fredag, januari 06, 2012

Lite ekonomi


Trots strålande solsken och härligt väder utanför fönstret är vi lite segdragna och trötta här inne. Vi hade lyckats få tvättid i går kväll och tvättade till sent in på natten. En del av mina fb-vänner satt uppe och såg på ishockey, men det gjorde inte vi. Är ändå väldigt glad över att det gick så bra för Sverige! Nästa lediga tvättid på kvällen är den 25 januari, så det får bli dagtvättar i januari... eller nattvättar av makens arbetskläder.

Här om dagen fick vi hem ett papper ifrån vårt bostadsbolag. De tänker stamrenovera hela bostadsområdet och höja hyrorna rejält, fast jag tror att hyresgästföreningen gör så gott de kan för att mota Olle i grind när det gäller hyrorna. (Vi gick på ett informationsmöte hos hyresgästföreningen om det här i somras). Vi är i alla fall välkomna på ett informationsmöte hos bostadsbolaget om detta i slutet av januari och det tänker vi gå på. De ska tydligen ta renoveringen i olika etapper och vår lägenhet hör till etapp 4 och kommer att (om det går som beräknat) renoveras under året 2015-2016.

Så här i början utav året kan det vara bra att gå igenom sin ekonomi och se var man kan skära ned ännu mera... Något som är intressant är att räkna ut hur mycket ett litet köp kan bli riktigt mycket till slut.

Till exempel: Man tar inte med sig en matlåda till jobbet, utan äter lunch ute för 80 kronor varje arbetsdag = 80x5=400 kr/vecka. På ett år blir det 80krx230(arbetsdagar)=18400 kr. Så mycket sparar vi per år för att herr Pusselbit tar med sig matlåda till jobbet. Det blir ca 1500 kr/månad. Nu kostar det lite olika var man äter någonstans och var i Sverige man bor och arbetar, men där vi bor är det ungefär medelkostnaden av att äta ute. Äter man lunchbuffé på kinarestauranger i la stada går det på uppemot 90-100 kr/gång, fast nu när momsen har sänkts 2012 vet jag inte riktigt hur det kommer att bli, men jag tror inte att de sänker alltför mycket av sitt pris. Om man tänker på hur mycket maten kostar som han tar med sig hemifrån, kanske vi i slutänden tjänar 1000 kr/månad, vilket gör att vi egentligen tjänar 12000 kr/år. Det är fortfarande väldigt mycket pengar det rör sig om.

Igår räknade jag ut att genom inköpet av vår hårklippningsmaskin och att jag klipper mitt långa hår hos frisör bara en gång/år för 450 kr. (toppar det lite själv då och då) och dotter Pusselbit blir klippt gratis av vänner, sparar vi ca 6450 kr. /år vilket ger ca 540 kr/månad. Det är också en hel del pengar. Med hårklippningsmaskin kan man själv ställa in hur mycket hår man vill ha och son Pusselbit brukar få ungefär 2 cm kvar och det är han mycket nöjd med. Herr Pusselbit brukar få ha minst 4 cm kvar... Om de skulle klippt sig hos frisör hade de fått betala ca 350 kr var per gång och då klipper vi oss hos den billigaste frisören vi hittat i la Stada.

Vi sparar ca 1700 kr/år genom att baka brödet själva vilket gör ca 140 kr/månad. Så bara på herr Pusselbits arbetsluncher, hårklippningar och bröd sparar vi ca 1680 kr/månad och 20160 kr/år. Det är en hel del pengar.

Om man köper en liten sak för 5 kr varje dag under ett helt år blir det 152 kr/månad och 1825 kr/år, så man kan tjäna mera än man tror på att hålla igen på de små utgifterna.

Inga kommentarer: