söndag, maj 15, 2011

Lite om migrän


Den här veckan har många saker blivit gjorda och blogger har också haft små problem som de servat och som gjort att jag inte alltid kunnat gå ut på bloggen. Nu verkar i alla fall allt vara fixat.

Veckan som gått har varit solig och underbar, men igår kom molnen och sedan har det regnat. Nu har det börjat klarna upp och man kan ju alltid hoppas på att nästa vecka blir solig och fin den också.

På facebook är jag med i en grupp som heter "Migraine Sufferers". Medlemmarna där är från olika länder i hela världen och det är verkligen intressant att få höra hur de har det med sjukvården och behandlingen av deras migrän. Jag har suttit hela helgen och läst igenom allt och lärt mig mycket, men är samtidigt så ledsen över all smärta som finns och där det är svårt att hitta något som hjälper mot allt. Tänk, vad mångas liv som slagits i spillror på grund av den hemska migränen. När man har den är det så svårt att göra något över huvud taget...

Jag har läst igenom vilka mediciner många använder och hur ofta de tar den och hur ofta de får ta den för sina läkare så att det inte blir för ofta och så att kroppen förstörs utav den. Många läkare anser till exempel att man inte får ta triptaner mer än två gånger/vecka... eller att de som tagit många triptaner väldigt länge har problem med sina blodådror och att ådrorna blir tunnare än de ska vara. Att många mediciner påverkar levern negativt, att en del med migrän har svåra problem med tarmar och magar på grund utav alla mediciner de vräker i sig. Alla "migränare" var överens om att de äter alldeles för mycket medicin, men vad ska man göra när man hela tiden vill bli av med sin fruktansvärda smärta vid migrän?

En del börjar med Excedrine Migraine och massor av cola, fungerar inte det tar de in olika triptaner bland annat, fungerar inte det tar de in något med kodein (till exempel fiorinal i USA). Naturligtvis äter de också något varje dag som ska förebygga migränattackerna så att de inte kommer så ofta. En del tar botoxsprutor för att migränen inte ska komma alltför ofta och en del tar betablockerare, andra lägger om sin kost helt och hållet och äter inte vissa saker. Många har också lärt sig mindfulness för att helt enkelt lära sig att stå ut med smärtan. Många tror att det sker så lite forskning inom detta område bara för att läkemedelsföretagen ska tjäna så mycket pengar som möjligt på dem som har migrän. Medicinerna är inte särskilt billiga...

Här kommer en länk till en kvinna som hade migrän mitt i en nyhetssändning och som många nu pratar om i den engelsktalande världen:

Inga kommentarer: