tisdag, januari 15, 2013

Transportstyrelsens syn på npf

En del av oss har kunnat följa Torolf Janssons diskriminering ifrån Transportstyrelsen. När han var 55 år fick han diagnosen Aspergers syndrom och trots att han han varit lokförare och kört prickfritt inom Statens Järnvägar i över 28 år, ansåg Transportstyrelsen efter att han fått sin Aspergerdiagnos att han var en "säkerhetsrisk" och inte lämplig att framföra några tåg längre.

Hittills har han varit i Förvaltningsrätten och i Kammarrätten och är nu på väg till Högsta Förvaltningsdomstolen. Alla rätter hittills har sagt att de anser att han kan fortsätta sitt arbete som lokförare, men Transportstyrelsen har hela tiden överklagat vidare. Och inte nog med det, nu har Transportstyrelsen kommit ut med förslag till ändring av föreskrifter om hälsa för lokförare och övrig personal samt ändring av föreskrifter om förarbevis för lokförare. Dessa förslag vill de ha godkänt innan 8 februari, allt för att kunna få rätt mot Torolf i Högsta Förvaltningsdomstolen och samtidigt sätta ett prejudikat så att ingen annan någonsin inom npf ska kunna arbeta med detta, oavsett om de är lämpliga för det eller ej. Det enda de hakar upp sig på är om man har diagnos inom npf eller inte... och en sak som jag reagerar väldigt starkt emot i deras förslag är "I ändringsföreskrifterna för både lokförare och för övrig personal förtydligas att ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd samt psykisk utvecklingsstörning är sådana tillstånd som utgör hinder för trafiksäkerhetsarbete." Menar de verkligen allvar med att de kopplar ihop ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd med, hör och häpna, psykisk utvecklingsstörning? Att de anser att det alltid är så?

Jag känner många med ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd som är oerhört välutbildade, intelligenta och de har definitivt inte en psykisk utvecklingsstörning! De på transportstyrelsen verkar inte ha förstått att det inom dessa diagnoser är det samma som hos "vanliga" människor - en stor spännvidd på intelligens. Därför bör människor inom dessa diagnoser testas på samma sätt som andra sökande till dessa yrken. Klarar de testerna, klarar de också av att vara inom yrket. Denne Torolf och många med honom (som ännu inte har fått diagnos, men säkert skulle kunna få om de utreddes för det) har bevisligen klarat av detta utmärkt i många, många år. Hur skulle det vara om alla som arbetade inom järnvägen utreddes för att se om de har någon npf-diagnos? Kanske skulle det visa sig att minst 50 % av de anställda har asperger (många med asperger är intresserade av just tåg). Ska de då alla avskedas på fläcken oavsett hur felfritt och bra de skött sina arbeten de år de arbetat? Vilka ska då framföra tågen, nu när det till och med är brist på lokförare?

Igår skrev GP "Blev av med jobbet som lokförare efter diagnos" och idag skriver Penilla Gunther i en bra debattartikel i Expressen "Urspårad jakt på lokförare Jansson".

I Bloggvärlden finns en hel del intressant att läsa om detta. I bland annat Lotta Abrahamssons blogg kan man läsa "Alla djur är jämlika, men somliga är jämlikare än andra".

Jag håller med henne om att det är svårt att smälta att en svensk myndighet år 2013 har sådana värderingar om människor och att det också påminner om en svunnen tid i vårt land när det rasbiologiska institutet i Uppsala var världsledande.

Ett citat från hennes blogg:

"Jag känner läkare med autism, höga chefer, forskare, lärare, psykologer, militärer och allsköns människor med alla möjliga varierande yrken med denna diagnos (men många vågar inte gå ut med det idag). Eller söka hjälp när de faktiskt behöver det. Vi är olika vi med. Många gånger väldigt olika. Precis som alla med synnedsättning, alla blondiner ja faktiskt alla människor. Svårighetsgraden varierar påtagligt och människor utvecklas dessutom med tiden. En generell bedömning kan omöjligt räcka för neuropsykiatriska diagnoser. Det är ett faktum och vad all vedertagen forskning säger oss dessutom."


En annan länk till en bra blogg Victorias ADHD-npf-blogg som skriver om att "vi är de nya utstötta - utrensningen har börjat.".2 kommentarer:

starling sa...

Jag läste om det här och jag tycker det är helt vansinnigt. Jag förstår inte alls hur dom tänker. Ska dom göra utredningar på alla som söker jobb hos dom nu? Om dom sparkar någon för det här så kan dom aldrig anställa någon utan att veta säkert om personen i fråga inte har diagnosen.
Jag tycker att det är så synd. Man ska inte behöva dölja eller skämmas för att man har en diagnos eller sjukdom.
Sv; vad kul att du kikade in till mig. Vi får höras när du är inne och bloggar.
kramar =)

Kent Lungren sa...

Intervjun med Transportstyrelsens läkare Stina Stenback är "belysande" http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5409689