tisdag, augusti 25, 2009

Migrän


Eftersom jag gav mig i väg ut igår och kom hem vid 22.00-tiden, trots att jag hade migrän, blev jag totalt sängliggandes till 12.30 idag. Nu sitter jag lite försiktigt vid datorn och tänker ta det MYCKET lugnt. Det slår aldrig fel och det är något jag får räkna med när jag gör något så här, migränen blir mycket sämre av det.

Persiennerna är fördragna, lamporna släckta, hörselsuddarna i öronen och pyjamasen är fortfarande på... stackars min familj som kommer att få se mig i den hela dagen. ;)

En nybliven vän ringde mig vid 9.30 i morse och väckte mig. Hon blev helt förskräckt över att jag lät så hemsk i telefonen, men avbröt samtalet väldigt snabbt när hon förstod hur det låg till... sedan är det väl ingen idé att prata med mig då heller, för jag brukar vara helt väck! ;D

Jag vill berätta för er om min underbara familj. När jag har migrän har de en underbar omsorg om mig. De har alla sett hur jag har det och när de tycker att jag är för enveten och försöker göra saker som jag egentligen inte bör vid migrän, tvingar de mig till soffan och hotar om vissa saker om jag ger mig av därifrån. Speciellt när jag har yrsel och vinglar omkring! ;)

De tycker att jag är en idiot som gett sig den på att migränen inte ska styra över vad jag kan göra i mitt liv. Därför ger jag mig ut ibland, även om det blir surt efter...

Nu ska jag luta mig tillbaka och se på film och jag önskar er alla en underbart härlig tisdag! =)

21 kommentarer:

Lena sa...

Du måste skoja? ;-) Tar du alla dina fina bilder med mobilen?? Vad har du för mobil som kan ta så fina bilder??

Det är skönt att ha en härlig familj när man mår dåligt!
Ta hand om dig i dag, och hoppas migränen ger sig av fort!

Kramar

Anonym sa...

Jag vill inte att du ska ta illa
upp för det jag skrev igår.
Men jag har haft migrän i över
12 år och det är så kraftiga anfall
att jag inte kan gå upp, jag spyr
och då blir smärtan djävulsk.
Jag har en kudde från apoteket som
jag kyler och lägger över ena ögat
o tinningen för det är halvsidig
migrän. Jag har oxå spänningsvärk
och det påminner mig om det du har
som du säger är migrän.
OK det kanske är olika på olika
människor men det känns som att
jag kan tänka mig att byta med
dig. Ha det gott i alla fall.

Fru Pusselbit sa...

Till Anonym

Utan mina migräntabletter skulle jag ha exakt som du har det och jag vet faktiskt skillnad mellan migrän och spänningshuvudvärk!

Jag är mycket tacksam över att mina tabletter oftast hjälper, men när de inte gör det... och det händer oftare än vad jag vill (när jag spyr, till exempel).

Har haft migrän i över 20 år... så jag borde väl veta skillnaden vid det här laget. I början hade jag inte tabletterna, de fick jag av mina systrar i USA för ca 5 år sedan och jag skulle inte vilja vara utan dem!!!!!

Jag kan inte kyla ned smärtan, då blir migränen värre. Jag brukar också få migrän om det är för kallt och därför skulle jag väldigt gärna vilja bo i ett varmare land.

Mens, ägglossning, kyla och väderomslag är de allra största migränattacksutlösarna för mig. Fast jag hatar att gå till min optiker, det slår aldrig fel och det blir en rejäl migränattack efter att hon lyst med sin lampa i mina ögon. Jag brukar oftast få aura där jag knappt ser någonting på grund av allt zigzaggande framför ögonen. Då vet jag att det är dags för migräntabletterna =(

När jag har spänningshuvudvärk, är jag inte yr, ljudkänslig, ljuskänslig, illamånde eller spyende, eller har en fruktansvärt dålig balans eller pratar sluddrande. Men jag vet att jag har tur, jag är mest illamående vid migrän och spyr inte så ofta som många andra. Därför fungerar OFTAST tabletterna. Fast jag fasar inför de gånger när jag spyr och när tabletterna inte hjälper längre....

Men som sagt, det skulle kunna vara mycket värre. Min kära svägerska har haft en fruktansvärd migrän i över 30 år och INGET har hjälpt. Hon har varit sjukpensionär och legat och spytt mest hela tiden av sitt liv, utom när hon varit gravid. Då har hon mått väldigt bra... fast det kan inte ha varit roligt för henne att ha migrän och spy och samtidigt ta hand om små barn. Har man familj är man faktiskt tvungen att ta hand om dem, hur hemskt och dåligt man än mår. Så visst är jag glad över att jag inte spyr så väldigt mycket... och att illamåendet gör att jag inte äter så mycket, vilket gör att jag inte går upp särskilt mycket i vikt! Däremot har jag svimmat en hel del, för att jag tvingat mig själv att göra mycket mer än jag borde, men egentligen inte klarat av.

Du förstår, jag är en MYCKET envis person och har fått nog av den här sjukdomen. Jag vet att om jag kryper en dag, bli migränen sämre nästa dag och kanske dagen därpå. Och att jag kanske får sova i något/några dygn för att komma igen. En helt migränfri dag är något jag verkligen längtar efter!!

Klart att jag tar illa upp om du påstår att alla mina migränsymptom egentligen är spänningshuvudvärk.
Om man tittar på alla kriterier över vad migrän är, så inser man att det är migrän jag har och inte spänningshuvudvärk. Likaså anser mina läkare det och jag går på "tillsyn" lite då och då, eftersom de är rädda för stroke på grund av denna migrän. De är också väldigt oroliga över att jag har det så oerhört ofta.

Vi behöver inte "slåss" om vems migrän som är värst och jobbigast, det viktigaste är väl ändå att vi kan komma överens om att det är en mycket handikappande sjukdom som man helst skulle vilja vara utan.

Fru Pusselbit sa...

Till Anonym igen,

Har du ingen som helst medicin som hjälper, får du ingen hjälp av läkare?

Sita sa...

Hoppas du får det att gå över. Kram

Amanda sa...

Det är nog tyvärr inte tänderna som besvärar Ludwig trots allt. Idag har han varit ännu mera hängig. han kräks, har feber och är allmänt vissen.

Hoppas din migrän blivit bättre. ha en riktigt skön filmkväll. ^^
Kram

*tingeling* sa...

hoppas det är bättre för dig nu.. jag blir också mycket lättirriterad när jag har migrän, sen glömmer jag saker, är specialist på att gå och lägga saker och sen inte hitta igen dom... suck :) MIna killar var så goa när dom var små och jag låg där och spydde som en räv, tassade omkring och viskade när dom skulle säga nått, tål varken ljus eller ljud när det bankar.. sen fick dom vara berädd på att jag fick åka in på lassa och ligga där när det var som jävligast.. fy farao vad jag är lycklig över att det nu inte händer varge dag :) krya på dig :)

Anonym sa...

Jo jag har en läkare, jag har
provat olika mediciner, tagit
akupunktur, magnetröntgat huvudet
men inget har hjälpt nämnvärt.
Imigraspruta har haft effekt men
ger hemska biverkningar.
Jag har heller inga bekanta i USA
Tyvärr.
Hälsningar Marie

Anonym sa...

Förlåt men jag glömde att fråga
kan inte din svägerska få tabl. av
dig om dom är så bra. Eller vill
hon kanske inte äta dom??

sladdertackan sa...

Krya på dig! Och en stor eloge till den härliga familj!
Kram

Fru Pusselbit sa...

Till Anonym/Marie

Mina tabletter hjälper inte min svägerska... inte heller en av mina systrar som också har migrän. Jag har tur att de åtminstone hjälper mig för det mesta...

Fru Pusselbit sa...

Till Anonym/Marie

Vill bara poängtera att tabletterna i stort sett bara hjälper mot den hemska huvudvärken, men inget annat. Ibland har jag huvudvärken också, men inte lika mycket som om jag inte skulle ha tagit tabletterna...

Vicke sa...

du har det inte lätt med din migrän

Veiken sa...

Jag kan inte annat än att tycka väldigt synd om dig. Jag kan inte föreställa mig hur fruktansvärt det antagligen är, men jag är så tacksam att jag slipper eländet! Kram och hoppas du är bättre nu!

Bittan sa...

usch så jobbigt med migrän.. när jag måddes om sämst hade jag det flera gånger i veckan..var verklgien så jobbigt. Imigrantabletter o sprutor om vartannat..hoppas du känner dig piggare nu...stor kram Bittan

Bittan sa...

ps..utan förståelse och omtanke från nära o kära och medmänniskor vore det outhärdligt/ Bittan

*tingeling* sa...

jag brukar kalla dom för snöbollar som jättar har kastat runt, fniss..
Läste just det du skev om din svägerska, jag hade inte häller ont i skallen en ända minut medans jag gick gravid, jäklar så lycklig jag var :) Finns ju så många olika sätt man kan få migrän o huvudvärk... så jisses... för mej har det suttit lite olika runt skallen, så har jag haft det sen jag var lill liten därför har jag aldrig tror jag blivit kollat i skallen, men ibland skulle jag vilja få det kollad för jag har tre ställen i skallen, som kan tvär göra så förbannat ont?? Tror själv att de är lite trånga blodkärl som spökar.. men men jag har ju haft de så länge :/ Jag är förbaskad rädd att jag ska få tillbaka varge dag igen, phua... men nu har jag fått två piller som jag kan ta och om jag är snabb så har jag lyckats stoppa upp eländet en aning... ha en fin fin kväller :)

*tingeling* sa...

Nu ska även jag försöka hitta igen den där kudden :) Natti natt sov så gott :)

Anonym sa...

Jösses har detta blivit en
enda lång utredning om migrän
och annan huvudvärk, det var värst.
Svägerskan

Sussi sa...

Jag har en vän som har migrän och vet vilket helvete hon har. Jag är glad att jag har sluppit det..

Ha det så bra

Tant Greta sa...

Vad skönt att du har en så fin familj. Det är värt mycket. Just nu ser jag Lenas kommentar om att du tar dina underbara foton med MOBILEN!!! Är det sant? De är ju helt fantastiska.