onsdag, augusti 31, 2011

Solsken


Igår kväll gick herr Pusselbit och lade sig tidigt och jag och dotter Pusselbit tog hand om tvätten som blev färdig vid 01.00-tiden i natt. När tvätten torkade i tvättstugan tog jag och son Pusselbit en nattpromenad med boxer Pusselbit och det var en härlig och stjärnklar natt.

Idag är son Pusselbit ledig från skolan och han tar det någorlunda lugnt efter att ha tagit en promenad med boxer Pusselbit och gett honom mat. Han ska snart börja med sina hemstudier, bland annat ska han läsa ut "Dvärgen" i svenska till nästa vecka. Jag själv ska snart börja på ett stort brödbak.

Igår gick jag igenom de bilder jag tagit med min iphone. De är inte lika bra som de jag tog med min förra mobil. Jag skulle så gärna vilja ha en riktig kamera... vi får väl se hur det blir framöver. Den här månaden köpte vi en regionsfri dvd för 499 kr. Det är så skönt att kunna se svenska filmer och de filmer jag köpt i USA, brända filmer (hmmm) och de filmer som vi har på datorer och extern hårddisk. Innan dess kunde vi bara se svenska dvd-filmer på ungdomarnas playstation 2 och inget annat.

Solen skiner och det verkar vara en sensommardag och man märker att hösten är i antågande och snart här. Nu ska jag sätta igång med brödbaket...

tisdag, augusti 30, 2011

Åska igår, solsken idag


Igår blev det wokgryta på resterna av sushi-ingredienserna från söndagen. Idag blir det gratinerad köttfärs i ugn med tomater och ris och i morgon blir det köttfärssoppa. På torsdag blir det kycklinggryta, fredag blir det exotisk fläskytterfilé och på lördag blir det pasta med laxsås. (När de skulle göra sushi, hade de köpt rå lax och tänkt göra sushi på det utan att ha fryst in det i ca 3 dygn för att ta död på eventuella bakterier som kan finnas i dem, samtidigt som ingen av dem egentligen gillar lax... vi fick laxen och det kommer att bli pastalaxsås utav det...) På söndag blir det en köttgryta av någon av köttbitarna vi har i frysen som antingen är älgkött eller fläskkarré.

Dagens morgonpromenad med boxer Pusselbit var härlig, det var solsken och trevligt. När jag kom in blev det en stor och underbar mugg med te... då tänker jag på stackars son Pusselbit som fick en otrevlig morgon.

Han lyckades komma iväg i tid till skolan, men efter halva vägen trillade bakdäcket av och han kom hem med både cykeln och bakdäcket igen. Han mumlade något om att han skulle gå till skolan och leta efter muttern som höll fast däcket på vägen dit... vilket gjorde att han kom för sent. Han slutar vid 12.00 och sedan kommer han att ha svenska kl. 18.00 - 21.00. Klockan 17.30 börjar vår tvättid här hemma, men då ska han träffa en tjej på en utvald plats och köpa svenskaböckerna till svenskakursen.

Igår hade han självmant gått in på akademiska bokhandeln och köpt sig en ny blyertspenna och suddgummi. Han visade upp hur hans gamla penna och suddgummi såg ut som han hade haft under hela gymnasietiden och jag förstår att han var glad över de nyinköpta sakerna.

Det som är bra på de kurser som han går på, är att han inte behöver göra några egna anteckningar om han inte vill. Läraren skriver på en sak och då visas anteckningarna som läraren gör på en whiteboardtavla på väggen, samtidigt som det också läggs ut på en plats på internet där studenterna senare kan ladda ned anteckningarna och läsa på inför proven. Det passar min son väldigt mycket.

Igår upptäckte dotter Pusselbit att hon fått mail från en person på AF som hjälper ungdomar med olika funktionshinder att komma ut i arbetslivet. Hon fick den kontakten med hjälp av studievägledaren medan hon gick på gymnasiet. De ska träffas någon gång i September och föräldrar är välkomna att vara med och det ska bli intressant.

Igår kväll åskade det en hel del, men det var bara mysigt, fast jag hoppas att åskan och regnet håller sig borta nu, annars blir det jobbigt att springa mellan lägenheten och tvättstugan under tvättiden ikväll...

söndag, augusti 28, 2011

En trevlig helg =)


Vi fick lägenheten städad inför helgen, så när dotter Pusselbits kompis hälsade på var det fint, men ej blänkande när hon kom innanför dörren.

Chili con carne med Kidneybönor serverades (dotter Pusselbit gillar inte vita bönor, därför kidneybönor i stället) och sedan fick boxer Pusselbit en mycket lång promenad. Under promenaden var jag en snabbis inne i Coop för att köpa mjölk och snubblade över köttfärs som såldes för 39.90 kr/kg och bananer som såldes för 5 kr/kg.

Väl hemma igen gjorde jag min banankardemummakaka och dotter Pusselbit gjorde varm choklad med vispgrädde och marshmallows. Mycket gott och uppskattat av alla! =)

I morse gick herr Pusselbit upp innan klockan sex och ut till tvättstugan för att tvätta sina arbetskläder. Då var det redan en kille där ute som tvättat sina kläder och precis skulle torka dem... Vid den ordinarie tvättiden, som börjar klockan sju, var tvätten tvättad och torkad och den person som hade tvättiden kunde börja tvätta sina kläder i lugn och ro.

Igår sken solen och det var ca 25 grader varmt och många grannar grillade sina middagar ute, men idag är det mera svalt, mulet och regnigt. Vi ska snart ge oss iväg till Coop och köpa hem mera nötfärs och senare idag blir det sushi. Dotter Pusselbit och en annan kompis kände nämligen för att göra det och bjuda oss på resultatet och det var ju snällt av dem. Den mat som enligt vår förplanerade matlista skulle göras idag, får göras någon gång under veckan som kommer i stället.

Nu är teet urdrucket och jag får börja med det som ska bli gjort idag... en trevlig söndag tillönskas alla!! =)

torsdag, augusti 25, 2011

Vardagslunk


Det är mulet ute och boxer Pusselbit har precis fått en kortare promenad. Son Pusselbit kom precis hem ifrån komvux och äter lunch. Senare idag ska dotter Pusselbit träffa kompisar, samt öva med bandet.

I söndags gjorde vi upp en matlista för veckan och i måndags blev det flygande Jakob, i tisdags pasta med köttfärssås, igår potatismos och fiskpinnar och idag blir det ärtsoppa. Ärtorna har legat i blöt över natten och snart ska jag sätta igång med den.

I morgon blir det potatis och pannbiffar och på lördag chili con carne med ris. På lördag får dotter Pusselbit besök av en kompis... och på söndag blir det fläskytterfilé som inköptes billigt för någon månad sedan.

Idag blir det en massa disk som ska diskas, för när jag låg i migrän blev det inte gjort... tror jag ska ta en till mugg te innan jag sätter igång med det...

måndag, augusti 22, 2011

Migrän


söndag, augusti 21, 2011

En intensiv gårdag


Igår var det en intensiv och intressant dag. Väckarklockan ringde vid 07.00 och jag och maken kom upp först vid 07.30. Vi vaknade försiktigt med te och kaffe under tiden vi surfade omkring lite på internet. Sedan väckte vi upp ungdomarna och först tog sonen ett bad och sedan dotter Pusselbit.

Maken fick diska och son Pusselbit fick ta den lilla toan och när badrummet var ledigt, tog han det också. Jag plockade undan alla saker, tog hand om nytvättade kläder, torkade av alla köksytor, köksskåp osv. Sedan tog jag hand om disken och maken bar bort en del saker till förrådet och sedan hoppade han i badet.

Son Pusselbit började dammsuga vardagsrummet, hallen, köket och sitt rum. Dotter Pusselbit skickades till Willys i regnet för att köpa det sista till dagens middag och halvvägs dit hittade hon en Iphone mitt på gångvägen. Då vände hon hemåt och lämnade den till oss innan hon cyklade mot Willys igen. Vi lade den i torrt ris för att dra ut fukten ur den och när den ringde svarade vi, men hörde inte vad personen i den andra sa, förrän vi satte på ett headset.

Då hade maken redan hunnit iväg för att möta sin kära moder på stationen och också hunnit ringa hem minst 2 gånger för att särskilt inpränta i mig att inte lämna ut iphonen åt någon som inte ägde den... för då skulle vi åka fast för häleri...

I alla fall ägdes iphonen av en mycket tacksam och lycklig ung tjej i son Pusselbits ålder och hon kunde koden till mobilen, så jag är rätt säker på att den tillhörde henne.

När de gått, hann jag fräscha till mig själv, sonen tog sista delen av disken och jag lade handen vid det sista i lägenheten innan herr Pusselbit och svärmor steg innanför dörren. Då hade en dyblöt dotter hunnit hem från Willys och hon skulle iväg till coop och köpa god glass för 10 kr/paketet. Hon var inte glad över det, men susade iväg.

Jag och maken satte igång med dagens mexikanska middag och vi alla tröstade den dyvåta dotter Pusselbit när hon kom hem igen och bytte våta kläder mot torra. Hennes kläder torkades senare över badkaret inne i badrummet...
Hon hade också köpt några godsaker till sig själv som tröst...

Dagen blev trevlig och underbar, trots det myckna regnet utanför fönstret och när det till slut blev lite uppehåll efter middagen, tog vi alla en längre promenad med boxer Pusselbit. Väl tillbaka fikade vi med bullar, kakor, mockaglass och jordgubbsglass. Sedan följde maken sin moder till stationen och dagen var över.

Idag tar vi det lugnt och njuter av att solen tittar fram då och då och vi äter också goda rester från gårdagen...

fredag, augusti 19, 2011

Lite av varje


Just nu är det strålande solsken utanför fönstret och varmt och skönt på balkongen. Son Pusselbit är i skolan och herr Pusselbit på arbetet. Dotter Pusselbit är på väg upp ur sängen, åtminstone hoppas jag det, för snart ska vi ta en promenad med boxer Pusselbit.

I morgon kommer herr Pusselbits mamma på besök från en närbelägen stad och jag har länge undrat över vad vi ska bjuda på. Efter att ha läst igenom vad som säljs på Lidl och Willys denna vecka, är det inga problem längre. På Willys säljs nötfärsen för 39.90 kr/kg och Gräddfilen, samt tortillasbröden är billigare än vanligt. På Lidl kan man köpa två avocado för endast 8 kr och Kvisttomater för 7.90 kr/kg. och som ni förstår lutar det mot mexikanskt hos familjen Pusselbit i helgen ;)

Maken nämnde något om att sommarjobbarna har slutat på hans arbete och en av sommarjobbarnas kompisar som skulle jobba efter honom har ännu inte hört av sig. Herr Pusselbits chef var lite orolig, då de behöver en till arbetare. Idag ska maken nämna för sin chef att dotter Pusselbit inte har något att göra under hösten och gärna arbetar för dem. Vi får väl se hur det går med allt, men skulle hon få jobb där, blir det intressant hur hon ska lyckas vända på sina sena nattvanor till tidiga morgonvanor i stället... fast det kanske går bra när pengar är inblandade ;)

Vi håller på att med ljus och lykta få tag på billigare kursböcker till son Pusselbit på Blocket. Om han ska köpa nya böcker blir det otroligt dyrt. Hittills har han fått tag på en av fem böcker och det är bra.

Nu är teet urdrucket och snart ska här fortsättas att städas inför helgen...

torsdag, augusti 18, 2011

Son Pusselbit


Son Pusselbit började igår läsa på komvux det som fattas för att han ska få slutbetyg på gymnasienivå. Han är vid gott mod och är på bra humör och har berättat lite om det hela. Tydligen ska de ha labbar i kemi och biologi på onsdagar och undervisning i ämnena de andra dagarna. Svenska B-lektionerna kommer att ges en kväll i veckan. Han har inte meddelat lärarna om att han har dyslexi eller aspergers syndrom, han tycker inte att det är nödvändigt och relevant... medan jag och maken tycker det. Fast sonen är nu snart 21 år, myndig och vuxen, så vi kan inte göra så mycket mera än hoppas på att allt går vägen.

Han kommer att läsa in biologi A, Kemi A, Svenska B och Naturkunskap A. Det är så löjligt att Naturkunskap är ett grundämne och även om man läser biologi, Kemi och Fysik, måste man ha läst Naturkunskap för att kunna läsa vidare på högskolenivå. Det känns lite som om man läser dubbelt... (Han har redan klarat Fysik A och B). Nästa termin tänker han läsa biologi B, Kemi B och Matematik D (eventuellt Matematik E också) och efter det kan han söka sig vidare till det han är intresserad av.

Just nu är det lite svårt att komma underfund med vad han eventuellt vill läsa vidare inom, men det blir antagligen något ingenjörsaktigt... i alla fall med något som har med naturvetarämnen att göra, eftersom det verkar intressera honom mest, men kanske inte någon av de längre högskoleutbildningarna. Kanske att han också sneglar mot yrkeshögskolan, vi får se hur det blir längre fram.

Det viktigaste är att han trivs med sitt liv och kan försörja sig själv och känna att han gör något roligt och meningsfullt som utvecklar honom som människa. Att han hittar sin plats som pusselbit i det stora livspusslet...

måndag, augusti 15, 2011

Helgens göromål


I lördags höststädade jag och maken vår lilla trädgårdstäppa. Bostadsbolaget hade under veckan klippt ned vår häck, men inte gjort det så bra och heller inte tagit reda på allt avfall som blev. Nu är också stockrosorna och citronmelissen nedklippta. Allt som allt blev det fyra stora svarta sopsäckar som bars bort och nu står en vas med blommande stockrosor på balkongbordet och lyser upp vår tillvaro.

Igår gick jag igenom våra garderober inför hösten och vintern och kan konstatera att det bara behöver köpas vinterskor till herr och son Pusselbit. När min syster med barn var här uppe för någon vecka sedan, fick vi också två säckar kläder från henne, så nu har jag städat ur lite av det vi inte längre behöver, som t-shirtar med hål eller väldigt urtvättade kläder... Herr Pusselbit har paxat dem för att ha dem vid reparationer av bilen eller andra smutsiga arbeten och det är okej för mig.

I helgen kom också ett brev iväg till csn från son Pusselbit. Eftersom han snart börjar komvux, har han sökt bidragsdelen inför hösten och lånedelen tänkte han klara sig utan. Jag har sagt till mina ungdomar att så länge de bor hemma och studerar, är det bra om de försöker klara sig bara med bidragsdelen, för det är bäst att vara så lånefri som möjligt.

Dotter Pusselbit har av någon oförklarlig anledning blivit intresserad av att bli en byggjobbare. Hon funderar på att försöka få en praktikplats på ett byggföretag som det och se om det är så roligt och trevligt som hon tror att det är. Jag hoppas att det går bra, för det är inget dåligt yrke... min farfar var en byggjobbare och min ena syster i USA är byggingenjör och inom makens släkt har vi en del personer som arbetar inom byggbranschen.

Nu är teet slut och jag ska fortsätta med det som ska göras idag. Det är mulet väder och det regnade i natt...

måndag, augusti 08, 2011

Intensiva dagar


I torsdags förmiddag åkte dotter Pusselbit till en annan stad för att vara borta på ett anime- och mangakonvent under fyra dagar och på torsdagskvällen kom min syster från västkusten med sina fyra vilda barn hit och hälsade på och åkte hem igår, söndag. Under fredagen åkte vi och tittade på Uppsala högar, lite andra "gamla" saker, badade på en närbelägen badplats dit också boxer Pusselbit var välkommen och under kvällen grillade vi mellan gårdshusen där vi bor. Under natten kom en massa regn, men under lördagen var det inte så mycket regn längre, även om det var mulet.

Under lördagen åkte jag, min syster och hennes tre döttrar hem till en kompis till mig och plockade gröna krusbär och röda vinbär, sedan handlade vi och på eftermiddagen åt vi hemgjord pizza och sedan hade vi filmkväll.

I söndags handlade vi lite också (regn under hela söndagen) och efter det gjorde vi kyckling- och baconpaj. Innan min syster med alla barnen hann åka hem, kom dotter Pusselbit hem igen, så att de fick träffas lite grand. Jag insåg när de åkt, att mina kära systerbarn nog lyckats se ca fem videos bara under söndagen ;)
Dessutom har de passat på att varje dag bada i vårt badkar, det verkar vara lika roligt och trevligt som att åka till Liseberg eller Gröna Lund! =)

Dotter Pusselbit vann första pris tillsammans med sin grupp i en cosplaysketch de gjorde på konventet, så hon hade en hel del spännande "paket" att packa upp när hon var hemma. Natten till söndagen sov hon bara tre timmar, men under de andra nätterna sov hon ca sex timmar, så det var faktiskt rätt så okej.

Nu ska jag se om jag kan få upp henne ur sänghalmen, det börjar bli dags att ta tag i livet efter all semester, helg och ledighet...