fredag, februari 22, 2013

Perception


Det är väldigt vanligt att de som har adhd eller är inom autismspektrat har en annan sorts upplevelse när det gäller våra fem sinnen:

  • Syn (För mycket ljus, kanske inte klarar av lysrör för att de blinkar mycket)
  • Hörsel (Kan ha svårt för att skilja ut olika ljud i samtidigkommande ljud, kan ha svårt för vissa ljud)
  • Lukt (Kan ha svårt för vissa dofter)
  • Smak (kan ha svårt för vissa matsmaker, konsistens på maten osv. vilket ger annorlunda matbeteende).
  • Känsel -smärta, beröring, kyla, värme, vibrationer (Kan tåla mycket smärta, ha en fördröjd smärta eller vara extra smärtkänslig osv.)
Men också en förmåga att känna av sina biologiska förändringar i kroppen t. ex:
  • Hunger (Känner inte hunger, eller är ständigt hungrig)
  • Törst (Känner ingen törst)
Om man har svårt för lysrör, eller att det är för ljust, kan det vara lättare att klara av det om man har solglasögon eller har en keps som skyddar mot ljuset. Om man har svårt för ljudet av lysrör eller ett annat ljud, kan det vara idé att använda öronproppar eller hörselkåpor. (Vid migrän har jag svårt för ljus och ljud och kan använda både solglasögon och öronproppar, men när migränen är över har jag inga problem med det här längre. De som har en npf-diagnos och har problem med det här har problemet hela tiden och vet inte av något annat).

Vissa dofter kan vara problematiska och göra att de inom npf mår väldigt dåligt. (Liksom man kan få migrän, må väldigt illa och spy av vissa dofter.)

En del inom npf har problem med till exempel maten. Det kan bero på hur maten smakar, den får inte vara ihopblandad, konsistensen på maten kan avgöra om den äts eller inte och så vidare. Många har svårt för att äta maten om den är ihopblandad, som till exempel soppa, gryta och potatis, lingonsylt, sås och kött på samma tallrik utan något som skiljer de olika sorters maten åt. Man kan här försöka hitta en tallrik med olika matfack och lägga i potatis i ett fack, sås i ett annat fack osv. för då blir det inte ihopblandat och då äts det lättare upp. En del vill ha en speciell sås på alla mat, som till exempel ketchup, en sorts barbequesås osv. för att maten ska smaka någonting över huvud taget och också ska smaka det som de tycker om. För att dessa personer överhuvudtaget ska få i sig någon mat är det lika bra att låta dem hållas.

Det finns personer inom npf som inte känner hunger, eller är hungriga mest hela tiden. Min son med aspergers syndrom känner ingen hunger, men när han blir trött eller får huvudvärk vet han att det är dags för mat. För dessa personer är det viktigt att ha ett matschema så att man får i sig den mat man behöver. Jag hörde en gång om en familj där sonen med aspergers syndrom hade flyttat hemifrån och man upptäckte efter ett tag att han hade problem med när det var dags att äta, eftersom han inte kände någon hunger. De löste det hela genom att han fick ta hand om familjens innekatt. När katten var hungrig och kom till honom och jamade och han gav den mat, passade han på att laga mat till sig själv också.

Min son är extra känslig för beröring och man behöver se till att han är beredd på att man ska röra vid honom (tex. krama honom), annars stelnar han till och drar sig snabbt undan när det händer. Han är också extra ljudkänslig och hör dessutom otroligt bra, så det kan vara lite svårt för honom att sova ibland.

Det här var lite kort om det hela, men det är viktigt att förstå att det finns de som inte upplever världen som många andra och därför kan reagera annorlunda än de flesta vid olika tillfällen. En person inom autismspektrat som har problem med både ljud och ljus från ett lysrör i till exempel ett klassrum och som dessutom hör fläkten och allt annat i klassrummet lika bra och har svårt att sålla ut det viktigaste - som lärarens röst, kan bli väldigt trött. Då kan det lätt bli konflikter osv. när personen i fråga är totalt uttröttad på eftermiddagen... till exempel på fritids efter skolan.

Inga kommentarer: