tisdag, januari 31, 2012

Strålande solsken


Igår var det strålande solsken, vilket det också är idag. Det är bara 3-4 minusgrader och ett fantastiskt väder att ta en promenad i. Igår kväll var det 9-10 minusgrader och boxer Pusselbit tog väldigt snabba steg för att slippa ha tassarna nere i kylan alltför länge. När han började halta var det dags att gå in igen. Vår boxer tål mera värme än kyla och när det är riktigt kallt kan han inte vara ute så länge, trots vintertäcke.

Dotter Pusselbit ligger i migrän idag, så hon är nu sjukskriven från jobbet. Son Pusselbit är i skolan och herr Pusselbit är på jobbet. Jag själv ska snart diska lite och sedan sätta igång med maten. Ikväll klockan 18.00 ska jag och maken vara i en närbelägen lokal och lyssna på vad vårt bostadsbolag tänker göra framöver med vårt bostadsområde. Inte långt härifrån höjde de hyrorna med 60% efter en likadan renovering som våra lägenheter står inför, så vi har våra bistra föraningar... Hyresbolaget fick rätt att höja så mycket och de gick ända upp i domstol med det. Enligt stadens tidning kommer ca hälften av hyresgästerna inte ha råd att bo kvar och de letar nu lägenhet någon annanstans, vilket inte är så lätt... Här kommer ett inlägg i tidningen från en av mina grannar: "
Många är väldigt oroliga


hmmm planerar att göra samma slags lyxrenovering i hmmm som man gjort i hmmm och planerar att höja hyrorna med 45 %. När vi först hörde det trodde vi att det var ett missförstånd. När vi har gått på möten med hmmm har vi förklarat att hyrorna blir omöjliga att klara för många. Vi och många andra har försökt få dem att gå med på att man kan få välja bort lyxiga inslag om man inte har råd. Men de är inte intresserade av detta. Många visste inte att det gick till så här. De trodde att de var trygga i sina hem. Därför stod de inte i bostadskö till andra områden. Nu har de inte råd att bo kvar, och när de söker lägenhet i andra områden är det flera hundra i kö före dem. Många är panikslagna. "

Från och med idag kan döva, tal- och hörselskadade som har svårt att använda nödnumret 112 på vanligt sätt nå SOS Alarm med ett sms. Det känns väldigt bra för mig som mamma till en hörselskadad dotter som är mycket ute i farten. Annars är det oftast jag som får ringa viktiga myndighetspersoner osv. och föra hennes talan, eftersom hon i stort sett aldrig hör personen som hon ska prata med. På det här sättet vet jag att om något skulle hända kan hon kontakta SOS Alarm både för sig själv och andra. (Hörselskadade kan sms:a SOS).

söndag, januari 29, 2012

Att fylla år och lite om mat


Under gårdagen fyllde jag 45 år... 45 år är ganska mycket, men jag måste erkänna att jag ändå känner mig som  bara 25 år. Min fader, som ringde under kvällen, erkände att han också bara känner sig som 25 år, så det verkar som om vår släkt snart bara består utav 25-åringar som aldrig blir äldre! ;)

Gårdagen tillbringades framför tv:n där jag intresserat tittade på först herrarnas final och sedan på damernas final i EM i konståkning. I damernas kom Viktoria Helgesson på 5:e plats och Joshi Helgesson (Viktorias lillasyster) på 10:e plats och det kan vi vara nöjda med. I herrarnas kom svensken Majorov på 11:e plats, om jag minns rätt. Svenskarna hade rätt att skicka med ännu en herre till tävlingen, men den tilltänkte var för skadad för att kunna tävla och det är synd, för han hade antagligen kommit på bättre plats.

Migränen hade flytt sin kos, så det kändes som att det var en rätt så bra födelsedag. Det blev potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt till middag (jag tycker rätt så mycket om det) och sedan blev det en mycket god smultronglass till efterrätt. (Vi köpte glassen för mycket nedsatt pris för många månader sedan...).

Många gratulerade mig på facebook och min kära svägerska ringde mig, trots att hon låg i migrän.

Idag är det strålande solsken från klarblå himmel, 6 minusgrader, ca 5 cm snö och makens arbetskläder tvättades tidigt i morse av honom själv. Jag ska snart gå igenom vår ekonomi igen... det finns nämligen billig ost och nötfärs på ICA som jag vill ha hem till stugan och müsli och mjölk behöver snarast köpas hem, för son pusselbit får dagen förstörd om han inte får det till frukost.

Mjölk och müsli är frukostmat för honom och kan bara ätas då och inte senare under dagen. På lunchen ska det helst vara en varmlagad rätt och därför brukar jag försöka att se till att det finns rester från gårdagens middag till det så att han bara kan värma på det i mikron. Ibland har vi kört med havregrynsgröt eller smörgås, men han vill helst bara äta smörgås till kvällsmat eller mellanmål. Sedan har vi den riktiga middagen och den är mycket viktig. Han är en mycket matglad son och vi vet ärligt talat inte var all maten hamnar, då han är smal som en sticka. Soppa är inte särskilt populärt, varken hos honom eller herr Pusselbit, så därför har jag börjat ha i mer mat i sopporna och döpt om det till "grytor" och då känner de sig mera nöjda med det, även om det egentligen är välfyllda soppor! ;)
Om man dessutom alltid har i krossade tomater och en hel del chili, slinker det ned hos den manliga befolkningen i vår familj... utan krossade tomater och chili är de inte särskilt förtjusta i de "grytor" eller soppor jag gör...

Dotter Pusselbit är lite annorlunda. Hon kan äta allt utom de rätter det är potatis med. Hon kan äta potatismos, men vanliga potatisar är inte särskilt gott för henne. Bönor och linser är en annan tvistefråga i vår familj. Hon kan äta ärtsoppa och kidneybönor och sedan inget mera av den varan. Det är synd, då bönor och linser är så billigt och nyttigt. Jag har räknat ut att om man gör ärtsoppa från grunden, kostar det bara 2 kronor/portion och det är väldigt bra. Eftersom jag inte gillar fläsk, gör vi ärtsoppa utan det... bacon går bra, men är inte särskilt gott till ärtsoppa... kanske om man steker upp det och smular över varje portion vid serveringen. Ska kanske pröva på det någon gång...

Vi har inte smakat på alla sorters olika bönor som finns ännu, så här om dagen köpte jag hem svarta bönor och vi får se när jag ska introducera dem. Jag själv måste erkänna att jag gillar röda linser mera än gröna linser och kikärtor är jättegott med bara lite smör och salt på! =)

Vi brukar alltid "spä" ut bland annat köttfärssåsen med rivna morötter, eller vitkål, eller röda linser, eller olika sorters bönor, eller ha i alltihopa... och de är också fantastiskt bra utfyllnad i soppor och grytor. Nej, nu blev jag riktigt inspirerad, nu får jag börja planera nästa veckas matlista!

fredag, januari 27, 2012

Fredag och konståkning

Idag är det något bättre med migränen och jag ska sitta och titta på konståkningen mellan 14.00 och 18.00 idag igen. Synd att tv4sport fått för sig att inte sända paråkningen och isdansen, bara herrarnas, damernas och sammandrag av avslutningen. I pauserna kan man visserligen få se de tre bästa i paråkningen och isdansen, men man kanske vill se lite mera utav det. Vill man se hela avslutningen på söndag, får man titta på tv 4 play premium och betala för det, annars blir det en timmas sammandrag. =(

På vår tv kan vi få in en finsk kanal och när jag råkade hamna där igår, sände de hela paråkningen. Jag blev så glad och passade på att titta på det. Tyvärr har jag ingen koll på hur de sänder, men det är tydligt att jag måste titta in där då och då i helgen, för det kan ju tänkas att de också sänder isdansen och hela avslutningen! Att man inte kan finska är en småsak, det viktigaste är ju att få se konståkningen!!

Dotter Pusselbit är på arbetet och efter det åker hon direkt till en kompis i huvudstaden och kommer hem igen först på söndag. Igår kom hon hem med ett chassi hon köpt i en datoraffär. Hon har spanat in det hela hösten och igår, när hon fått pengar på sitt konto, slog hon till. Herr Pusselbit har fått tag på en tunn, svart 17 tumsskärm som hon ska ha till. Hon började genast sätta ihop datorn, men den är ännu inte helt färdig.

Boxer Pusselbit ligger just nu utsträckt och snarkar under några varma täcken. Han verkar ha det både mysigt och skönt. Herr Pusselbit slutar jobbet vid 13.00 men är nog inte hemma förrän vid 14.00. Det tar lite tid att ta sig hem, för han ska byta buss efter halva vägen. Jag ska alldeles snart gå igenom våra räkningar så att jag vet hur mycket pengar vi har till matkontot den här månaden... det finns några nedsatta matvaror jag har fått siktet inställt på! ;)

torsdag, januari 26, 2012

Migrän... =(


Igår satte jag mig på bussen och åkte i stort sett från dörr till dörr för att hälsa på en kompis och det var så underbart roligt! Fast sedan kom migränen och det var tur att jag kunde åka buss från dörr till dörr när jag skulle hemåt också...

Idag snöar det en hel del och jag ska inte gå någonstans, vilket är tur då jag har massor av migrän. Klockan 14.00 sänds det konståkning på tv4sporten och det ser jag fram emot. Nu ska jag ta det lugnt, orkar inte vara uppe mera...

tisdag, januari 24, 2012

Bara jag och doggen...


Herr Pusselbit är på sitt arbete, son Pusselbit är i skolan och dotter Pusselbit började på sitt praktikjobb igår. Hon trivs bra på snickeriet, men jag tror att hon blev lite snopen när hon fick börja med att måla en pall. Hon trodde nog att hon skulle få gå direkt på att snickra lite. Hon får låna arbetskläder där, så hon behöver tack och lov inte ta med sig extra skyddskläder hemifrån. Så... här sitter jag och boxer Pusselbit mol allena och det är lite ovant.

När jag i förmiddags var ute med boxer Pusselbit snöade det och boxer Pusselbit var extra sprallig, livlig och "hoppig". Vi fick se på några trevliga spår från andra hundar och djur och mötte också några andra intressanta hundar. Boxer Pusselbit skötte sig föredömligt, tack vare det fantastiska hundgodiset jag höll i min hand. Han har lärt sig nu att det alltid vankas gott godis så fort han ser en annan hund...

Några dagisbarn var ute och åkte pulka nedför en av parkens längsta backar och det är första gången under denna vinter, mycket på grund utav att vi förut haft för lite snö. Det blir så mycket trevligare med lite snö när det är så mörkt ute, men det går inte att komma ifrån att jag verkligen längtar efter våren och att få börja påta i min lilla trädgårdstäppa igen!

I morgon ska jag bege mig till andra sidan staden och träffa en kompis som det var mycket länge sedan jag senast såg. Det bästa av allt är att jag slipper byta buss, den går hela vägen dit från min busshållplats.

Igår började EM i konståkning, men tv4:s sändningar i det börjar inte förrän den 26. Det kan ju bero på att Handbolls-em håller på för fullt och det är tydligen viktigare att sända de matcherna...

Teet är urdrucket, lunchen är äten och det är dags att göra en massa saker. Det är bäst att passa på när man inte har någon migrän! =)


lördag, januari 21, 2012

Nyheter och Aliens


Pudersnö, 4 minusgrader och mulet utomhus, men inomhus är granen borta, teet urdrucket och stearinljus tända. Snart ska de sista julsakerna plockas bort och dammsugaren fram...

Son Pusselbit åt nyss upp gårdagens pizzarester och dotter Pusselbit har haft en mycket lååååång sovmorgon. Jag har hunnit läsa igenom de flesta dagstidningar på nätet (svenska) och kan konstatera att det händer en hel del saker ute i världen och i lilla Sverige. Ska snart börja läsa några engelska, amerikanska och tyska för att få reda på lite fler saker. Igår såg jag en hemsk övervakningsvideo från ett italienskt äldreboende som man kunde hitta i VG (norsk tidning). De som misshandlade de äldre är nu arresterade och det med rätta!!! Efter att själv ha arbetat med äldre dementa i över 4 år, mådde jag riktigt illa efter videon... jag vet ju hur ömtåliga och sköra äldre människor är.

Här hemma ska tydligen Juholt avgå som partiledare för socialdemokraterna och Jämtin ska under tiden de hittar en ny partiledare, vara en ställföreträdande partiledare. Vi får se hur det blir framöver, presskonferensen hålls om ca 1 timma. Jag måste erkänna att jag inte tror att det kommer att bli bättre för dem om de byter ledare, så länge som de har sådana slitningar inom partiet och i ledningen som de verkar ha. Fast man vet ju aldrig.

Herr Pusselbit sitter vid sin dator, men nämnde nyss att vår lägenhet nog är full av en massa aliens. Han påstår att när man går in i ett rum och letar efter en sak, men inte minns vad man letar efter eller om man tappar ord som man skulle säga, har man blivit utsatt av dem. De dyker nämligen upp med en sak och "blixtrar" med den framför ens ögon (precis som i "Men in Black") så att man ska glömma det man tänkte på... Vi kom överens om att dessa aliens var nog fler i vår lägenhet än i andra bostäder... ;)

torsdag, januari 19, 2012

Tillbaka till "livet" igen efter migrän...


Hela veckan har varit full av migrän, men idag verkar det vara lugnt på den fronten. Solen har strålat från klarblå himmel och disken är hög på diskbänken...

Dotter Pusselbit börjar praktisera på en snickeriverkstad den 23 januari och hon ser mycket fram emot det. Hon var och skrev på kontraktet här om dagen och hon ska börja med deltid på eftermiddagar och sedan gå över till heltid. Eftersom dotter Pusselbit är uppe så länge på nätterna, fick hon sköta makens arbetstvätt i natt. Nu har det nästan blivit stört omöjligt att få en tvättid ute i tvättstugan... alla eftermiddags- och kvällstider mer än 14 dagar framöver är upptagna och bara en del morgontider är kvar.

Son Pusselbit är nöjd med sitt schema och jagar böcker för fullt på blocket. Han har hittat några, men måste köpa dem i andra städer och betala frakt. Det blir ändå mycket billigare än om han skulle köpa dem nya i en bokaffär.

Jag och maken var och handlade lite på Lidl när vi ändå var ute på boxer Pusselbits långpromenad. Vi köpte 4 st. pasta XL 750 g/4,50 st, ett vitkålshuvud för 2,55/kg, 3 liter mjölk, 2 kg lök för ca 5 kronor, 2 krossade tomatburkar för 4,50 kr/styck, en paprika (21 kr/kg), müsli 12,90/kg, 2 kg vetemjöl för ca 11 kr,  lite hundgodis för ca 15 kronor till boxer Pusselbit och christstollen marzipan för 15 kr. Det sista var inte nödvändigt, men ack så humörhöjande. Vi har levt på 500 kronor denna månad och det var så skönt att köpa något gott och "lyxigt"!. Det är också skönt att veta att lönen kommer den 24:e och att vi har ca 70 kronor kvar till mat... I helgen köpte vi också en säck med hundmat, för en stor hund äter rätt så mycket jämfört med en liten hund. Denna vecka är det också billigt med bordsmargarin och ketchup på willys, så vi måste ta oss dit innan helgen är slut. Jag brukar köpa bordsmargarin när det är billigt och frysa in, så är det bara att ta fram allt eftersom. När det gäller bakmargarin var det mycket billigt innan jul på coop extra, 10 kronor för 1 kg, så jag har paket i frysen så att det antagligen räcker ända till Påsk! ;)

På grund utav migränen har jag ännu inte fått bort alla julsaker, men i morgon tänkte jag städa bort julen. Det ska bli oerhört skönt och det bästa utav allt är att vi har en plastgran och det är bara att plocka ihop den. Förut har vi haft riktig gran och det barrar alldeles oerhört och är svårt att göra sig av med när man bor i lägenhet.

Sedan måste jag erkänna att jag längtar alldeles kolossalt mycket tills nästa "Skriva" kommer ut. Det är en tidning för mig! =)

lördag, januari 14, 2012

Urlakad


Igår gjorde jag en tenta och jag var helt slut både före och efter den. Herr Pusselbit hade snarkat rejält hela natten och inte ens hörselsuddar och skyddslurar utanpå det hjälpte mot ljudet. Ibland är inte snarkningarna det värsta, utan det är när det blir uppehåll mitt i en snarkning och han slutar andas. Det gör att jag inte vågar somna. Så fort det händer, brukar jag putta till honom så att han börjar andas igen.

Jag har nämnt detta för honom några gånger och bett honom att söka hjälp för det, eftersom det är bevisat att det inte är bra för någon. Han kommer aldrig att känna sig tillräckligt utvilad så länge detta pågår och inte jag heller. Fast om man beräknar att det tog flera år innan han sökte hjälp för sin dåliga hörsel, trots dagliga påminnelser från min sida, så misstänker jag att det blir samma sak i detta fall. Eftersom jag nämnt det för honom i flera år, hoppas jag att han så fort som möjligt tar sitt förnuft till fånga och snarast uppsöker vårdcentralen... hoppas kan man ju...

Dotter Pusselbit är borta hela helgen med kompisar på särcon och vi andra ska röja i lägenheten. Igår snöade det ca 2 cm, men det ligger inte jämnt över marken, då det blåser alldeles fruktansvärt och kallt, så att snön har drevat.

Idag känner jag mig, trots en lång sovmorgon, något urlakad. Ska försöka samla ihop mig så mycket som möjligt och göra en hel del här hemma som blivit eftersatt vid studierna inför tentan under veckan.
Till kvällen tänker jag baka en äppelpaj och ta det mycket lugnt med tända ljus...

måndag, januari 09, 2012

Lite av varje


Idag var dotter Pusselbit borta hela eftermiddagen och kvällen hos en kompis. Hon tog till och med sig sitt favoritte dit, roibooste med caramel. ;)

Son Pusselbit var extra sällskaplig av sig och vi pratade lite om olika saker och han ansökte om csn-bidrag via internet för våren nu när han ska läsa in de sista ämnena på komvux.

Det blev stekt kyckling i ugn med ris till middag när maken kom hem och sedan tog vi en långpromenad med boxer Pusselbit. Eftersom vi behövde köpa hem mera mjölk, bar det iväg till coop extra. Där kunde man köpa hem 1 kg. färdig risgrynsgröt på tub för 5.45 och vi köpte två av dem. Man kunde också köpa 4 st. lambitoarullar för 10 kronor, så vi köpte 3 paket där. Olika sorters julglögg såldes för 5 kr./styck och 2 stycken köptes in och det blev också 4 och en halv liter mjölk inköpt. Vi brukar köpa de mjölkpaket som är på en och en halv liter för här dricks det en hel del... son Pusselbit måste få sin mjölk till sin müsli varje morgon och dotter Pusselbit har alltid mjölk i sitt te.

Ikväll ska jag testa ett recept som jag fått på att göra egen yoghurt:

1 portion
2 dl mjölk
2 tsk yoghurt


Koka mjölken och låt det bli ljummet
Häll det i termos och lägg i yoghurt
Sätt på lock och låt stå över natt

Om det fungerar, kan man göra så varje kväll eller varannan kväll och det här blir billigare än att köpa yoghurt i affären.


lördag, januari 07, 2012

En solig och lugn lördag


Runt lunch gick jag och maken med boxer Pusselbit på en härlig promenad i soligt och vindstilla väder. Då gjorde det inget att det var 6 minusgrader ute, det var friskt och skönt.

Idag har vi bara tagit det lugnt, förutom när vi plockade undan all tvätt som tvättades i torsdags kväll/natt, diskade och lagade mat. Vi har så smått också börjat ta bort lite julsaker, men i detta mörker får julljusstakarna och adventsstjärnorna vara kvar någon vecka till.

Ikväll ska vi titta på National treasure I och II tillsammans och första filmen börjar klockan 20.00 på 7:an. Vi får se om det blir något gott till, eventuellt glass som vi har i frysen eller så blir det Russinkakor med havresmak.

Jag önskar er alla en underbart härlig lördagskväll! =)

fredag, januari 06, 2012

Lite ekonomi


Trots strålande solsken och härligt väder utanför fönstret är vi lite segdragna och trötta här inne. Vi hade lyckats få tvättid i går kväll och tvättade till sent in på natten. En del av mina fb-vänner satt uppe och såg på ishockey, men det gjorde inte vi. Är ändå väldigt glad över att det gick så bra för Sverige! Nästa lediga tvättid på kvällen är den 25 januari, så det får bli dagtvättar i januari... eller nattvättar av makens arbetskläder.

Här om dagen fick vi hem ett papper ifrån vårt bostadsbolag. De tänker stamrenovera hela bostadsområdet och höja hyrorna rejält, fast jag tror att hyresgästföreningen gör så gott de kan för att mota Olle i grind när det gäller hyrorna. (Vi gick på ett informationsmöte hos hyresgästföreningen om det här i somras). Vi är i alla fall välkomna på ett informationsmöte hos bostadsbolaget om detta i slutet av januari och det tänker vi gå på. De ska tydligen ta renoveringen i olika etapper och vår lägenhet hör till etapp 4 och kommer att (om det går som beräknat) renoveras under året 2015-2016.

Så här i början utav året kan det vara bra att gå igenom sin ekonomi och se var man kan skära ned ännu mera... Något som är intressant är att räkna ut hur mycket ett litet köp kan bli riktigt mycket till slut.

Till exempel: Man tar inte med sig en matlåda till jobbet, utan äter lunch ute för 80 kronor varje arbetsdag = 80x5=400 kr/vecka. På ett år blir det 80krx230(arbetsdagar)=18400 kr. Så mycket sparar vi per år för att herr Pusselbit tar med sig matlåda till jobbet. Det blir ca 1500 kr/månad. Nu kostar det lite olika var man äter någonstans och var i Sverige man bor och arbetar, men där vi bor är det ungefär medelkostnaden av att äta ute. Äter man lunchbuffé på kinarestauranger i la stada går det på uppemot 90-100 kr/gång, fast nu när momsen har sänkts 2012 vet jag inte riktigt hur det kommer att bli, men jag tror inte att de sänker alltför mycket av sitt pris. Om man tänker på hur mycket maten kostar som han tar med sig hemifrån, kanske vi i slutänden tjänar 1000 kr/månad, vilket gör att vi egentligen tjänar 12000 kr/år. Det är fortfarande väldigt mycket pengar det rör sig om.

Igår räknade jag ut att genom inköpet av vår hårklippningsmaskin och att jag klipper mitt långa hår hos frisör bara en gång/år för 450 kr. (toppar det lite själv då och då) och dotter Pusselbit blir klippt gratis av vänner, sparar vi ca 6450 kr. /år vilket ger ca 540 kr/månad. Det är också en hel del pengar. Med hårklippningsmaskin kan man själv ställa in hur mycket hår man vill ha och son Pusselbit brukar få ungefär 2 cm kvar och det är han mycket nöjd med. Herr Pusselbit brukar få ha minst 4 cm kvar... Om de skulle klippt sig hos frisör hade de fått betala ca 350 kr var per gång och då klipper vi oss hos den billigaste frisören vi hittat i la Stada.

Vi sparar ca 1700 kr/år genom att baka brödet själva vilket gör ca 140 kr/månad. Så bara på herr Pusselbits arbetsluncher, hårklippningar och bröd sparar vi ca 1680 kr/månad och 20160 kr/år. Det är en hel del pengar.

Om man köper en liten sak för 5 kr varje dag under ett helt år blir det 152 kr/månad och 1825 kr/år, så man kan tjäna mera än man tror på att hålla igen på de små utgifterna.

onsdag, januari 04, 2012

Emil, datorer och matkonto


På västkusten har Emil härjat runt, men hos mina föräldrar står träden fortfarande kvar och elen har ännu inte försvunnit. Hos oss är det mulet och droppar som faller, men inte särskilt mycket blåst.

Dotter Pusselbit och hennes kompis har precis gett sig iväg in till la stada för att träffa andra likasinnade och förbereda en cosplay. Hoppas att det flyter på för dem.

De senaste månaderna har dotter Pusselbit köpt sig en datordel lite då och då, så nu kan hon börja sätta ihop sin egen stationära dator. Datordelarna har inhandlats av bekanta, folk på blocket, tradera och i vissa fall i någon databutik. Hon ser mycket fram emot att få en ny och bättre dator, men det innebär också att vi måste möblera om lite i hennes och son Pusselbits rum. Det skrivbord som son Pusselbit har, ska dotter Pusselbit få och den skrivbordsbokhylla som dotter Pusselbit har, ska in i son Pusselbits rum.

Ihopplockandet av datorn är ett far- och dotterprojekt och båda ser fram emot detta med mycket stor förväntan. Antagligen kommer allt att ske i helgen som kommer och under tiden ligger alla delarna väl förpackade i olika lådor på en sida av kökssoffan i köket, eftersom köksbordet kommer att användas när de sätter ihop datorn. Vi har inget annat bra ställe för dem att vara på, men det gör inget.

Igår hittade jag fynd på Coop Extra. Bacon med kort datum för 5 kr/pkt, juledamerost för 19.90 kr/kg, ekologiska ägg med kort datum 25kr/20äggsförpackning. Det fanns också kokt julskinka för 29.90, men det köpte jag inte. Denna månad blir intressant, när alla räkningar var betalda så fanns det bara 500 kr kvar, så vi måste hålla i dem eftersom det är våra matpengar. Det positiva är att nu är månadens ost och ägg inköpta och två bordsmargarin. Det kommer att behövas två bordsmargarin till innan månadens slut och en massa mjölk, men det ska nog gå. Vi har en hel del potatis kvar, lite pasta och massor av ris och en stor och en liten frys fulla med kött och lite grönsaker och i skafferiet har vi en del bönor och linser, så vi kommer inte att svälta. Mjöl till brödbak kanske vi måste köpa mera av, men jag tror att det kommer att räcka. Det går åt ca 2 kg mjöl för varje brödbak som ger 3 limpor och som räcker i 4-5 dagar, 3 dagar om brödet är extra gott... maken har ju både mat och bröd med sig till jobbet för sin frukost och lunch där.

Nu ska son Pusselbit ta lunchpromenaden med boxer Pusselbit och jag ska röja på diskbänken och senare studera lite. En tenta dyker snart upp igen...


måndag, januari 02, 2012

Grått och segt


Under gårdagen började stora snöflingor dala ned och det blev alldeles vitt, men under kvällen kom regnet och idag är det lika grått på himlen och gröna gräsmattor som det var i går morse.

Dagen blev mycket lugn och vi satt en hel del vid våra datorer. Sedan nämner herr Pusselbit att han behöver få sina arbetskläder tvättade. Varför sa han inget i början utav helgen? Varför just först på söndag kväll? Då innebär det att jag måste vara uppe på natten och tvätta i tvättstugan. Jag kom i säng vid 02.30...

Igår åkte dotter Pusselbits vän som varit hela nyårshelgen hos oss hem. Idag kommer nästa kompis som ska stanna i några dagar. Jag känner mig oerhört seg och tung och misstänker att ett migränanfall är på gång. En massa disk behöver diskas och lite städ behöver göras... vi får väl se hur det blir med det.

söndag, januari 01, 2012

Att bara vara


Jag började år 2012 med att ta en lååång sovmorgon. Det blev en sen natt innan jag lade mig, vi var ju tvungna att vänta tills de flesta smällare hade använts och det tystnat någorlunda utomhus innan vi kunde ta den sena kvällspromenaden med boxer Pusselbit. Självaste eftermiddags/kvällspromenaden togs vid 18.00 och då gick herr, son och fru Pusselbit ut tillsammans, för att vi skulle vara en lite större "flock" och att boxer Pusselbit på det viset skulle känna sig lite säkrare. Det hjälpte, han höll sig mycket nära oss och svansen var långt ned, men han drog inte hemåt hela tiden som han gjort på tidigare promenader. Vi såg inte en enda hund på den promenaden, vanligtvis brukar många fler vara ute med sina hundar vid den tiden. Dotter Pusselbit var i köket med kompisar och gjorde pizzor, vilka blev underbart goda.

Igår var det klart och ca 8 minusgrader vid 01.00-tiden på natten. Idag är det mulet och ca en minusgrad. Frosten ligger vit på marken och det finns isbelagda vattenpölar, men snön lyser fortfarande med sin frånvaro.

Om ca 14 dagar börjar mina första tentor. Det blir en hel del läsning framöver. Son Pusselbit börjar vid den tiden också att läsa på komvux igen och vi får väl börja leta efter de böcker han behöver, så att han kan få dem billigare. Nu ska han läsa in biologi B, kemi B och Matematik D och höra med sin lärare om han kan få fortsätta på svenska B, för att ta det han missade förra terminen. Jag rådde honom att nämna för sin lärare att han har dyslexi, då kanske läraren förstår varför det varit tufft. Vi får väl se vad son Pusselbit väljer att göra... men klarar han dessa ämnen har han sin gymnasiekompetens och kan senare söka vidare. Till vad vet jag ännu inte, men han har nog sina funderingar som han inte talar om för oss andra.

Denna dag kommer att bli en mycket lugn och fridfull dag, åtminstone är det tänkt så. Smörgåstårtan som gjordes igår finns fortfarande kvar och passar bra att ätas av och vi har också nybakade Vörtbröd.

Jag önskar er alla en underbar och härlig första dag på år 2012! =)