onsdag, december 29, 2010

Fram och tillbaka

Resan ner till mina kära föräldrar gick väldigt bra och resan hem var lika förnöjsam. Eftersom vi reste på nätterna var det inte mycket trafik och det kändes som om vi var ensamma i hela världen, även om vi såg någon långtradare emellanåt. På nedresan lyssnade vi på en bok om hästar som dotter Pusselbit fick när hon var yngre och hästintresserad, på uppresan lyssnade vi på "Hobbiten" av Tolkien. Det är fortfarande ca 5 timmar kvar att lyssna...

Just nu sitter jag vid makens dator, har ännu inte packat upp min, men det är på gång och därför kommer ingen bild i detta inlägg...

Jag har precis tagit ut 3 nybakade vörtbröd ur ugnen (som min make bakat) och innan dess griljerades vår Nyårsskinka (också av maken). I morgon får vi besök som ska stanna hela Nyårshelgen och det ska bli riktigt roligt! =)

Sedan måste jag tacka Pixi så väldigt mycket för hennes vackra julklapp, den hann precis fram med posten innan vi åkte ned! =) Jag ska snart ta en bild av julklappen och lägga ut den på min blogg...

onsdag, december 22, 2010

Da'n före da'n före doppareda'n...


Maken är i badet och snart ska han till Hörcentralen och hämta ut sina hörapparater. Därefter ska han till jobbcoachen och söka några till jobb och säga God Jul till alla innan jag, dotter Pusselbit och han ska iväg till ett viktigt möte vid 16.00-tiden.

Här hemma ska vi ta det sista på disken och städningen, samt packa det vi ska ta med oss till västkusten och laga mat som vi ska äta när vi kommer hem från det viktiga mötet. När allt är gjort åker vi iväg till släktingarna för julfirande och hoppas på att resan går bra ikväll/natt i det här vintervädret.

Det är 23 minusgrader och väldigt vackert ute. Igår var det inte lika kallt, bara 16 minusgrader och då gick maken och sonen igenom bilen för nedresan. Fast det var ändå tillräckligt kallt för att boxer Pusselbit skulle tycka att det var för kyligt för hans tassar, så han fick inte vara ute lika mycket som vanligt.

Jag sitter här med mitt varma, goda te och tända ljus och samlar krafter till allt som skall göras idag, samtidigt som jag önskar er alla en underbart härlig dag! =)

måndag, december 20, 2010

Planering, planering


Idag var jag på universitetet för sista gången innan jul och hittade den allra sista julklappen till en av mina systerbarn. Eftersom jag är rätt så säker på att han inte läser min blogg, kan jag meddela att det blev en liten ficklampa och en pannlampa. De bor på landet och ficklampor behövs alltid, men är oftast försvunna...

Hans småsystrar får två spel var (vi skänker bort de spel som mina barn hade när de var små), att göra halsband av mina gamla halsbandspärlor var inte så bra enligt min syster. Min systerdotter som är äldst får ett scrapbookingset som jag köpte för 50 sek för några månader sedan.

Dotter Pusselbit fick sin julklapp i förväg ~ en elbas med förstärkare köpt på blocket och son Pusselbit ska få hörlurar, för de han har haft gick sönder för ett tag sedan. (Han läser inte heller min blogg, jag är faktiskt inte säker på om han ens vet om att jag har en...) De ska också få en varsin Aladdinask som vi kunde köpa billigt när vi handlade för en viss summa på Willys för några veckor sedan.
Min och herr Pusselbits julklapp blir att vi åker ner till tjocka släkten och får träffa dem och samtidigt njuta av den goda julmaten... och Boxer Pusselbit får ett ben att tugga på.

Min kära svägerska med familj ska få smaka av de goda kakorna jag bakade här om kvällen, samt lite julgodis som jag ännu inte gjort... det ska bli så roligt att träffas, kära svägerska! =)

I morgon ska jag göra några sista ärenden i la stada, sedan ska julgodiset göras och efter det ska det städas och packas. På onsdag förmiddag ska herr Pusselbit få sina hörapparater och på eftermiddagen ska vi på ett viktigt möte. Först på kvällen kan vi börja packa in i bilen och sedan bär det av till västkusten och vi får hoppas att det inte blir så mycket snöyra, kyla och trafik. Vinterdäcken är bra och åker man kväll/natt brukar det vara något lugnare i trafiken...

söndag, december 19, 2010

Snöyra


Idag gick jag, maken och dotter Pusselbit tillsammans med boxer Pusselbit till Lidl och handlade för över 100 kronor så att vi kunde köpa en julskinka för 25 kronor kilot. Vi hade med oss pulkan och transporterade varorna hem på den.

Boxer Pusselbit var lycklig och sprang omkring mycket i snön och det var ju bra att han hade sitt varma vintertäcke på sig, för det snöade och var ca 8 minusgrader ute.

Just nu håller jag på att baka världens godaste nötkakor. De ska jag ta med mig ned till släkten på västkusten när vi åker på onsdag kväll/natt. Man kan alltid hoppas på att vädret blir bättre till dess.

Jag har en kompis som ska fira jul hos sin son i Californien och hon skulle åkt idag, men hon har fått boka om biljetten för att åka på onsdag i stället på grund utav snöyran. Det är verkligen kaos i stora delar av Europa och Sverige...

Oj, nu piper det igen och det är dags att ta ut nästa plåt och sätta in en annan...

lördag, december 18, 2010

En mycket lugn lördag


Lördagen har gått i lugnets tecken och vi hade en lååång och härlig sovmorgon. Den första som faktiskt vaknade och gick upp var dotter Pusselbit och det hör till ovanligheterna. Det var soligt väder ute och ca 6 minusgrader och väldigt vackert.

De sista veckorna har varit lite besvärliga, för jag har på något sätt lyckats få muskelinflammation i höger arm, axel och lite ned på ryggen på höger sida. Denna inflammation brukar komma när jag diskat för länge, tagit mer än ett fönster, lyft och burit för tunga saker, eller "gnuggat" för mycket på något vid städning. Det brukar gå över efter ett tag, bara jag låter bli att göra speciella rörelser eller ovanstående.

Allt började när jag vid 22 års ålder städade heltid inom kommunen och till slut förbjöd mig företagsläkaren att städa vidare, då han ansåg att jag var alldeles för liten och klent bygd för städjobb som faktiskt kan vara riktigt tungt, beroende på var man städar. (Jag städade på ett dagis och deras stengolv i köket var rätt så tungrott att svabba av.) På den tiden fanns inte de städhjälpmedel som finns idag och det var också tyngre... så då fick jag till slut muskelinflammation på muskelinflammation och kunde inte fortsätta arbeta och var nästan ständigt sjukskriven, tills FK ansåg att det var lika bra att förtidspensionera mig. Eftersom jag bara var 22 år, ville jag inte bli förtidspensionär och sa att jag kunde arbeta med något annat i stället och då behövde de inte förtidspensionera mig och så blev det och jag försökte byta yrke, vilket inte var så lätt, trots humanistisk linje på gymnasiet och sekreterarutbildning efter det... men det är en annan historia.

Eftersom min familj hatar disk något alldeles oerhört mycket, växer diskhögen snabbt. Jag mutar med godsaker om de bara diskar, fast det hjälper inte något vidare. Det kan bero på att vi alla varit rätt så förkylda under en längre tid, men allra mest tror jag på att det är det hushållsgöra som de avskyr allra mest.

Herr Pusselbit har i alla fall tänkt göra köttfärspaj till middag och jag hade tänkt göra äppelkaka till kvällsmyset. Vi har frysen full med äpplen vi fick av en vän i höstas och det är sannerligen välsignat! =)

fredag, december 17, 2010

Fredag!! =)


Efter att ha fått många undrande telefonsamtal från min oroliga svägerska, vill jag bara meddela att vi faktiskt mår rätt så bra just nu. Fast det har varit lite tufft...

Dotter Pusselbit ska gå vidare i sin magutredning, de hittade ingenting i hennes prover. Just nu har hon dessutom halsfluss och äter penicillin mot det.

Jag klarade inte min tenta, faktum är att 50 % av dem som gjorde översättningstentan inte klarade den och jag kände inte heller igen många av dem som gjorde den, så jag misstänker att det var en omtenta för de flesta av dem...

Så... den 11 januari blir det en grammatiktenta, den 12 januari omtenta i översättning och den 14 januari (min och min makes förlovningsdag) blir det en tenta i språkvetenskap. Det blir en intressant jul... ;)

Herr Pusselbit håller fortfarande träget på att söka en massa olika arbeten och son Pusselbit har varit rejält trött och förkyld, men verkar ha sluppit halsfluss.

Idag lämnade jag tillbaka en hel del böcker på biblioteket och lånade "Hur ska det heta?" av Gösta Åberg, "Samlade grodblad" av Arne Ericsson och "Stilblommor och grodor" av Albert Holmkvist. De är lånade bara för mitt höga nöjes skull! =)

Vad sägs om dessa "grodblad" ur "Samlade grodblad":

"När människan blivit vuxen, slutar hon växa i båda ändarna men inte på mitten."
"Svanen har fått sin långa hals för att den inte ska drunkna, när vattnet stiger."
"Kon har det arbetsamt för den har så många magar att mätta."
"Kräldjuren har mycket små ben, t ex ormarna som inte har några ben alls."

"Det är de många morden som gör en deckare så levande."
"Nyheterna i TV borde egentligen förbjudas om de inte blir bättre."
"Många människor tycker så illa om TV att de bara sitter och blänger på den hela kvällen."
"Den medicinska forskningen har faktiskt kommit så långt att det egentligen inte finns en enda människa som är riktigt frisk nu för tiden."

söndag, december 05, 2010

2:a advent


Idag är det andra advent. Veckan som gått har varit både kall och händelserik. Bland annat var jag med dotter Pusselbit på vårdcentralen och läkaren ansåg att nu har hon haft sina besvär så länge att vi måste hitta problemet, så dotter Pusselbit fick ta massor av olika prover, samt ska lämna in tre olika avföringsprover nästa vecka och på fredag ska läkaren tala om för oss vad de fann, eller inte fann. Om inget hittats ska de gå vidare med gastroskopi, eventuellt endoskopi... vi får väl se hur allt blir.

En del julkakor har bakats (de blev uppätna i helgen) och herr och son Pusselbit har tillsammans bakat fyra limpor vörtbröd och de är fantastiskt goda!

Igår kväll gick jag och herr Pusselbit fram och tillbaka till Willys (40 minuter dit och 40 minuter hem). Vi tog med oss en pulka och låste fast den med cykellås i ett cykelställ och hade en IKEA-påse i matvagnen när vi handlade. När vi handlat färdigt, lyfte vi bara över IKEA-påsen till pulkan och drog den hemåt. Eftersom de inte sandat gångvägarna så bra, var det perfekt pulkaföre.

Även om det var ca -13 grader kallt ute, frös vi inte - jag hade dubbla par byxor och raggsockor på mig, samt dubbla långärmade tröjor under jackan och när man går en längre stund blir det inte så kallt. Herr Pusselbit hade sin orangea arbetsjacka på sig och sina 4 nummer för stora arbetsskor och många strumpor och långkalsingar.

Det var en tyst och stilla kväll och det var så vackert. Vi gick genom vår park och över en åker och sedan på en längre gångväg och sedan var vi framme...

I morgon är det 6 december, S:t Nikolaus dag. I Tyskland brukar då många barn vakna till en skål med godis, kakor och frukt som ligger utanför deras dörr och godsakerna är tänkta att räcka fram till julen. Det lärde jag mig när jag var au-pair i Tyskland för ett antal år sedan och har försökt ha den traditionen för mina barn också, fast det har till min skam ofta glömts bort...

I år tänkte jag inte glömma bort det, så vi får väl se vad jag ska fylla skålen med...

I kväll ska jag och ungdomarna iväg på en julkonsert och maken stannar hemma med boxer Pusselbit. Herr Pusselbit gör det helt frivilligt och är nog bara glad över känslan att få vara alldeles ensam hemma i några timmar... ;)