tisdag, april 10, 2012

Lite om migrän

(hittat bilden via google)

Jag har fått en fråga om hur många dagar per månad vi är migränfria i vår familj och ska försöka svara på den, men det är inte så lätt.

Jag har kronisk migrän. Det innebär att man har ca 15 migrändagar eller fler/månad. Fast det är lite olika vilken månad det är. Januari var en bra månad, då hade jag kanske bara 9 migrändagar, medan hösten brukar vara full av migrän. Det beror mycket på hur vädret är och årstidsklimatförändringar. När min migrän var som värst hade jag ca 20 migrändagar/månad. Just nu kan det vara solsken/regn/varmt/kallt osv om vartannat och det är klart att det påverkar min migrän enormt mycket. Ägglossning och mens gör sitt till också. Om man inte tar det lugnt efter ett migränanfall, är det lättare att få ett nytt... men man vill ju också få något gjort mellan migränanfallen och man vet inte riktigt när nästa anfall kommer. Man brukar säga att efter ett migränanfall är det lättare att få ett nytt upp till en vecka efteråt, om man inte tar det lugnt och sköter sig.

Det är väldigt noga att man äter, dricker och sover ordentligt, annars kan man få migrän. Dofter som mycket parfym, starka rengöringsmedel eller doftljus kan ge migrän. Blinkande ljussken eller mycket starkt ljus kan ge migrän. Jag får till exempel alltid migrän efter att jag varit hos optikern och han har lyst mig i mina ögon med en stark ficklampa. När jag känner att det är för ljust ute har jag solglasögon på mig. Mycket buller eller skärande ljud kan ge migrän. När jag är extra ljudkänslig har jag på mig hörselsuddar och räcker inte det tar jag på mig hörselkåpor utöver det. Om jag är ute i iskall blåst och jag inte är ordentligt skyddad mot det, kan jag få migrän. Iskall mat som glass, kan också ge mig migrän. Jag dricker ingenting riktigt kallt för att jag helt enkelt kan få migrän utav det. Jag har prövat att avstå från viss mat för att se om min migrän påverkas av det, men inte märkt någon skillnad, så jag får ingen migrän av till exempel ost, choklad osv. som en del andra migräniker.

Stress i sig ger inte migrän, men stressar man brukar man ofta inte sköta sig så bra (dåligt med mat, dryck eller sömn) och då får man ofta migrän. Däremot kan det ge migrän om man gråter mycket (ser en känsloladdad film, går på en begravning osv) eller om det blir många olika starka känslor på kort tid.

Jag har pratat lite med andra som har kronisk migrän och de har rått mig att be läkare om andra nya förebyggande mediciner, då kroppen vänjer sig efter ett tag med dem man har. Just nu äter jag betablockerare, extra folsyra och olika sorters b-vitaminer. Senare forskning har bland annat visat på att de som ofta har migrän kan ha brist på magnecium och behöver äta extra av det. Vi får se vad min läkare säger när jag besöker honom, för vi måste försöka få ned antalet attacker/månad.

Min son har högst 5-6 migränattacker/månad och min dotter har fått färre attacker det senaste året mot vad hon har haft och det är positivt. Hon sköter sig också bättre mot vad hon gjorde förut. Jag skulle tro att det är väderrelaterat för båda och dessutom hormonrelaterat för dotter Pusselbit, men samtidigt är ljus, ljud och olika dofter också migränutlösande för dem. Naturligtvis försöker vi undvika allt som vi vet kan utlösa vår migrän, men det är inte alltid det går fullt ut och ibland får man migrän fast man inte vet varför.

Vissa månader är bättre än andra (mer migränfria), men som sagt, det beror också på hur mycket väderförändringar det är. Förändringar i låg- och högtryck märker vi oftast med en gång, man skulle kunna säga att vi är de vandrande barometrarna! ;)

(Hoppas att det var lite svar på frågan...)

1 kommentar:

Anonym sa...

Stackars er så jobigt liv.
Hoppa ni blir bättre-
Bloggkollare