söndag, oktober 31, 2010

Böcker


På grund utav att jag i stort sett sov hela gårdagen, är migränen försvunnen idag och det är så underbart skönt och härligt! =)

Dotter Pusselbit kom hem med "Tunnel in the sky" av Robert A. Heinlein från biblioteket och jag har börjat läsa den... samtidigt som jag också läser "Die Frau mit dem Muttermal" av Håkan Nesser. Ibland är det faktiskt trevligt att läsa flera olika böcker samtidigt - man läser den bok som passar ens sinnesstämning just då.

Jag har precis läst ut "Miffon, nördar och Aspergers syndrom" av Luke Jackson (bokförlag Cura) och kan varmt rekommendera den för någon som vill veta mera om Aspergers syndrom och hur det fungerar i vardagslivet. Författaren är en tonåring som själv har Aspergers syndrom och beskriver allt på ett bra och roande sätt.

Jag hoppas att ni alla får en trevlig och härlig söndag, det ska jag ha med alla böcker som ska läsas... (förutom "vanliga" böcker har jag ju en hel del tyskastudier som ska bli gjorda...)

lördag, oktober 30, 2010

Myskväll och sedan migrän - igen =(


Igår kväll åkte jag och dotter Pusselbit först till apoteket för att ta ut hennes mediciner. Eftersom hon fyllt 18 år måste hon ta ut dem själv och vi har inte hunnit ordna med tillståndspapper så att vi föräldrar kan ta ut medicin till henne ännu.

Hon ville att jag skulle följa med henne och prata med apotekaren och helt plötsligt var hon liten igen... När dotter Pusselbit sagt "va?" tillräckligt många gånger, förklarade jag för apotekaren att hon inte hör så bra och apotekaren började prata lite högre och mera tydligt. Vi fick en fantastisk hjälp, också med medicinen som var receptfri och vi kände oss lättade om hjärtat när vi gick ut därifrån.

På Lidl köpte vi clementiner för 7 kronor påsen och grekiska bullar som man gräddar i ugnen. På Willys hittade vi yoghurt som går ut på måndag för 5 kronor styck och vi köpte hem några av dem. (Vi älskar yoghurt och äter det så sällan, så det kommer snart att vara slut). Förutom vanliga matvaror som vi ska ha ett tag framöver, köpte vi lite fredagsgodis till extrapris och hyrde "Avatar" för 20 kronor.

Vi hade en riktig myskväll framför filmen med det goda vi köpt, samt popcorn som maken gjorde.

Idag vaknade jag med dundermigrän. Medan herr Pusselbit sprang ut till tvättstugan med vår tvätt, gick jag upp och tog migräntabletter och lade mig igen. Barnen i lägenheten ovanför oss levde om väldigt mycket och trots mina hörselsuddar, hördes det något alldeles fruktansvärt ned hit. Nu har jag tagit mig upp och ätit lite youghurt till frukost, men mår inte bra. Om jag håller mig stilla med hörselsuddar och i mörker, känns det allra bäst...

Vi får väl hoppas att den ger med sig så fort som möjligt... och att ni alla får en härlig helg!

fredag, oktober 29, 2010

Städ och planering


Strålande solsken, vackert höstväder och boxer Pusselbit har fått titta på grannarnas trevliga katter genom vardagsrumsfönstret.

Det här är den bästa dagen på hela veckan, jag har till och med kunnat äta frukost utan några problem, vilket innebär att jag inte behöver hålla mig alltför nära badrummet. Jippie!! =)

Synd att jag missade tentan, men det går fler tåg och i stället får det bli operation storstädning inför helgen, samt inhandlande av mat. Idag skall det också bakas en banansockerkaka, för vi har en helbrun banan som bara väntar på att få hamna i en god och härlig sockerkaka... och i morgon ska det tvättas en hel del i tvättstugan.

Sedan tycker jag att köksskåpen börjar bli lite för stökiga, så det är verkligen på tiden att man går igenom dem. De kryddor som står i kryddhyllan står fortfarande i bokstavsordning, men de som står i skåpet är huller om buller. Jag upplever att allt går så mycket smidigare om man har var sak på sin plats och därför ser det rätt så städat ut i alla mina skåp, garderober och klädkammare, även om det kanske inte alltid är så städat i rummen. Fast är det ordning i skåpen får man ordning på allt rätt så snabbt när man väl röjer...

Något som jag tänker skaffa mig när jag får råd, är dörrar till billy-bokhyllorna. Då ser det inte så rörigt ut. Vi har 5 stycken billy-bokhyllor och tre andra bokhyllor, samt en väldigt stor och gammal bokhylla med tre dörrar nedtill. Det kan ju behövas när man har mellan 2500 och 3000 böcker och en hel del utav dem är fakta- och universitetsböcker. En och en halv bokhylla innehåller de böcker jag använt vid kinesiska- och tyskastudierna. Nästan en hel bokhylla upptar den datorlitteratur vi plöjt igenom, både via studier och via eget intresse.

En rad är med kok- och bakböcker. De som jag senast tittade igenom är "Die Gute Küche" och "Det kinesiska köket". "Die Gute Küche" köpte jag i Tyskland när jag var au-pair där och tyskarna har fantastiska bakverk. Funderar på att baka deras Christstollen och Apfelstrudel till jul. De man köper på Lidl är goda, men hembakat är det allra, allra godaste!

Bredvid mig just nu har jag Jan Hedh:s "Efterrätter, tårtor och godsaker", som jag köpte för 99 kronor på rea för några år sedan. Man blir oerhört inspirerad när man bläddrar igenom den! Som ni förstår har jag inte bara börjat tänka på julklappar, utan också på allt som behöver bakas och göras. Förra året bakade jag och gjorde lite chokladpraliner. Det var det som jag gav bort i julklapp, då vi inte hade så mycket pengar. I år har vi lika lite pengar, så det får nog bli ännu ett bak- och pralinår! =)

torsdag, oktober 28, 2010

Höstväder


Med tända stearinljus och en mugg te försöker jag strunta i det regniga höstvädret utanför mitt fönster. Det är lättare sagt än gjort, men jag behöver inte gå utanför dörren om jag inte vill och det är väldigt skönt.

Herr Pusselbit åkte in med dotter Pusselbit till akuten igår. Magbesvären var sämre och novalucol hade inte hjälpt något alls. Vad skönt att det inte var lång kö i väntrummet, så de kom hem igen vid 20.00-tiden. Läkaren ansåg att detta problem skulle hon inte bekymra sig över, det var inte farligt och varför i hela fridens namn kom hon och störde dem där, när hon egentligen skulle åkt till vårdcentralen? Han skrev ut några tabletter och rådde henne att uppsöka en läkare på nytt nästa vecka om besvären inte gav med sig.

Jag strök henne medhårs när hon kom hem och lovade att vi ska köpa hem varma koppen åt henne. Först och främst tycker hon väldigt mycket om det och sedan inbillar jag mig att det är någorlunda bra för magen, jämfört med andra saker som vi ibland äter.

Det kommer att bli mycket studier idag, även om jag inte tänker göra tentan i morgon. En hel uppsats ska skrivas och jag måste erkänna att jag dragit alldeles för länge på det, samt flera översättningar skall bli gjorda. Nästa vecka är det höstlov för både dotter Pusselbit och mig och hon kan vila ut, men jag har märkt att när man studerar på universitet har man ständigt studierna över sig. Man kan aldrig läsa för mycket! ;)

Jag mår inte särskilt bra idag heller, men tar det fortfarande lugnt med maten och dricker desto mera... vi får väl se när det har tänkt ge med sig.

En härlig torsdag tillönskas alla! =)

onsdag, oktober 27, 2010

Migrän


Migrän och illamående - vilken dag att se fram emot. På universitetet kommer de att gå igenom det sista inför tentan på fredag... det är bara att inse att jag kommer att få göra omtentan i stället. Det finns inga möjligheter att jag kommer att hinna läsa allt till dess när jag är sådan här... Vanligtvis måste man ha minst en vecka på sig för att få in allt...

Igår kom dotter Pusselbit hem med magkatarr och det visade sig att hon redan haft ont och mått illa efter varje måltid i fem dagar. Jag letade fram novalucol ur hemapoteket och nu hoppas vi på att det ska hjälpa...

Det är skönt att kommunen äntligen fått upp en hundrasthage i vårt område. Boxer Pusselbit har redan hunnit leka med två söta tikar och är överlycklig av att få springa lös och ha roligt. När vi bor så tätt med andra, kan man inte ha honom lös när vi är ute och går i kvarteret och parken och då är det väldigt bra med ett inhägnat område just för hundar.

Jag önskar er alla en underbart härlig dag, jag själv ska lägga mig och hoppas på att migränen + illamåendet går över. Jag har redan blivit av med gårdagens kvällsmat och vågar inte äta något... =(

måndag, oktober 25, 2010

Trött


Jag har skrivit en massa inlägg idag som jag sedan aldrig publicerat. Det blir så ibland. Vill bara nämna att jag är så trött... både fysiskt och psykiskt och på grund utav många olika saker.

Fast boxer Pusselbit har lekt och haft det trevligt med en liten söt boxerflicka och ligger uttröttad, men lycklig.

Ljusen är tända och jag kommer att somna tidigt ikväll - det blir nog så när man bara sover ca 3 timmar under natten.

Ha det så gott! =)

söndag, oktober 24, 2010

En massa annat gjort...


Jag är mätt och belåten, har druckit massor av te medan jag försökt översätta den arbetsamma tyskatexten och ett par ljus är uppbrända. Tänk, vad mycket annat man får gjort när man drar sig för att göra det man egentligen ska göra...

Disken är diskad, en massa dataspel spelade, Orddelen på Högskoleprovet i DN gjord (fick alla rätt, det känns väldigt bra!), balkongen är halvt om halvt färdig inför vintern... och nu börjar tredje delen med Indiana Jones på 5:an...

Jag hoppas att ni andra fått en lika trevlig söndag! =)

lördag, oktober 23, 2010

What did the miners in Chile say on their shirts?

Ekonomi


Idag har det inte blivit mycket gjort. Jag har suttit med ekonomin och konstaterat att det är billigare för oss att veckohandla än att månadshandla. Då är det också lättare att göra veckomatlistor... vilket jag och maken precis gjort.

I september köpte vi mat och hygienprodukter för hela 1600 sek och det är väldigt bra gjort. Hittills i oktober har vi köpt mat och hygienprodukter för ca 1650 sek. och då är också hundmaten inräknad. Fast i slutänden kommer det att vara ca 2000 sek i mat för oktober månad, oktober är ju ännu inte över. Enligt Swedbank ligger vi långt under normen... men vi svälter verkligen inte. Inte heller lever vi bara på havregrynsgröt. Vi handlar när det är extrapris och gör all mat från grunden, samt bakar väldigt mycket och det sparar man in mycket pengar på.

Här kommer vår veckomatsedel:
  • lö (idag) färsfyllda paprikor med ris
  • sö färslimpa med rotfrukter i ugn
  • må potatismos med fiskpinnar
  • ti soppa (pasta, grönsaker, krossade tomater + het chili)
  • on kinesiskt (kyckling, grönsaker, purjolök, ris, jordnötter+kinesisk omelett)
  • to älggryta (med rotfrukter och grönsaker) (älgköttet kommer från mor och far)
  • fre pasta med köttfärssås
  • lö och sö Gädda(som en av mina systersöner fångat och som vi fått)+potatis el. ris
Det blir mycket med köttfärs, men vi har köpt en hel del av den varan för 29.90/kilot på Willys. Det gäller att passa på när det är så billigt. Paprikorna var extra billiga i veckan, samt potatisen och rotfrukterna. Nästa vecka blir det billigare än vanligt med vetemjöl, kycklinglever och jordnötter på Lidl. (Kycklinglevern är till boxer Pusselbit).

Med tanke på att jag snart ska skicka in en översatt text (som ännu ej är översatt), samt börja läsa på ordentligt inför nästa veckas tenta, är det dags att sluta skriva på bloggen...

fredag, oktober 22, 2010

Städtips inför helgen

Städtips inför helgen:
Om du har stökigt hemma, gör så här:
1. Skapa en ny mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet "Stöket i bostaden."
3. Högerklicka för att ta bort mappen.
4. Datorn kommer då att fråga: "Vill du ta bort Stöket i bostaden permanent?"
5. Klicka på JA - knappen.
6. Lägg fötterna på bordet, drick en mugg te och bara NJUT ;)

Fredag! =)


Herr Pusselbit fick inte jobbet. Dels för att han inte är en behörig elektriker, men också för att de tyckte att han är alldeles för tystlåten av sig. Något som inte arbetscouchen sa, men som togs upp under intervjun, kan det ju också bero på att alla de andra är sportintresserade, men inte herr Pusselbit. Man vet ju aldrig... men jag sa till maken att det är deras förlust, inte hans.

Arbetscouchen ansåg att det ändå går bra för maken och har redan börjat träna honom inför nästa arbetsintervju som är på måndag. Couchen tyckte att det inte är många som får komma på två intervjuer inom fyra veckor, så herr Pusselbit kan känna sig nöjd över det.

Ute har det varit halvmulet, men solen tittar fram mer och mer. Jag känner mig som jag brukar när migränen är på väg, men vi får väl hoppas att det inte stämmer. Snart ska jag sätta mig med tyskaöversättningen och i kväll blir det mexikansk mat.

Willys fyller år (enligt dem själva) och säljer en massa köttfärs för 29,90 kronor kilot och 6P-läsk för 19.90+pant, 2 st. Gräddfil för 20 sek och 2 st. 8 pack soft tortillabröd för 20.00. Salsan gör herr Pusselbit alldeles själv på vår oerhört starka chili som vi redan har hemma och så blir det lite mera smått och gott till.

Tydligen kan man också hämta tävlingstalonger i butiken och tävla om en resa till solen. Tänk, om man skulle vinna! =)

torsdag, oktober 21, 2010

Underbart och härligt solsken


Det är 3 minusgrader utomhus och strålande solsken - vilket gör att migränen har gett med sig och livet leker och allt är bara underbart! Det är så svårt att förklara känslan av att vara migränfri efter en lång period med det, men det känns som om man helt plötsligt är ute ur dimman och ryggsäcken med 50 kg är borta och det man burit på huvudet har också försvunnit och alla bojor som bundit fast en i armar och ben och har lossnat. Man är så "lätt" och kan studsa fram om man vill! =)

Man vill inte sitta stilla, man vill inte vara inomhus i röran som blivit under tiden - man vill bara ut och andas frisk luft och njuta av livet och av att leva. Fast röran måste bort, vem vet när mr. Migrän kommer nästa gång?

Idag ska det därför röjas ordentligt i lägenheten inför helgen. All disk ska bort, dammsugning och våttorkning av alla golv ska ske... hm, i stort sett allt jag inte kunnat göra de sista 14 dagarna på grund av migrän ska göras.

På måndag ska jag ha skickat in en "perfekt" översättning som vi alla kursare tillsammans ska gå igenom på overhead. Då vill jag inte ha gjort alltför många grova fel och därför tänker jag börja med den i morgon, vilket ger mig tre dagars filande på den! ;)

Herr Pusselbit har gett sig iväg till jobbcouchen för att gå igenom gårdagen. Han själv tyckte att arbetsintervjun gick rätt så bra och alla hans eventuellt nya arbetskompisar med chefer var med. (2 chefer och 2 arbetskompisar - den 3:e arbetskompisen låg hemma med brutet ben).

Det verkade vara en stor merit att han lagar vår bil alldeles själv, det tyder på att han är tillräcklig händig för jobbet. Det var tydligen en viss besvikelse över att han inte är behörig elektriker, men de är glada över att han vet vad han gör, för han har ju trots allt elektrikerutbildning och har arbetat en hel del inom det området.

Han arbetade bland annat i över 10 år som montör av storköksugnar och storköksdiskmaskiner och byggde dem från början till slut och testade dem också för att se att de verkligen fungerade som de skulle. Sedan har han ju arbetat med hissar och lite annat smått och gott.

Nu är allt te urdrucket och det är dags att fortsätta. En trevlig och underbar dag tillönskas alla besökare till denna blogg! =)

onsdag, oktober 20, 2010

Regn och migrän


Dotter Pusselbit är hemma från skolan på grund av migrän och jag är också hemma... fast det är något bättre idag än vad det var igår. Igår var det en jobbig dag även för son Pusselbit och han tog det mycket lugnt större delen av dagen, så det är bara herr Pusselbit som är nyklippt.

Idag klockan 15.30 ska herr Pusselbit vara på en arbetsintervju och under förmiddagen var han hos sin arbetscouch som gick igenom viktiga saker med honom inför det hela. Maken känner sig därför lugn och tillfreds och är inte alltför stressad, men jag är däremot oerhört stressad och spänd.

Son Pusselbit var ute i morse med Boxer Pusselbit och just nu ligger hunden tryckt mot dotter Pusselbit och båda sover sin skönhetssömn. Enligt alla tidningar ska det bli snöoväder, men vi har ännu inte sett snön, bara regn.

Igår läste jag ut boken "Den dubbla tystnaden" av Mari Jungstedt. Jag gillar den faktiskt, men inte översvallande, utan lite mera motvilligt... fast jag måste erkänna att det är mycket sällan jag ogillar böcker. Böcker är något som jag alltid kommer att älska, oavsett hur de är skrivna... och det är väl därför jag har så oerhört många av dem! ;)

En bok som jag älskar extra mycket och alltid läser ca en gång per år är "Die Physiker" av Friedrich Dürrenmatt. Ett allvarligt budskap som ges på ett mycket komiskt sätt... man sätter skrattet i halsen. Tyvärr finns inga av hans böcker översatta till svenska vad jag vet, men kan man tyska är det inga problem. Jag har hittat den översatt till engelska, om man är intresserad, vill säga, men samtidigt anser jag att det alltid är bäst att läsa en bok på det språk den är skriven. (Fast bara om man kan språket...).

tisdag, oktober 19, 2010

Mr. Migrän


Igår eftermiddag kom mr. Migrän till både mig och dotter Pusselbit och jag kunde inte göra en enda översättning och idag går jag inte utanför dörren. Det är lågtryck och regnigt ute, så det är väl därför.

En kusin väckte mig vid 11.00-tiden och frågade om hon kunde komma och hälsa på oss i slutet av november. Naturligtvis kan hon det och hon är sååå välkommen! =)

Idag ska herrarna Pusselbit klippa sig och det är välbehövligt för dem båda. I morgon ska herr Pusselbit iväg på en arbetsintervju för en ventilationsfirma och vi hoppas alla att det går bra. Trots att det inte gäller en tillsvidareanställning, utan ett tillfälligt arbete (de har en stor arbetstopp och behöver någon extra), så vore det oerhört skönt om han fick ett arbete och lite mera pengar kunde dras in till vår tomt ekande skattkista.

Hoppas att ni får en bra dag, nu ska jag lägga mig igen och hoppas på att migränen snart går över...


måndag, oktober 18, 2010

Grått väder


Det har byggts en hundhage här i närheten och boxer Pusselbit är överlycklig över detta. När han vet att vi är på väg dit drar han extra mycket i kopplet, för han vill dit så snabbt som möjligt... ;)

Idag är det en mulen och trist dag, men det kan ju inte vara solsken jämt även om man vill det.

Dotter Pusselbit pratade med sin läkare i morse och han är oroad över hennes låga blodtryck, men ska ändå få betablockerare mot sin migrän. Hon ska inte ta så många milligram och ska dela upp det på morgon och kväll. Om hon blir yr ska hon sluta med tabletterna och genast kontakta vårdcentralen. Vi ska nog kunna köpa ut dem i eftermiddag och framöver får vi se om de tar ned antalet migränanfall och det kommer att dröja ca 1-2 månader innan vi vet säkert.

Jag själv är lite småförkyld och är väldigt trött och har huvudvärk, men ingen migrän som tur är. Fast i morgon ska vi gå igenom en översättning på universitetet som jag ännu inte gjort, så jag får väl försöka sätta igång, även om det tar emot.
Nu när jag druckit två stora muggar med te ska det kanske gå lite lättare att göra det...

söndag, oktober 17, 2010

En härlig söndag


Det är strålande solsken och kyligt och herr Pusselbit är ute med boxer Pusselbit. Vi alla tog oss en lååång och välbehövlig sovmorgon, då det blev lite sent i natt...

Vi har kommit fram till att jag ensam har tillräckligt med vinterkläder. Jag har en kappa (inköpt för 3 år sedan), en täckjacka (en gåva från en vän i våras) och en skinnjacka (köptes av en medstuderande i mandarin för ca 12 år sedan). Skinnjackan brukar jag ta på mig när det är ca 20 minusgrader ute bara för att den är så oerhört varm och skön och klarar kylan bäst av mina vinterkläder. Mina vinterstövlar, som jag köpte för ca fyra år sedan, gick sönder förra året, men lagades hos en skomakare för ca 300 kronor. Det var mycket billigare än om jag skulle köpt nya, samt att jag har så oerhört svårt att hitta bra och prisvärda skor på grund utav att jag har skostorlek 34...

Son Pusselbit kan ha sin vinterjacka (inköpt för 3 år sedan) i år igen, han växer som tur är inte så mycket längre och dotter Pusselbit kan också ha sin militärkappa som vi köpte på Myrornas förra året. Herr Pusselbit kan ha sin brandgula arbetsjacka med reflexer, den är varm och skön men oerhört... ja... han syns väldigt bra, både i dagsljus och på kvällen. ;)
Hans vanliga jacka har gått sönder och han skulle behöva en ny... Både herr Pusselbit, son Pusselbit och dotter Pusselbit behöver nya vinterskor. Suck!

Vid 00.00-tiden i natt ringde son Pusselbit och ville bli hämtad. De hade varit fyra killar som ätit god mat och spelat brädspel tillsammans i några timmar under gårdagskvällen. Han hade, enligt honom själv, haft väldigt roligt. Själva födelsedagsbarnet ska om någon månad åka som volontärarbetare i några månader till ett afrikanskt land och bygga skolor, en annan kompis håller på att utbilda sig till pilot.

Eftersom båda våra ungdomar var borta igår, passade jag och maken på att fira det med coca cola, chips och jordnötsbågar. Det var över ett år sedan jag åt jordnötsbågar och det är så oerhört gott! Senast jag drack coca cola var när vi var bjudna på middag då min svägerskas son tog sin doktorsexamen. Det var någon månad sedan. Vi brukar oftast baka något, förslagsvis äppelkaka (då vi fått massor av äpplen som vi fryst in), när det är helg och vi ska ha lördagsmys.

De senaste två åren har jag i stort sett bara druckit löste (hade ett oerhört stort förråd av det med massor av olika sorter i ett av mina köksskåp). Nu har jag druckit upp över hälften av det, men jag har samtidigt gjort mitt eget av citronmelissen som jag skördade i min lilla trädgårdstäppa i somras. Allt som jag har kvar kommer nog att räcka något år till, även om jag dricker 4-5 muggar per dag.

Son Pusselbit dricker väldigt mycket vatten och det är skönt att han tycker så mycket om det, för det är ju billigt och bra, men ibland kan det bli en temugg för honom också. Herr Pusselbit är likadan, men han måste få kaffe till frukost för att vakna ordentligt. Vi köpte en massa kaffepaket förut i höstas på Willys då de reades ut för 10 kronor styck. Annars blir det dyrt i längden. Dotter Pusselbit dricker te med massor av socker och mjölk i, oftast på morgonen.

Hm, det börjar bli dags för min andra stora mugg te och tyskastudier. En fantastisk söndag tillönskas er alla! =)

lördag, oktober 16, 2010

trött


Igår kväll åkte dotter Pusselbit iväg till en kompis i en annan stad och hon kommer hem i morgon kväll. Son Pusselbit åkte alldeles nyss iväg för att ordna med presenten till sin kompis och sedan vara på kalas ikväll. Han har sett fram emot det under hela veckan.

Jag själv tar det lugnt och är rätt så trött, men måste läsa lite tyska. Om man tar lite varje dag, blir det inte så väldigt mycket dagarna innan tentorna... det låter så bra i teorin, fast i praktiken brukar det i alla fall bli en hel del studier innan tentorna och väldigt mycket cocacoladrickande för att hålla sig vaken... ;)

Vädret är oerhört vackert, men kyligt. Och nu ska jag dricka lite te...

fredag, oktober 15, 2010

Snart julafton! =)


En minusgrad och strålande solsken - julaftonen kommer närmare och närmare! Redan nu håller jag på att planera julklappar, för då blir det inte så ekonomiskt tufft i december.

Herr Pusselbit är på AF där det finns olika företag som just nu rekryterar. Vi får väl se hur det går. Han har de senaste veckorna sökt en hel del arbeten inom olika branscher och det är många sökanden.

Dotter Pusselbit kom iväg hemifrån lite sent i morse, så hon missade nog första lektionen. Igår fick jag reda på av en vän att hennes dotter, som går på en annan gymnasieskola, har sagt att de blir avstängda i 14 dagar om de kommer för sent mer än tre gånger. Vad skönt att det inte är så på min dotters skola, med tanke på vilken tidsoptimist hon är.

Son Pusselbit är ute och promenerar med boxer Pusselbit och jag hoppas att de inte träffar på så många harar och katter. Idag blåser det inte så mycket, igår höll många på att blåsa bort.

Jag har försökt nå dotter Pusselbits läkare angående hennes migrän och har blivit lovad att de ska ringa tillbaka innan 12.00. Vi får väl se hur det går med det. Hon behöver få sina betablockerare med tanke på att hon får migränen så oerhört ofta och missar så många lektioner i skolan på grund utav det.

Teet är urdrucket och nu ska jag börja med tyskan och i pauserna blir det städ, disk och senare matlagning... Ha en så underbart härlig fredag! =)

torsdag, oktober 14, 2010

Tysk film


Igår när jag var på väg till universitetet, ringde maken och undrade vart han skulle gå för att få ordning på sina universitetsbetyg. Han har inte läst så mycket, men några kurser har han gjort. Jag föreslog att han skulle gå till studentkåren och fråga, de borde ju veta och det gjorde de.

Samtidigt bjöd jag honom på bio på kvällen klockan 18.00. Eftersom han verkligen inte var beredd på det, blev han alldeles tyst och mållös. Sedan sa jag att den tyska filmen skulle visas gratis på universitetet med engelsk text och att han skulle ha lika stor behållning utav filmen som jag och då sa han att han skulle skynda sig hem på eftermiddagen för att vi skulle hinna dit.

Det är inte så ofta vi gör något bara vi två tillsammans och det här var riktigt roligt. Parkeringen kostade ca 13 kronor och det var okej och det kändes som om vi gick på "dollarbio" tillsammans. I USA kan man gå på bio och se filmer som varit ute ett tag och det kostar 1 dollar att få se... Nästa gång visas det en film i november och då ska vi gå tillsammans igen. Visserligen blir det väldigt smala filmer (bara tyskproducerade), men det är helt gratis! =)

Idag är jag "ledig" från universitetet och ska börja läsa ordentligt inför en kommande tenta, men också städa och diska lite. Son Pusselbit är just nu ute med boxer Pusselbit i det underbart vackra höstvädret. Igår frågade jag sonen vad han tyckte om att ge sin kompis en biobiljett i födelsedagspresent. Han har ännu inte sagt något, men jag vet att han tänker på det och jag tror att han tycker att det inte var en så dum idé ändå...

Jag önskar er alla en underbart härlig torsdag! =)

onsdag, oktober 13, 2010

Strålande solsken


Strålande solsken, kylig morgon (3 grader varmt vid 07.30) och nu är första muggen te urdrucken.

Igår fick sonen ett sms från en kompis som bjöd honom till sitt födelsedagskalas på lördag. Jag sa till honom "det var väl roligt, då måste du bara åka dit!". Kompisen bor utanför la Stada och bussarna går inte så bra, så jag sa till honom att vi naturligtvis kör honom fram och tillbaka. Jag tror minsann att han börjar se fram emot lördagen! =)

Dotter Pusselbit har klippt sporrarna på boxer Pusselbit med hjälp av en massa hundgodis. Han avskyr klotången något alldeles otroligt mycket. Han fick till och med hundgodis som låg på själva klotången och var mycket skeptisk innan han lät sig väl smaka...

Idag blir det universitetet igen. Igår var vi hela fem personer på översättningen och det var verkligen trevligt. Ju färre personer det finns på en lektion, desto mer arbetsamt blir det för de stackars få studenter som är där och tidigare har vi varit minst 2 stycken på en översättning... läraren har tyska som modersmål och irriterar sig ibland rejält på en del fel som hon anser inte bör bli gjorda över huvud taget vid vår nivå av studierna. Fast det är inte alltid så lätt att översätta vissa svåra meningar som till exempel:

"De uppträder i den judiska landsbygdsbefolkningens traditionella kläder som de såg ut fram till andra världskriget och till deras klezmermusik kan ingen sitta stilla."
" Så här sägs turisterna vilja uppleva det judiska Kazimierz, en stadsdel som i århundraden var ett av den judiska minoritetens viktigaste kulturella och religiösa centra, men som efter kriget lämnades vind för våg."

Jag måste erkänna att tyska meningar kan vara oerhört långa. När jag hade skönlitteratur läste jag en bok som hade en sidas lång mening. Just nu läser jag en deckare på svenska av Mari Jungstedt Den dubbla tystnaden och irriterar mig på hennes ibland oerhört korta meningar. Vad sägs om "Bredvid Stina satt John. Han var tio år yngre än Beata. De hade flyttat in i området sist av alla." Naturligtvis finns det också längre meningar i hennes bok, men alltför många är korta och jag tror att hon har gjort det så medvetet.

I de flesta böcker flyter läsandet på och man behöver inte tänka så mycket på hur författaren vill få fram sitt budskap. I denna bok, Den dubbla tystnaden, gör de korta meningarna det ibland svårt att läsa och det känns nästan som om man är på lågstadienivå igen... När jag läst ut hela boken får vi se vad jag egentligen tycker om det hela och vem vet, jag kanske vänjer mig vid hennes språk.

Nu ska jag på en välbehövlig promenad med boxer Pusselbit och sedan ta mig till dagens lektioner på universitetet. Om någon vecka kommer första tentan och det är dags att lägga in en högre växel i studierna för att klara den...

tisdag, oktober 12, 2010

En underbar höstdag! =)


Just nu (ca 08.00) är det 5 grader varmt ute och strålande solsken. Jag har fått upp både maken och dottern och det är skönt, då de är de svåraste att få upp, trots en massa väckarklockor överallt och hot om vatten från min sida...

Idag ska jag till universitetet igen och vid 01.00 inatt skrev jag ut min "Färdiga" översättning. Vid den tiden på dygnet låter allt bra... vilket kan betyda att jag gjort en hel del fel.

En gång när jag redan översatt allt, provade jag googles översättning på nätet. Det blev väldigt många fel i översättningen, men det är som de själva sade på en föreläsning på bokmässan i Göteborg (föreläsningen sändes på Kunskapskanalen i förra veckan): "Även om inte översättningen blir perfekt, så ger den ändå ett hum om vad det är för innehåll. Någon som inte kan polska, kan med hjälp av googles översättningstjänst översätta en polsk tidningsartikel...".

Min lunch blir rester av gårdagens hemgjorda pizza och jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska ge mig av hemåt och läsa vidare, eller om jag ska stanna kvar och läsa vidare när lektionerna är slut. Det är inte alltid så lätt att studera här hemma, bara för att man är hemma verkar alla tro att man inte "gör" något och familjen vill att man ska göra en massa annat.

I vilket fall som helst ser jag fram emot promenaden hem i det underbart vackra vädret och att få titta in i Indiskas skyltfönster, det ändras ca en gång/vecka och det är så intressant. Om jag hade pengar skulle jag nog köpa en hel del från den affären. Tänk att få ha riktigt många, stora och vackra temuggar! Jag gillar verkligen deras möbler, de är så underbara, men dyra. Kuddarna, tygerna...

Min kompis R., som är född och uppvuxen i Indien, förstår inte riktigt min fascination för Indiska och själv går hon aldrig in i den affären. Hon anser att det är alldeles för dyrt och så kan det nog vara när man vet hur mycket allt egentligen kostar i ens hemland och hur mycket som läggs på priset när det säljs här...

Något som jag på senare tid fått upp ögonen för och som är väldigt vackra matlådor, är Bentolådor. De kan beställas här: Tsukiya Japanska rummet. De är lite dyra, men håller antagligen ett tag, samt är väldigt smart gjorda. Någon gång kommer jag att köpa ett sådan set.

Nu ska jag snart iväg och önskar er alla en underbart härlig tisdag! =)

måndag, oktober 11, 2010

Nyinflyttade


När mina barn var små, var de ibland sjövilda och hördes en hel del. Vissa dagar var väldigt arbetsamma, speciellt då jag hade migrän. De hittade på en massa olika bus och var det tyst var det viktigt att jag kollade upp det med en gång, annars kunde vad som helst hända.

Ibland försökte jag göra dem extra trötta med att hitta på en massa olika saker att göra utomhus, men i slutänden var jag mycket mera trött än vad de var. Både jag och min man förundrades över vilka små energiknippen de var.

För ca en månad sedan flyttade en ny familj in i lägenheten ovanför oss. Att de har barn har inte kunnat undgå oss, då vi från tidig morgon till ca 21.00 på kvällen hör en massa spring och andra "glada" barnljud. (Jag är glad att jag inte längre arbetar natt och behöver sova på dagarna). De som kommer och hälsar på oss undrar hur många de är, då det låter som om de är tio stycken ned till oss och det hörs också väldigt mycket ända ut i trappuppgången... men igår såg jag att de bara är tre. Åtminstone tror jag att det är så...

I början var boxer Pusselbit väldigt störd utav oväsendet ovanifrån och gick omkring och tittade upp mot taket och smågruffade, men nu har han vant sig. Däremot kan han fortfarande smågruffa vid vår ytterdörr när barnen går in eller ut i trappuppgången... då låter det som ett helt dagis är på väg.

Barn är barn och när de är friska och glada låter det om dem. Det tycker jag att det ska få göra. Därför tycker jag att det här är fruktansvärt hemskt!

Underbart vackert väder! =)


Vädret är utomordentligt vackert, men lite kyligt. När jag förut skulle ta ett bad, kom det bara kallvatten och eftersom håret var fruktansvärt fett, insåg jag att för att få det tvättat behövde jag värma på en massa vatten för att hälla i badkaret. Tvättstället går inte, för jag har alldeles för mycket och för långt hår för att det ska gå...

När jag kokat några kastruller varmvatten, samt värmt en massa vatten i vattenkokaren, kom varmvattnet tillbaka i kranarna... så det kan gå! ;)

Håret är nu i alla fall tvättat!

Mina väggar vid skrivbordet är nu tapetserade av A4-papper fullskrivna med vilka olika prepositioner som styr vad i tyskan, samt en massa olika sorters böjningar vid adjektiv och substantiv. Tanken är att få upp fler papper med olika sorters verb och verbböjningar osv... (det finns ju bland annat transitiva och intransitiva verb, temporala hjälpverb, passivbildande hjälpverb, modala hjälpverb osv.)

När jag varit och månadshandlat, ska jag sätta mig ned med tyskan igen. I morgon har vi översättning och språkvetenskap och jag har lite mera att göra färdigt till dess. Det känns inte som om jag läser på halvtid, utan det känns mera som heltid! ;)

Ha det så gott idag! =)

lördag, oktober 09, 2010

Studier...


Jag bara måste ta en liten paus ifrån tyskastudierna. Under eftermiddagen har jag suttit med en A4-text som ska översättas från svenska till tyska. Jag är nu färdig med vilka ord, prepositioner och uttryck som ska användas. Som till exempel "lämnades vind för våg" och "växer som svampar ur jorden".

Det som är kvar att göra är att ta ut satsdelar och sedan själva översättningen... i tyskan är det ju så viktigt att använda rätt kasus (neutrum, feminimum eller maskulinum, samt om det ska vara singularis eller pluralis...). Olika verb och prepositioner styr om det ska vara till exempel nominativ, ackusativ, dativ eller genitiv och sedan är det som sagt var viktigt att ta ut rätt satsdelar ur satsen. För att krångla till det lite böjs adjektiven efter hur kasusen på substantiven är. Det här låter kanske väldigt krångligt och jag är inte så bra på att förklara, men, ja... det är väldigt krångligt!

Min man har i alla fall varit väldigt snäll och köpt hem en påse med massor av hårda karameller som gör det lite lättare med tyskan och snart kommer en härlig kycklingpaj att stå på bordet.

En regnfri lördag...


Idag tog jag mig en låååång sovmorgon och det var lyckat, eftersom huvudvärken nu är helt borta! =)

Herr Pusselbit är och hämtar dotter Pusselbit från skolans lan-spel och när jag nyss pratade med henne, försäkrade hon att hon faktiskt sovit lite mellan 01.00 och 06.00 inatt... hon ska snart iväg på ett kalas, så vi kommer inte att se mycket utav henne denna helg.

Igår kväll cyklade son Pusselbit iväg till ett ungdomsmöte och det bestämde han sig för under fredagen. Jag är ju glad över varje gång han ger sig iväg hemifrån, för det är ju inte så ofta det händer. Det var lite märkligt att det bara var jag och maken, samt boxer Pusselbit hemma, vi är ju inte så vana vid det, men vi hoppas att son Pusselbit prövar sina vingar lite oftare då han verkligen behöver det!

Han själv verkade tycka att det var roligt och enligt honom träffade han en hel del kompisar. Mycket mera sa han inte...

Idag ska jag fortsätta med tyskastudierna, det blev inte så mycket gjort igår på grund utav migränen. Jag och son Pusselbit hjälptes igår åt med älggrytan och den blev oerhört lyckad. Mums! =)

Jag önskar er alla en underbart härlig lördag! =)

fredag, oktober 08, 2010

Underbara fredag! =)


Tända ljus och två muggar te gör att det trista vädret utanför fönstret går att uthärda. Snart ska jag sätta igång med tyskastudierna och son Pusselbit var ute med boxer Pusselbit i morse och ligger just nu i ett varmt och skönt bad. Han är lite frusen idag.

Det är skönt att det är fredag och dagens middag blir älggryta. Dotter Pusselbit kommer att vara i skolan till i morgon, för de kommer att ha lanspel hela natten och hon ser väldigt mycket fram emot det. Sedan kommer hon att vara på kalas med sleepover och som mamma kan man börja undra hur mycket sömn hon egentligen kommer att få den här helgen...

När jag förut åt en hastbulle med pärlsocker vid datorn, ramlade ett litet pärlsocker ned under tangent f, vilket gör det svårt att skriva just den bokstaven. Jag känner att jag så fort som möjligt måste avlägsna denna bit av pärlsocker...

Jag önskar er alla en underbart härlig fredag! =)

torsdag, oktober 07, 2010

Ännu en migrändag


Migrän för tredje dagen, regn, blåst och grått ute... bättre skulle det kunna vara!

Dotter Pusselbit är hemma idag igen och vi hoppas på att morgondagen blir bättre för oss båda.

Brödet var slut, men jag orkade inte baka ordentligt (med jästdeg), så det blev scones i stället... det är så mycket lättare och går så väldigt mycket snabbare.

Japp... nu ska jag ta det lugnt och hoppas på att ni andra har det trevligare än jag! ;)

onsdag, oktober 06, 2010

Migrän


Vid översättningen igår var vi faktiskt 4 studenter på plats och Mr. Migrän beslöt sig för att också komma. Jag ringde och bad min man hämta mig när vi slutade vid 16.00. Då snurrade allt runt och jag hann till och med slockna på en soffa innan han efter en halvtimma dök upp...

Dotter Pusselbit hade också svårigheter med migrän och är hemma från skolan idag. Jag själv försöker hålla ihop mig såpass mycket att tvätten kan bli tvättad. Det är inte så ofta man får tid i tvättstugan och det måste bli tvättat, annars har ingen av oss några kläder att ha på oss framöver... men jag längtar till tvättidens slut (14.00) då jag kan ta det lugnt!

Det är lågtrycksväder (mulet, blåsigt och ruggigt), så det är väl därför migränen besöker oss...

tisdag, oktober 05, 2010

Jobbig skrivare och svåra texter


Gårdagen var mycket intressant och en del kontakter knöts. Jag ångrar verkligen inte att jag gick dit! Jag fick reda på att det är ca 30 stycken som studerar A-tyska och man kan ju hoppas att fler fortsätter att studera språket på högre nivå.

Idag är det mulet, regnet hänger i luften och det är ca 8 grader varmt ute. Jag ska snart göra mig i ordning och åka till universitetet. Det mesta av läxorna är gjorda, det finns vissa saker som jag inte kunde göra eftersom jag var osäker på det. Några meningar i de två översättningarna vet jag med mig inte är bra, men jag skrev något där i alla fall... det är alltid vanskligt att översätta från ens eget modersmål till det andra språket ;)

Vad sägs om dessa trevliga meningar:
För en moskvabo som mig - låt vara att jag bara bott där i åtta år - är det alltid en stor upplevelse att besöka Rysslands till invånarantalet näst största stad... I den bländande vårsolen strömmar de talrika fotgängarna längs den numera fullständigt renoverade gatan och över de små kanalbroarna... Nästa år fyller S:t Petersburg 300 år och världen har lovats ett firande med aldrig tidigare skådad pompa och ståt.

När jag igår kväll (natt) var färdig och skulle skriva ut allt, krånglade naturligtvis skrivaren. Efter många om och men löstes det hela med 4 skarvsladdar mellan skrivaren och datorn. Det var väl tur att jag ville skriva ut allt igår och inte nu i morse...

Om en timma ska alla familjemedlemmar vara framme, eller på väg till dagens göromål. Jag börjar inte förrän klockan tio och det känns så skönt! =)

Jag önskar er alla en underbart härlig tisdag!

måndag, oktober 04, 2010

Måndag och strålande solsken


Mitt te är urdrucket, jag har kollat hur bussarna går och alldeles strax ska jag stryka min blus som jag ska ha på mig. Det är strålande solsken utomhus och ca 7 grader varmt och jag tror att det kommer att bli en alldeles underbar dag.

Vi får väl se om jag blir ensam student idag eller inte, men i vilket fall som helst ser jag väldigt mycket fram emot den här dagen! =)

Jag önskar er alla en fantastisk måndag! =)

söndag, oktober 03, 2010

Söndag och översättning


Det är ett fantastiskt och underbart höstväder hos oss och jag måste se till att gå ut i det någon gång under dagen!

Igår åt vi som sagt en väldigt god hemmagjord pizza (som maken gjorde) och en välsmakande tårta (som maken gjorde) och hastbullar, samt äppelkaka med glass (Jag gjorde de två sista rätterna). Mot slutet var vi så mätta att vi verkligen inte fick ner något mer, så det blev en hel del rester kvar till idag och det är ju trevligt! =)

Många i släkten gratulerade son Pusselbit via e-mail, facebook och telefon. En kompis till honom ringde och gratulerade och han blev väldigt glad över det och jag föreslog att han någon gång framöver skulle kontakta kompisen och att de skulle hitta på något roligt tillsammans. Det verkade som om det var ett intressant förslag, så jag får väl pusha på honom framöver så att han gör det...

Jag ska snart börja med att översätta 2 stycken A4-sidor från svenska till tyska och det kommer antagligen att ta hela dagen. Innan själva översättningen kan börja måste jag ta ut satsdelarna, kolla upp var det finns bisatser (det är lite annorlunda jämfört med svenskan), kolla upp vilka ord som ska läggas till i tyskan och som inte finns i svenskan, kolla upp verbens modus, tempus (inte alltid samma i tyskan som i svenskan), Aktiv-Passiv, Valens, om vissa verb eller prepositioner styr ackusativ, dativ eller genitiv osv. Kolla fraserna, för de är inte heller de samma i svenskan som i tyskan och slutligen få ordning på ordföljden. Sedan är det dags att översätta...

I eftermiddag ska dotter Pusselbit iväg på rollspel och det ser hon fram emot. Just nu sover hon och det börjar bli dags att väcka henne, fast först ska jag äta min sena och goda frukost!

Ha det så gott idag!! =)

lördag, oktober 02, 2010

Min sons födelsedag


Idag blev det en underbar sovmorgon och just nu sitter jag med morgonteet. Ute är det strålande solsken och ca 4 grader varmt.

Det kom många till begravningen igår och vi alla sörjde att en underbar 17-årig tjej som alltid var glad och omtänksam mot andra hade gått bort. Hon var också så väldigt begåvad och skrev dikter, målade och spelade olika instrument, samt slutade skolan något år i förtid med högsta betyg. Hon klagade aldrig på sjukbädden, utan frågade alltid hur det var med andra... hon kommer att bli saknad!

Igår kväll gjorde jag i stort sett färdigt språkvetenskapsläxan till på tisdag, så nu är det "bara" två översättningar och grammatiken kvar...

Dotter Pusselbit handlade det nödvändigaste och gjorde vår middag. Idag fyller son Pusselbit 20 år och det kommer att bli pizza, tårta och äppelkaka under dagen och just nu ligger han och sover sin skönhetssömn. Kanske att jag hinner baka lite hastbullar och någon sorts kaka också... men sedan måste jag sitta en hel del med tyskan, för på måndag hinner jag inte studera alls.

Jag är nu anmäld till till den där "heldagen på temat översättning" som Forum för Tysklandsstudier anordnar då (jag vet, jag skriver om det i varje inlägg...). Det kommer att bli välkomstord av universitetets vicerektor och vår tyska professor, samt talarna går inte av för hackor. Sedan är jag också lite nervös, för tänk om jag blir den ende studenten som blir sittandes bland en massa olika universitetslärare, doktorander osv... ja, man är väl lite rädd att göra bort sig! ;)

Fast när jag läste mandarin, hade jag en vän som bjöd med mig till en heldag med talare om att "ha affärer med kineser i Kina och speciellt med dem som bor i vår stads vänort där" hos vår landshövding, samt lunch och kaffe med alla närvarande. Det var spännande att få träffa landshövdingen och flera prominenta personer... och det gick ju bra.

Där träffade jag också och samtalade med dåvarande (vet inte om han är det längre) vd:n för Shanghais Ikea (tror jag att det var...) Han berättade att Ikea ansåg att det var svårare att lära sig mandarin än ekonomi och därför handplockade de svenska studenter i kinesiska på högre nivå och gav dem internutbildning för att senare låta dem förestå Ikea i Kina. Jag hade också fått bjuda med min underbare kinesiske lärare som också knöt några kontakter.

Eftersom teet är slut är det nu dags att sätta igång med allt som behöver bli gjort idag. Jag önskar er alla en underbart härlig lördag! =)

fredag, oktober 01, 2010

En solig, men kall fredag


Det blir ännu en solig dag med 0 grader nu på morgonen. Jag vaknade vid 5-tiden, men lyckades somna om till slut, fast jag är tröttare nu än då! ;)

Snart kommer målaren som ska börja måla på den lilla toan och jag ska snart ge mig iväg till en begravning av min kompis (Ra) 17-åriga dotter som förra veckan dog i leukemi. Jag och en annan kompis (Re) ska åka buss med byte till kapellet och där ska vi träffa en kompis (M) med hennes man och gå på själva begravningen. Vi får väl se hur det blir efteråt, men det lutar åt att vi alla åker vidare för en minnesstund och då får jag och (Re) åka med (M) och hennes man...

Dotter Pusselbit är lycklig över att vara helt ledig idag. Framåt eftermiddagen ska hon iväg på rollspel och jag hoppas att hon får roligt.

Sedan måste jag läsa oerhört mycket tyska. Två A4-sidor måste översättas, en massa andra meningar översättas, ca 20 frågor till en snart genomläst text besvaras, "några" sidor grammatik genomgås och en 5-sidors uppsats på tyska om hur man översatt dialektord från svenska till tyska i boken "Emil i Lönneberga" skall påbörjas... allt innan tisdag, helst måndag, för hela måndagen skall jag bevista eventet "heldag på temat översättning" som Forum för Tysklandsstudier anordnar på universitetet.

Vi får väl se hur allt går, jag får väl ha några "vaknätter"...

Ha det så gott denna fredag! =)