måndag, april 16, 2012

Recept på färskost


Veckan och helgen som gått har varit full av migrän. Min stackars familj har fått sköta det de kunnat när de varit hemma ifrån sina jobb. Herr Pusselbit blev ledig i helgen, vilket inte var tänkt, på grund utav all snön som föll och gjorde det svårt att arbeta. Idag är han på arbetet igen och jobbar på för fullt.

Vi håller på att flytta om här lite och det går i snigeltakt på grund av min migrän och makens alla extrajobb. I vilket fall som helst tror vi att slutresultatet blir bra och jag har hittat fler solglasögon som vi alla har glädje av när vi ska gå ut i starkt solsken.

Som ni förstår känner jag mig rätt så bra idag, men ska ta det lugnt och inte rusa på för att göra allt det jag vill få gjort. Vill inte få mera migrän... fast jag måste erkänna att jag är otålig och vill inte ta det lugnt, det är så mycket som måste bli gjort!

Solen skiner och det är ett härligt väder ute och jag måste erkänna att jag inte sått någonting ännu, har bara haft en massa planer på det. Herr Pusselbit börjar längta efter färskost igen och det är ju så enkelt att göra här hemma, så det får vi också göra så fort som möjligt. Han såg priserna på färskost i affären när han var där här om dagen, blev förfärad och insåg att vi sparar en hel del på att göra den själv.

Och det är så enkelt! Värm upp en liter filmjölk i en kastrull till mellan 35 och 50 grader. (Har förstått att det blir mera krämigt, ju lägre temperatur det har.) Häll det sedan i ett eller flera kaffefilter för att rinna av i några timmar. (Jag har 4 kaffefilter i 4 avskurna mjölkpaket köpta på Lidl med hålet nedåt i en syltbunke). Den klara vätskan som rinner ut i bunken kan man baka på om man vill. Det som är kvar i filtren är färskosten. När allt är färdigt kan man skrapa ur färskosten ur alla filtren, hälla det i en eller flera skålar och börja med kryddningen utav det hela. Sist blandade jag i vitlök och gräslök i all vår färskost och hade i en liten burk med lock i kylskåpet. Det ska hålla sig i ca 14 dagar i kylskåp, men vårt var uppätet efter en vecka. Man kan också frysa in det och jag har förstått att det ska klara ca 2 månader i frysen. Man kan också forma det och ha aluminiumfolie runt och förvara det så både i kylskåp och frys.

Inga kommentarer: