host, (vi är två stycken direkt under den högste ledaren - hosten) och vi håller på att bygga upp en allians med nybörjare och en del folk som är under 18 år och inte betalar för saker i spelet. Många allianser på evony idag kräver att medlemmarna de tar in är vana spelare, över 18 år och betalar saker i spelet för att alliansen snabbt ska kunna vara nr. 1 på hela servern och att de ska kunna sopa mattan med de övriga spelarna och ta deras slott, göra en koloni av dem eller anfalla dem lite då och då för att ta deras resurser (mat, ved, järn, guld och sten).

Andra ledare i spelet är presbyters och officers. De är alla underställda host och vice host. Sedan kommer själva medlemmarna som utgör stommen i hela alliansen.

När jag spelar det här spelet tänker jag ofta på vad som egentligen gör en ledare till en bra ledare. Många har olika svar på det. En del tror att ledarskap handlar om att bestämma allt och den som är under en bara ska lyda och göra det man bestämt, oavsett om det är bra eller dåligt.

När jag läste gruppsykologi och ledarskap på den datavetenskapliga linjen på en av Sveriges högskolor var jag kursetta, för jag tyckte att det var så självklara saker som man lärde sig på den kursen. Tydligen är inte många saker så självklara för den gemene ledaren ute på olika arbetsplatser runt om kring i Sverige, för jag har haft oturen att möta på väldigt många märkliga och dåliga ledare som förstört själva arbetsplatsen i stället för att bygga upp den.

På den senaste arbetsplatsen jag var på, trodde jag i början inte mina ögon och öron. Alla fel som man kan göra som ledare gjordes av mina chefer. Det är märkligt att säga det, men jag lärde mig mycket utav det också. Av hur det blir när man inte har bra chefer och hur det går för företaget ekonomiskt.

Så... vad är en bra ledare? Är ett sorts ledarskap det enda rätta? Ja, det kan man ju undra. För mig har det i alla fall hjälpt att vara mänsklig, att lyssna på dem som är under en och inte köra över dem, att låta alla utvecklas lite i sin egen takt (men ändå så snabbt som möjligt, det är en balansgång), att hjälpa dem som behöver hjälp, att ge goda råd i olika situationer och uppmuntra dem i vad de gör. Om det krisar sig ska man kunna hantera det också och inte överge det sjunkande skeppet. Man ska vara en sådan ledare som folket följer, eftersom de litar på att man gör det rätta. Man ska också kunna motivera varför man gör en sak, så att de under en förstår varför. Man ska kunna nå fram till både dem som kan uttrycka sig och är framåt och till dem som är tillbakadragna och har svårt för att tala om vad de tycker - innerst inne. Och det här fungerar enbart eftersom jag vet vad jag gör, jag har spelat detta spel i några år nu, samtidigt som jag själv är rätt så blyg och vet ungefär hur jag ska försöka nå fram till de andra blyga.

Jag är mera en fåordig ledare än en talför. Många tror att ledare måste vara pratsamma, men så är inte fallet. Det viktigaste är att man säger det som för det gemensamma arbetet vidare och att det är från hjärtat.

Förr om åren har jag fått höra att jag inte är en ledare och aldrig skulle kunna vara det. Jag har ingen karisma. Jag står inte i centrum. Och jag är inte särskilt pratsam. Men jag har lärt mig att när jag är passionerad i en sak, när jag vet vad jag pratar om och är villig att dela med mig av vad jag vet och är hjälpsam i olika saker och är vänlig, samt ser till och bryr mig om människan som jag ska hjälpa, så känner de det och följer mig vart som helst. Och jag vet att jag inte är ensam om det här. Många goda ledare finns i olika dataspel på nätet och jag har också lärt mig av dem jag haft där.

Var finns sådana ledare i det verkliga livet, de ska väl inte finnas bara i dataspelsvärlden?


1 kommentar:

Anonym sa...

Aha har dy jobat som shef på ett
datacompany? Du är veldig duktig
om du är kurssetta.
Bloggkollare