torsdag, februari 21, 2013

Migrän och ADHD


Igår fick jag Migränbladet (Svenska Migränförbundets Medlemstidning) i brevlådan. I den kan man bland annat läsa:

  • Det finns för få neurologer och migränspecialister. De skriver att det behövs en huvudvärksmottagning i varje stad med mer än 75 000 invånare!
  • I en rapport av förbundets huvudvärkssjuksköterska kan man läsa att det finns en norsk studie som visar att vuxna med ADHD har en ökad förekomst av migrän.
Jag har tidigare förstått att många personer med en npf-diagnos (adhd, aspergers syndrom, tourettes osv.) kan ha mycket huvudvärk eller migrän. Det är intressant att de nu också börjat forska så smått om det.

Jag är med i olika forum på internet för dem som har migrän och det har hjälpt mig så mycket och fått mig att må bättre psykiskt. Det finns fler som har samma elände och vet vad det rör sig om och man kan ge varandra stöd och tips. Det bästa tipset jag fick var det här med magnesium och i december hade jag ingen migrän alls, i januari ca 6 dagar och hittills i februari har jag haft 4 migrändagar. Jag är så oerhört glad över att just magnesium hjälper för mig! Det är ju så att det inte är säkert att det hjälper för andra, så när man har migrän måste man ju pröva sig fram för att hitta alla triggers, vad som kan stoppa migränen när man väl får den och vad som är förebyggande. Allt är ju så personligt och inte likadant för alla. Det är en sjukdom som är obotlig, genetisk (ärftlig), biologisk, neurologisk och läkarna vet inte så mycket om det här, men det forskas ändå en del på det.

Det finns de som har gråtit av lättnad när de kommit med i "migrängrupper" och fått känna att de inte är ensamma i det hela. Många pratar bland annat om hur jobbigt det är att åka bort med familjen på semester, för då slår det aldrig fel - migränen dyker alltid upp. De måste då vinka av familjen som gör en massa roliga saker under dagarna medan de ligger på hotellrummet och har migrän. Ofta känner de att de "sviker" familjen, men de kan ju inte hjälpa att de får migrän. I vardagen känner de också av att familjen inte kan "lita" på att de som har migrän får gjort det de ska eller att de kan umgås så mycket som de vill....

Vet att det blivit mycket skrivet om migrän på sistone, men det är så lätt att skriva om det som finns i ens hjärta ;)

1 kommentar:

Pockethexan sa...

Hi fru Pusselbit det var tyvärr ett tag sen jag var här o skrev en rad hos dig men det får jag försöka ändra på!

Jag tycker det e bra att du skriver mycket om migrän för det är till hjälp för många.
Vi visste tex. inte vad vi skulle göra med vår lilla 3-åriga dotter som har astma när hon fick svår huvudvärk om vi o läk trodde var migrän. Men det visade sig vara käken som gorde att hon fick spänningshuvudverk.

Kramis Pockethexan