tisdag, augusti 31, 2010

En tisdagsrapport


 • 06.30 gick upp och väckte dotter Pusselbit och satte mig med en mugg te för att börja vakna till och försöka läsa nyhetstidningar på internet. (Har alltid så svårt att se något innan mitt morgonte...)
 • 07.00 petade på dotter Pusselbit som ännu inte masat sig upp ur sängen. Herr Pusselbit har hunnit vakna och drar sig lite innan uppstigning.
 • 07.30 dotter Pusselbit kommer äntligen ut från sitt rum och dricker varm choklad innan hon sticker iväg till skolan.
 • 08.00 Herr Pusselbit går ned i badet och jag börjar på min frukost och börjar ordna med en massa papper som ska lämnas in till FK.
 • 09.00 Herr Pusselbit går ut med boxer Pusselbit och son Pusselbit kommer ut från sitt rum och äter frukost - müsli med mjölk.
 • 10.00 Herr Pusselbit försvinner iväg till audiologen och öronläkaren efter att ha gett boxer Pusselbit mat och skrivit på några papper som ska till FK.
 • 11.00 Jag själv går ned i badet
 • 11.30 Jag författar ihop några sidor varför jag lämnar in papper till FK. (Ansökan om vårdbidrag för dotter Pusselbit pga hennes medfödda och medelsvåra hörselskada, hennes adhd och arbetsamma migrän och allt merarbete det ger oss och också alla extra ekonomiska utgifter det ger...) det tar ca 2 timmar tills jag är nöjd. När jag ska kopiera alla papper, visar det sig att färgen i skrivaren/kopiatorn är slut... suck!
 • 14.15 tar jag bussen till FK och min make ringer och undrar var jag är. Vi bestämmer träff på andra sidan staden i la Stadas bibliotek när jag varit på FK.
 • 14.45 är jag på FK och hittar en gratis kopiator för ärenden som hör till FK! =)
 • 15.20 jag kommer in på la Stadas bibliotek och innan jag och maken går därifrån har jag lånat "Miffon, nördar och Aspergers syndrom" av Luke Jackson, "Asperger och jag" av Ann-Charlotte Sternefält, "Autismspektrum - handbok för föräldrar och professionella" av Lorna Wing, "Autism och Aspergers Syndrom" utgiven under redaktion av Uta Frith och det är Uta Frith, Hans Asperger, Lorna Wing, Christopher Gillberg, Digby Tantam, Margaret Dewey och Francesca G.E. Happé som skrivit den. Helst hade jag velat ha "Den kompletta guiden till Aspergers Syndrom" av Tony Attwood. Han är oerhört bra, men jag får väl köpa boken i stället. Det är det värt.
 • 15.45 Jag och maken köper en kanellängd för att ha på hemvägen (vi är oerhört hungriga) och maken tar en sväng förbi Clas Ohlson medan jag tittar in på en trevlig inredningsaffär bredvid.
 • 16.00 Vi är på väg hemåt och njuter av kanellängden. Maken berättar att han kommer att få en kallelse till Hörcentralen, då han hör väldigt dåligt. Det var väntat. Han har ju tv:n på väldigt högt ljud om han vill höra något och om han ska höra mig får jag nästan skrika... =(
 • 16.50 är vi hemma och boxer Pusselbit är överlycklig, men samtidigt väldigt trött av allt väntande vid fönstret. Det var ju så trist här hemma utan herr Pusselbit... och 17.00 är kycklingen i ugnen och dotter Pusselbit har stuckit iväg till rollspel.
 • 18.00 är maten färdig och min kära svägerska ringer och stör mitt i maten...
 • 18.45 herr Pusselbit går ut med boxer Pusselbit.
 • 19.30 kommer dotter Pusselbit hem igen
 • 20.00 herr Pusselbit och boxer Pusselbit kommer in efter sin promenad efter att de träffat på två katter och några intressanta hundar.
Detta var ca-tider och 21.00 ska jag se "The Mentalist", men innan dess ska jag försöka få undan dagens disk och få ordning på nästa arbetsprojekt. Det kommer att ta några timmar att komma igenom, men jag arbetade lite på det i morse också så det är snart färdigt... hoppas jag i alla fall. Jag har inte hunnit till universitetet ännu och jag hinner inte ta mig dit i morgon, så det får bli på torsdag i stället... ibland går tiden fortare än man själv hinner med, men då var det här ändå en lugn dag! ;)

Blyghet och Språk


Att vara blyg är inte alltid dåligt. För mig har det resulterat i att jag vill vara oerhört väl förberedd vid till exempel föredrag. Jag lär mig allt utantill och har stått framför spegeln otaliga timmar innan jag står inför dem som jag ska tala till. Det innebär också att jag inte "tappar" spåret om något skulle hända under föredraget och eftersom jag också läst in mig på det ämne jag pratar om, kan jag oftast svara på alla frågor utan problem.

Jag läste någonstans att en person som vet väldigt mycket om ett ämne och engagerar sig i det, förlorar blygheten i just det ämnet. Det är något jag eftersträvar.

Ändå kan jag få ångest när jag tänker på att studera C-kursen i tyska. Man ska skriva en uppsats på felfri tyska och sedan redovisa den inför andra personer - studenter, lärare och professorer - på felfri tyska och kunna svara på alla deras frågor - på felfri tyska naturligtvis.

På B-kursen fick vi alla en gång i veckan hålla små föredrag på ca 10 minuter och sedan svara på olika frågor. (På felfri tyska där också). Det var tufft. Många timmar tillbringades framför min spegel...

Något jag lärt mig genom att studera många olika språk (engelska, spanska, latin och mandarinkinesiska) är att jag ännu inte riktigt behärskar det svenska språket. Hur ska jag då kunna behärska andra språk? Visserligen är jag perfektionist, men det här ger mig ännu mera ångest... hur ska jag kunna få till det? Vilken tur att min handledare kommer att hjälpa mig, annars skulle det bli ett alltför stort och högt berg att klättra upp på!

När jag arbetade på ett ställe med ca 99 procent invandrare, fick jag varje dag sitta och försöka förklara för dem vad olika tidningsartiklar egentligen betydde. Där fanns grammatiska fel, stavfel och så vidare. De var så fascinerade över att inte ens journalisterna kunde sitt språk ordentligt. Det som skrämmer mig är att många invandrare lär sig sin svenska genom att läsa tidningar...

Fast vi svenskar blir också påverkade av språket i tidningarna. Det är väl det som är det mest skrämmande i det hela. Vårt språk utarmas och många har ingen aning om när man ska använda "de" eller "dem" till exempel... det ska bli intressant att se var allt slutar någonstans. Språket förändras - frågan är bara om det är till det bättre eller till det sämre.

måndag, augusti 30, 2010

Veckans händelser


Just nu öser regnet ned utanför fönstret, jag har precis druckit upp min tredje mugg rabarbergräddte för dagen och morgonens tvätt är avslutad. (Började med den innan klockan 07.00 ute i tvättstugan).

Idag har jag en hel del pappersarbete att utföra, samt försöka få tag på en läkare. Annars är måndagen rätt så lugn...

I morgon ska jag besöka både försäkringskassan och universitetet och maken ska testa sin hörsel hos audiologen. Efter många års tjatande från min sida ska han äntligen ta reda på hur dåligt han egentligen hör. Enligt honom själv har han velat undvika det för att eventuellt slippa behöva använda sig utav hörapparater...

På onsdag försvarar min svägerskas son sin doktorsavhandling i matematik, min man ska till sin läkare och på eftermiddagen ska vi plocka äpplen hos en vän. Det kommer att innebära att vi till exempel kan ha äppelpaj varje fredag i ett helt år framöver om vi vill! ;D

Torsdagen blir rätt så lugn, men dotter Pusselbit ska till tandläkaren och vi ska börja packa inför resan till min svägerska i södra Sverige. Till helgen ska vi nämligen slå klackarna i taket och fira hennes son ordentligt. Jag ska bara någon dag den här veckan också hitta en passande present till honom...

söndag, augusti 29, 2010

Boxer Pusselbit och gårdens småkillar


Det ringde på dörren igår. Boxer Pusselbit var väldigt nyfiken på vilken/vilka det kunde vara och försökte nosa genom brevinkastet. Vi har lärt honom att på kommando lägga sig ned och ligga kvar när vi öppnar dörren, dels för att det kan bli arbetsamt att ha en glad, stor hund som springer omkring och dels för att den/de som står på andra sidan dörren kan vara hundrädd/hundrädda.

När han låg ned ordentligt, öppnade jag dörren. Utanför stod tre småkillar i 7-8-årsåldern. De tittade på mig och frågade om en viss person bodde hos oss, men så var det inte... och sedan fick de syn på boxer Pusselbit.

De frågade alla tre i kör om de fick klappa honom och då sa jag att det kunde de få, men då var de tvungna att komma in i hallen så att jag kunde stänga ytterdörren. Boxer Pusselbit låg lydigt ned hela tiden och sedan när han fick resa på sig och hälsa på dem var han lugn och försiktig. Småkillarna var lika lugna och försiktiga de och ställde en hel del frågor. De ansåg också att vi har bostadsområdets finaste hund - och det kan vi ju inte förneka... =)
En av småkillarna berättade att han ibland sett boxer Pusselbit sitta vid fönstret och titta ut och det kan nog stämma rätt så bra, då vår hund mycket gärna vill uppdatera allt om vad som händer utanför vår lägenhet.

Tänk, att han satt där så tålmodigt och lät dem alla klappa honom försiktigt. Man märkte dessutom att han inte var speciellt överlycklig med det, men han lät dem i alla fall få klappa honom ett tag innan han gick därifrån och in i vårt sovrum för att få vara ifred och killarna gick vidare någon annanstans med löfte om att kanske komma tillbaka idag igen för att få klappa vår hund. Vi är glada över att det gick så bra, de kände ju inte varandra sedan tidigare och det var en träning för boxer Pusselbit att få möta 3 okända barn. Han var lite avvaktande, precis som han brukar vara inför nya bekantskaper, men det blir annorlunda efter ett tag.

Igår kom en kompis till dotter Pusselbit för att sova över till idag. De gjorde gårdagens middag som är på bild i detta inlägg...

lördag, augusti 28, 2010

En lugn lördag


Det är strålande solsken, men hösten är i antågande. Det känns i luften...

Dotter Pusselbit har tagit sig till la Stada för att träffa kompisar, bland annat hon som ska ligga över hos oss i natt. På vägen hem från la Stada ska de köpa ingredienserna till den sushi de ska göra till middag åt oss...

För några veckor sedan började jag spela Travian på nätet. Det är ett strategispel och väldigt roligt. Eftersom jag gått med i en allians där vi satsar på att spela defensivt och inte offensivt, så innebär det att jag inte behöver lägga ned så värst mycket tid på det, kanske högst en halvtimma/dag sammanlagt. Man lär sig otroligt mycket på att spela online. Och till denna allians hör ett forum som några ledare i alliansen ordnat gratis på egetforum.se...

Det har gjort att jag varit nyfiken på hur det fungerar att sätta upp ett eget forum på egetforum.se. Det finns ju hur många olika forum som helst på nätet, bland annat ett migränforum där alla som har migrän kan gå med och diskutera olika saker om det...

Man kan låsa forumet så att bara medlemmar kan läsa vad som skrivs och man som administratör kan också se till att bara de som man vill ha med kan gå med i det... jag håller fortfarande på att sätta mig in i allt och har ännu inte bestämt om det ska bli ett "riktigt" forum eller bara ett "övnings"forum.

Snart ska lite disk diskas och jag tänkte sätta son Pusselbit på att dammsuga alla golv. Det är något som han är oerhört bra på. Idag verkar han vara på ett sällskapligt humör, för han sökte självmant upp mig och började prata om olika saker. Då får man ta reda på den stunden för det händer inte alltför ofta! =)

fredag, augusti 27, 2010

En solig fredag! =)


Gick upp tidigt för att få iväg dotter Pusselbit och sitter nu och tar det lite lugnt med dagens andra mugg te och tända ljus. Ute är det strålande solsken och 13 grader varmt (10 grader vid 6.30-tiden).

Idag ska det städas, en del papper ska gås igenom, ska se om jag kan få tag i dotter Pusselbits läkare, en långpromenad måste göras i det fantastiska vädret, en del måste bakas, matinköp måste göras, en del saker inför framtiden måste planeras och lite tyska ska studeras... och jag måste pusha på min son att göra några viktiga saker och min man att söka en del arbeten som dykt upp och som han har kompetens för.

Nästa vecka försvarar min kära svägerskas son sin doktorsavhandling i matematik. Familjen Pusselbit tror att han kommer att klara sig galant. Tyvärr kommer vi inte kunna vara på plats för att ge honom stöd, men det kommer nog att gå bra i alla fall...

I morgon kommer en kompis till dotter Pusselbit hit och ligger över till på söndag. De har planerat att göra sushi som vi alla ska få äta utav. Måste erkänna att jag tycker mest om den sushi man gör själv... Dotter Pusselbit har bara en kokbok och det är en sushikokbok (om man nu kan säga "kok"bok om en massa recept av sushi...). Hon tycker att det är den enda kokbok man behöver... =)

Nu är teet urdrucket och det är dags att sätta igång med allt... ha en så trevlig fredag!! =)

torsdag, augusti 26, 2010

Framtidsplaner


Ute är det mulet och regnet hänger i luften, men här inne har jag varmt te bredvid mig och tända ljus. Har precis kommit hem ifrån ett besök hos arbetspsykologen på AF.

Vi har nu enats om att jag ska hitta några översättningsbyråer och försöka få praktik på en av dem på halvtid. Den andra halvtiden ska jag studera färdigt och äntligen ta min språkexamen från universitetet. Det kommer att bli fackspråksöversättning från tyska och engelska till svenska. Eftersom det bara fattas en termin till fil. kand. inom datasystemvetenskap, samt att jag också läst naturvetarlinjen och en hel del affärsjuridik, samt är affärs- och språksekreterare i botten, kommer fackspråk inte att bli alltför stora problem.

Inom tyska fattas det en termin till examen och inom kinesiska fattas det också en termin. Egentligen är det bara att välja mellan dem tre (tyska, kinesiska, datavetenskap), eller ta allihop... fast jag satsar på tyskan, den är lättast. Då kan jag senare studera på magisterprogrammet i facköversättning på distans, tyska till svenska, på Växjö universitet.

Fast det här har jag tänkt i många år, men bland annat migränen har satt krokben för en del av mina planer... men nu kommer jag att få viss hjälp som kanske gör att det går vägen.
Visserligen är det väldigt roligt och givande att lära sig nya saker och att studera, men man måste också få in pengar och ha mat på bordet.

onsdag, augusti 25, 2010

Ledarskap


Min kära dotter är hemma idag på grund utav migrän och det var jag som fick ringa och sjukanmäla henne. Egentligen måste hon göra det själv nu när hon blivit 18 år, men hon var för dålig för att kunna göra det...

Idag skall det röjas i lägenheten och i morgon skall jag vara på AF. Vi får väl se vad de säger och tycker...

På vägen upp till Norrland läste jag en så bra bok om ledarskap. Den heter "De 21 obestridliga lagarna om ledarskap" av John C. Maxwell. Även om inte alla kan vara ledare i stora företag, så är alla ledare någon gång i sitt liv. En mamma är alltid en ledare för sina barn, till exempel. Beroende på hur ditt ledarskap är så avgör det din personliga och din "organisations" effektivitet.

Eftersom det finns så många olika sorters funktionshinder i min familj, måste jag vara ledaren i den. Annars blir inget gjort och "företaget" går i konkurs. Det betyder inte att jag kör över min man eller någon annan, men det betyder att jag ser till att det fungerar på bästa sätt och strukturerar upp vardagen för alla, samt förbereder saker i förväg och jämnar vägen inför det som händer oss i framtiden. (Det som jag vet om i förväg, vill säga).

Innan jag visste om vad det var som gjorde företaget så "tungrott" (alla olika sorters funktionshinder) var det väldigt svårt att se varför det gick som det gick i vår familj. Jag trodde att jag bara skulle leda barnen och att min man mera skulle stå vid min sida, men det har inte riktigt varit så. För varje år som gick kom jag på att jag helt enkelt fick ta över hela ledarrollen ensam, för min man har haft svårt för det och när jag lämnade saker till honom blev inget gjort. Inte för att han inte ville göra något, utan för att han blev totalt handlingsförlamad över alla olika alternativ som han helt plötsligt skulle ta ställning till helt ensam.

Det resulterade alltid i ett otroligt kaos som det tog mig veckor att få ordning på. Nu har jag lärt mig att innan jag lämnar över saker till honom har jag i förväg förutsett några olika scenarier som kan ske och det gör att han inte blir helt ställd i olika situationer och kan få något gjort, även om jag inte finns i närheten.

Det är synd att mina familjemedlemmar fått sina diagnoser så sent i livet, det hade varit lättare med allt om de fått dem tidigare... men vi har gjort så gott vi har kunnat med allt, något annat kan man ju inte göra.

tisdag, augusti 24, 2010

Migrän, åska och mjällkvalster


Lågtrycket och därmed migränen är här...

Dotter Pusselbit såg lite sliten ut i morse, men hon åkte iväg till skolan och jag tror att hon äntligen har lärt sig, för hon hade med sig både bamyl och migräntabletter. Bamylen för allt som inte rör migrän och migräntabletter för migränen.

Jag var ute och kollade scheman osv. på universitetet i morse. Om jag läser två småkurser (grammatik och språkvetenskap) blir det något mindre än halvtid och det borde gå... Enligt schemat kommer jag att behöva vara på plats ca 3 timmar/vecka och det är ju inte så farligt. AF kommer att försöka ordna in mig på en arbetsplats på halvtid och vi får väl se hur det går. De anser att jag nog inte kommer att klara av heltid på grund utav migränen och det kan de nog ha rätt i. Fast jag tycker fortfarande att det skulle vara bäst om jag kunde arbeta hemifrån...

Boxer Pusselbit fyller 3 år idag. Han är lyckligt omedveten om detta och har till råga på allt fått medel mot mjällkvalster. Det var inte så roligt för honom, men desto skönare för mig och dotter Pusselbit. Det är svårt att förstå varför, men det är bara vi som får bett av hans mjällkvalster, herrarna Pusselbit har inte det problemet...

Ojdå... nu åskar det rejält... då är det dags att stänga av datorn och dra ut alla sladdar....

måndag, augusti 23, 2010

Hemma igen


Resan upp och ned gick bättre än jag trodde att den skulle göra och naturen var underbart vacker!

I lördags träffades släkt och vänner på begravning av min morbror och det var sorgligt, men samtidigt lurade glädjen bakom allt. De flesta av oss är kristna och vi har ett hopp om att få träffas i himlen en gång och det gör det hela lite lättare med allt.

I fredags mjukstartade min dotter skolan, men den här veckan är det mera definitivt. Herr Pusselbit är just nu på AF och jag tog en lång sovmorgon, för att inte få migrän. Denna helg har varit så intensiv och eftersom man tänker så mycket på nätterna har jag inte kunnat sova så bra då. När man då kommer hem och liksom luften går ur en, är det så lätt hänt att också mr. Migrän dyker upp, men jag har nu motat honom vid dörren! Dessutom är det ett fantastiskt väder utanför fönstret, så det är inte lågtryck ute...

På resan ned fick jag sitta bredvid en underbar kvinna på bussen. Det klickade mellan oss på en gång och vi pratade mycket om olika neuropsykiatriska funktionshinder och hur det fungerar i vardagen. Hon hade arbetat på ett korttidshem för dem som har dessa funktionshinder och visste en hel del om hur det är att leva med detta.

Sedan visade det sig att hon också har migrän emellanåt. Naturligtvis pratade vi om andra saker, vi satt bredvid varandra mellan Ö-vik och Uppsala så det var några timmar. Nu har vi blivit vänner på fb.

Nu får jag gå och ta hand om kaoset som blivit till under tiden jag varit borta... ha en sådan underbart härlig måndag! =)

onsdag, augusti 18, 2010

Resfeber?


Jag var uppe i natt och pratade med min vän M. som jobbade natt. Vi behövde prata igenom många saker med tanke på vår vän och hennes dotter som vi träffade i måndags. Dessutom jobbar min vän extra turer för att få in mera pengar till familjen, samt att hon har lovat att göra en stor bröllopstårta till helgen till en av hennes arbetskamrater som gifter sig. Hon tycker att det börjar bli lite mycket nu...

Jag själv åker ju iväg norröver i morgon och bara det att en person som jag sett växa upp ligger döende så tätt in på min morbrors överraskande död har skakat om min värld en hel del. Hon var så svag, huden var genomskinlig och hon hade svårt att andas.

Flickans far har de ännu inte fått tag i (han är i Indien), men hennes bror kom i söndags natt från ett annat land i Asien där han arbetar. Så flickans mamma har det inte så lätt just nu och har dessutom en till dotter på ca 2 år som också behöver tas om hand. Därför försökte vi få henne att inse att det är väldigt viktigt att hon sover och äter, vilket hon inte gjort alls de senaste dygnen.
I morgon kommer vår väns ena bror ifrån hennes hemland och vi hoppas att han kommer att vara till stor hjälp för henne.

Annars är det mulet och regnigt och ingen rolig dag. Innan jag reser i morgon måste jag gå igenom en del papper, ringa en del samtal, införskaffa matsäcken (resan tar ca 8 timmar), packa och göra ett schema för familjen de dagar jag är borta. Annars kommer inget att bli gjort här hemma, förutom middagarna - de måste ju äta! :)

tisdag, augusti 17, 2010

Klippt


Alldeles nyss kom jag hem från la Stada och mitt hår är ca 20 cm kortare än vad det var i morse. Eftersom det var 14 månader sedan jag sist klippte det var det rejält slitet, men nu är det bra. Jag tror att jag nu äntligen har hittat en hårfrisör som jag trivs bra med och som inte är alltför dyr. Vi får väl se vad framtiden utvisar...

Det är mulet men kvavt och ännu har inget regn fallit. Det får gärna hålla sig borta.

Son Pusselbit är fortfarande sjuk, men verkar vara feberfri. Dotter Pusselbit har varit i skolan idag och jag hoppas att hon nu lyckas med det hon ska. Den vanliga skolan börjar på fredag för henne.

Herr Pusselbit har införskaffat ett nytt hundhalsband åt Boxer Pusselbit, då det förra gick sönder under en morgonpromenad. När Boxer Pusselbit helt plötsligt var fri, blev han överlycklig över att samtidigt vara i närheten av en trevlig schäfertik och sprang raka vägen fram till henne och efter lite bråk om vem som skulle bestämma kunde de leka och ha roligt ihop. Vi är tacksamma över att det var just en tik och inte en hanhund som han mötte... och herr Pusselbit hann inte riktigt vara med. Han trodde ju inte sina ögon när halsbandet gick sönder! ;)

Nu måste jag gå igenom allt jag ska ha med mig när jag reser norröver på torsdag. På lördag är min morbrors begravning och jag reser ensam, resten av familjen får stanna kvar och hålla ställningarna här hemma...

söndag, augusti 15, 2010

Hospicebesök...


Min son har haft feber i dag och dotter Pusselbit kom hem från huvudstaden. Maken har inte mått så bra, men jag mådde bättre i dag än igår...

En av mina bästa vänner (M) ringde i eftermiddag och berättade att vår gemensamma väns unga dotter ligger på dödsbädden och det rör sig om bara några dagar. Hon har precis tagit studenten två år innan hon egentligen ska ta den och det med allra högsta betyg. Fast hon har också haft leukemi i många år och nu är det tydligen snart dags att... ja... hon ligger på ett hospice och vägrar äta eller ta dropp och då vet man ju att då dröjer det inte länge till innan...

Min väninna M. och jag kom överens om att i morgon åker vi dit och hälsar på. Både för vår gemensamma väns dotters skull och för vår egen skull. Vi har följt henne under hennes uppväxt och tycker att det här är något alldeles fruktansvärt hemskt och ett slöseri på liv. Hon är så rar, trevlig och väldigt, väldigt smart. Om hon inte hade haft leukemi så hade hon kunnat gå väldigt långt och eventuellt också kunnat göra någon skillnad i något sammanhang...

Om jag ska komma upp i morgon och inte må allt för risigt, är det bäst att försöka komma i säng. Ha det så gott...

Knyckt från en kusin

För att muntra upp mig själv så här på kvällskanten har jag knyckt några frågor från en kusin...

Smeknamn: Fru Pusselbit

Låt som när du är ledsen sörjer till? Har ingen bestämd... antingen tar jag en promenad, bakar eller läser en bok i stället...

Beroende av: Te och min familj

Vad tror folk om dig? Ingen aning

Stämmer det? Vet inte

Vad får du oftast komplimanger för? För att jag aldrig ger upp när det gäller min familj, jag försvarar dem till sista blodsdroppen och klagar aldrig över de problem de har (de kan ju faktiskt inte själva hjälpa det) och är oftast positiv trots allt som händer

Hur imponerar man på dig? Att man är vänlig och hjälpsam mot alla människor, hög som låg och inte pratar illa om andra personer, att man ser alla och lyssnar på dem så att de får känna sig viktiga och inte kör över någon

Brukar du skratta för dig själv? Oh, ja!!

Vad står det i ditt senast inkomna SMS?: Kan du föra över pengar till mitt konto, mamma? (från min dotter)

Har du haft sex idag: Så väl känner vi inte varandra...

Hur svarar du i mobilen: Hej, det är Fru Pusselbit

Vem ringde du senast?: Min dotter

Vad sa den du senast pratade med i telefonen: Att jag skulle få ta bussen hem, för min syster med familj ska åka raka spåret hem för hon måste till tandläkaren...

Antal timmar sömn inatt: Ca 7 timmar

Sov du ensam: Nej!

Brukar du komma i tid: Om jag kommer ensam. Oftast när jag kommer tillsammans med barnen. Om jag kommer med maken, eller om hela familjen följer med kommer jag aldrig i tid. Maken är en obotlig tidsoptimist... (Det värsta var när vi var nygifta och kom för sent till ett bröllop. Brudparet hade redan hunnit börja gå uppför altargången...)

Hur känner du dig nu: Trött, yr, illamående, har huvudvärk, ögonen värker... (har migrän)

Vanligaste färg på dina kläder: grönt, rött och svart

Vad tycker du om fötter: Tar mig dit jag ska

Vad saknar du: Pengar

Hade du en bra kväll igår: Efter omständigheterna var den bra

Favorit dryck på morgonen: Te

När brukar du oftast gå och lägga dig: Allt mellan 00.00 och (censur).

Är du blyg?: Ja... ibland får jag faktiskt tunghäfta och rodnar... det händer också att jag ibland undviker att göra vissa saker bara för att jag är blyg... fast jag är mindre blyg nu än när jag var yngre, det blir bättre för varje år.

Sysslar du med någon idrott: Promenader

Tror du på kärlek vid första ögonkastet: Kanske

Har du spytt offentligt: Ja (vid migränanfall)

Vad skulle du göra om du vore kille för en dag: Ingen aning

Är du nöjd med ditt liv: Skulle vara mera nöjd om jag inte hade migrän och kunde arbeta och få in mera pengar.

Är du bortskämd: Beror på vad det gäller. Jag är bortskämd med all kärlek som jag får av min man och mina barn, men jag är inte bortskämd när det gäller pengar, saker eller något annat sådant. Hm... jag är också bortskämd med böcker... har 7 stycken bokhyllor fulla med böcker! =)

Vad gör du i morgon: Svårt att planera allt för mycket när man har problem med migrän...

Vad är det värsta du vet?: Lögn, Baktaleri, manipulation, falskhet och ovänlighet.

Har du bra vänner och äkta vänskap?: Ja, några få utvalda.

Vad är det finaste du fått?: Mina barn, min man och mina vänners vänskap

En speciell dag du minns: När barnen föddes.

Du samlar på: Böcker

När grät du senast: I dag

Vad skulle du göra om du vann en miljon: Betala skulder (studieskulder), köpa hus, köpa ny bil, resa, betala för mina barns körkort, starta eget... (jag tror inte att en miljon skulle räcka, behöver nog flera miljoner...)

Vill du gifta dig: Är redan gift med en underbar man

Vill du ha barn: Det räcker med dem jag redan har

Är du musikalisk?: Tycker om att lyssna på musik, men mina barn har förbjudit mig att själv ta ton... ;)

Vad dricker du helst när du är törstig: apelsinjuice

Bor dina föräldrar tillsammans: Ja

Har du någon gång gråtit dej till sömns: Det har hänt flera gånger

Biter du på naglarna: Nej, det har jag aldrig gjort

lördag, augusti 14, 2010

Hata migrän!


I dag har det varit en fantastiskt solig dag och jag har varit inne med migrän... nu tycker jag att det börjar bli lite väl tjatigt med den där Mr. Migrän, han verkar aldrig vilja ge sig iväg och inga tabletter hjälper något nämnvärt. Mitt tålamod börjar tryta! Det är oerhört trist att inte kunna koncentrera sig på att läsa en bok, går man upp ur sängen snurrar allt runt för mycket och jag är rädd att tappa saker om jag försöker diska och jag har hörselsuddar för det är "högt" ljud som gör ont. Om jag sitter framför datorn... det går ett tag, men sedan måste jag lägga mig. Om ni visste vad jag HATAR det här, att inte kunna göra något utan bara ligga och må dåligt dag ut och dag in!! =(

(Ursäkta att jag klagar lite, just nu är det här mitt klagoplank...)

fredag, augusti 13, 2010

Migränfredag

I dag har det varit vackert väder, men jag har inte varit ute i det. Den här gången hjälpte inga migräntabletter, så jag har tillbringat dagen i sängen och på toa... nu är det något bättre, men jag kallsvettas en hel del. Hade tänkt vara uppe och titta på "Lady in the water" på kanal 6 klockan 22.50, för den är väldigt bra. Sist jag såg den var på en "filmkväll" hos en av mina systrar i USA...

Egentligen var det tänkt att jag skulle göra rabarberpaj, men dels orkar jag inte det, dels mår jag bara illa och har absolut ingen lust att äta någonting alls. Den kanske blir gjord i morgon i stället...

Nu ska jag ta det lugnt igen, så att jag orkar se filmen...

torsdag, augusti 12, 2010

Fortfarande migrän


Dotter Pusselbit var uppe och packade i natt. I dag åker hon till Stockholm på ett mangakonvent, efter att hon varit på skolan under förmiddagen. Hon och hennes kompisar ska träffas först på skansen och ha kul och en av hennes kompisar har sin mamma med sig. Jag träffade mamman för några veckor sedan när de var här i la Stada. Det var väldigt trevligt och vi fick pratat en hel del med varandra över en fika hos oss och när vi skildes åt tog vi varandras namn, adress och telefonnummer. Nu för tiden är det ju lite svårt för föräldrar, ungdomarna har ju kontakter överallt via internet, det är ju inte riktigt som det var när man själv var ung...

På söndag kommer hon hem igen och då misstänker jag att hon kommer att vara lite medtagen och väldigt trött. Och migräntabletterna har hon med sig, så nu får man hoppas att allt går bra...

Det är ett mulet och kyligt väder... och migränen är kvar. Jag och dotter Pusselbit släpade oss iväg till det närmaste köpcentret igår för viktiga inköp (sådant som hon ska ha med sig idag) och på hemvägen mådde vi båda fruktansvärt uruselt. Vilken lycka att få komma hem till toaletten! =)

Jag önskar er alla en trevlig dag, jag själv ska ta det lugnt... migränen måste ju gå över någon gång!

onsdag, augusti 11, 2010

Migrän


Min dotter vaknade med migrän och tog in "amerikatabletterna" mot det. Fast det hjälper ju bara mot huvudvärken och inte illamåendet... När de börjat hjälpa något så när, tog hon på sig solglasögonen och åkte iväg till skolan. Hon har sommarskola och har varit mer borta därifrån än varit där, mycket på grund utav migrän.

Jag har också migrän och son Pusselbit kom upp alldeles nyss med migrän... fast han tror att det beror på att han var uppe i natt till 02.00 och spelade monopol över internet med andra. Det kan ju ha medverkat i det hela...

Annars skiner solen och det är ett fantastiskt väder, men enligt de väderleksrapporter jag tittat på kommer det att bli lågtryck ikväll, så det är väl därför migränen kommit... =(

Ha det så gott...

tisdag, augusti 10, 2010

Regn och läkarbesök


Ännu en kylig och regnig dag, men ingen åska än så länge. Vi var tvungna att hämta dotter Pusselbit på sommarskolan på grund utav att hon fick migrän mitt i allt och hade glömt ta med sig sina migräntabletter. Sedan är det ju också svårt att tänka klart och göra något vettigt vid migrän...

Jag själv har till exempel insett att jag ibland får afasi vid migrän och det är fruktansvärt för en språkmänniska som jag. Jag tappar ord, bokstäver och grammatiken kan bli hur urusel som helst. Ju mer yrsel jag har, desto mera snurrigt blir det jag skriver... därför måste jag läsa igenom det jag skriver flera gånger om och kanske låta det vila innan jag fortsätter med den text jag sitter vid. Om ni någon gång skulle läsa något riktigt tokigt här (jag måste erkänna att jag ibland gått tillbaka i inläggen och ändrat stavfel och grammatikfel för att det ska se bättre ut när jag inte längre har migrän) så beror det ofta på att jag har just en hejdundrande migrän...

Alldeles strax ska jag och dotter Pusselbit iväg till hennes läkare. Sedan ska vi göra några viktiga inköp angående mangakonventet hon ska till på fredag. Egentligen skulle jag till försäkringskassan och prata med dem, men funderar på att skjuta upp det till i morgon... det är så oerhört trist och frustrerande att ha kontakt med dem.

Nej, nu måste jag hälla i mig teet, om ca 10 minuter går bussen... ha det så gott idag! =)

måndag, augusti 09, 2010

åska och regn


Ute öser regnet ned med lite åska och det är grått och trist. Vilken tur att det började efter att maken hunnit gå ut med boxer Pusselbit och varit hos läkaren och fått förnyat några recept. Dotter Pusselbit är på sommarskolan den här veckan, men i slutet av veckan ska hon på ett mangakonvent...

Jag själv började dagen med ett skönt och avslappnande bad. Det kan behövas ibland...

Alldeles strax ska jag hjälpa son Pusselbit med lite skolarbete som han snart ska lämna in för att kunna få ett slutbetyg. Han har haft sommaren på sig, men naturligtvis lämnas allt till sista sekunden.

Snart ska sladdarna till datorerna dras ut, vi vill ju inte att åskan ska slå ned i dem, där vi bodde förut slog åskan ned i vårat modem vid ett åskoväder och då bor vi ändå i lägenhet mitt i la stada... ojdå... nu blinkade ljuset...

Ha det så gott idag, det ska jag försöka ha...

söndag, augusti 08, 2010

Åska och migrän


Idag är det grått och mulet ute. Inatt åskade och blixtrade det rejält och vi drog ut alla sladdar. Dotter Pusselbit tände ljus för att ha det lite "mysigt" och jag tror minsann att hon satt lite på balkongen också och tittade på hela härligheten. Jag själv släckte lampan och sov som en stock till idag, för det var väldigt sent och jag var så trött.

Annars blev inte mycket gjort igår. Migränen slog till och den är fortfarande kvar idag. Till och med son Pusselbit och dotter Pusselbit har varit lite avslagna det senaste dygnet. Så... idag får det bli en dag då vi tar det vääääldigt lugnt. Bara boxer Pusselbit är pigg och alert... och skulle kunna springa några mil, ta heldagspromenad och jaga katter och harar! ;)

lördag, augusti 07, 2010

Krusbär och röda vinbär


Idag blir det städ, disk och olika inköp. Jag behöver en ny almanacka, det börjar bli lite problematiskt då den slutade i juli...

En vän till oss har erbjudit oss att komma hem till henne och plocka alla hennes röda vinbär och krusbär. Det får vi också boka in så snart som möjligt. Jag har spanat in några krusbärrecept på den här sidan! =)

Sedan har jag hittat ett intressant recept på röda vinbär:

Blanda 1 dl socker, 100 smör, 2 tsk vaniljsocker, 1 helt ägg + 3 äggulor och en nypa salt till en krämig smet. Blanda sedan i 3 dl vetemjöl och 1 ½ tsk bakpulver. Bred ut smeten jämnt i en smord och bröad form, helst med löstagbara kanter. Grädda i 180 C i ca 30 min.

Lägg botten på folie på en plåt eller galler. Vispa 3 äggvitor med 1,5 dl socker. Blanda 3-4 dl vinbär med lite potatismjöl. Blanda i bären i marängsmeten och lägg över kakan. Grädda i 180 C enbart övervärme tills marängen är klar.

Jag riktigt längtar tills jag får prova alla recept! =)

fredag, augusti 06, 2010

En underbar och härlig dag! =)


I morse vaknade jag mycket tidigare än vad jag brukar göra och var väldigt pigg, så det var lika bra att gå upp och starta dagen. Ute är det en underbar och fantastisk dag och solen skiner från en klarblå himmel, det är varmt och skönt, fjärilarna flyger från blomma till blomma... det är bara en grannes hund som skäller en hel del. Jag misstänker att han/hon är lämnad ensam hemma och klagar över det i högan sky. Emellanåt går boxer Pusselhund ut på balkongen och tittar åt den skällande hundens håll.

Herr Pusselbit är i la Stada hos sin läkare. Det var väl tur att jag väckte honom vid 10.00 då han skulle vara där vid 11.00. Han ställde sin mobil på ringning redan vid 08.00, men är ju en baddare på att dooza. Det hade också varit idé att tala om för mig att han skulle vara där, för då hade jag kunnat väcka honom tidigare...

Igår anmälde jag en vattenskada till mitt bostadsbolag. Det verkar som om grannarna ovanför oss har någon trasig vattenledning och det har börjat synas i vårt tak inne på den lilla toaletten. Jag trodde att de från bostadsbolaget skulle dyka upp med en gång efter att jag anmält det hela, men de har ännu inte synts till. Däremot har jag varit i kontakt med våra grannar ovanför oss och vi har inte hittat någon läcka inne hos dem, men de hade en vattenläcka för ca 1 månad sedan. Fast det är ju först nu det börjar märkas hos oss och man kan ju undra om det är samma läcka eller någon ny...

Son Pusselbit är just nu ute och går med boxer Pusselbit. Hoppas att de får det trevligt tillsammans. Dotter Pusselbit har ännu inte kommit upp, men har lovat att ta den långa eftermiddagsturen. Vi får väl hoppas att det blir så också.

Igår kväll åkte jag och dotter Pusselbit och handlade och efter det gjorde vi varma mackor med skinka, ananas och ost på. Det var så gott och jag tar alltid curry på mina, men ingen annan i familjen gör det. De använder den tråkiga kryddan Oregano... ;)

Nej, nu får jag inte skräpa framför datorn längre, det är bäst att göra lite nytta också! Jag önskar er alla en underbart härlig dag! =)

torsdag, augusti 05, 2010

Bunkra?


Idag är det något bättre och solen skiner från en klarblå himmel. Dotter Pusselbit ska i eftermiddag bevista en pokémonturnering och ser fram emot det. Jag själv måste omboka en tid hos en läkare åt henne, för hon har blivit dubbelbokad.

Sedan måste här bli fortsatt städat och mera pappersarbete ska bli gjort...

Sedan börjar jag undra om vi ska behöva bunkra upp vetemjöl och ris framöver. Vetepriserna kommer att stiga med ca 50 procent på grund utav torka och bränder i Ryssland och torka och svampangrepp i Sverige. De kraftiga skyfallen och översvämningarna i Pakistan och Kina har gjort att risskörden inte blir lika stor som den brukar bli (Sämre skörd, ger dyrare bröd, Veteskörden hotas av svampsjukdom och Kraftig prisuppgång på ris väntas).

Vi får väl se hur det blir med allt framöver... i vilket fall som helst så är mitt te urdrucket och det är dags att sätta igång med allt som ska göras. Jag fick ju inte mycket gjort igår... och jag önskar er alla en underbart härlig dag! =)

onsdag, augusti 04, 2010

Ingen rolig dag


Den här dagen är inget särskilt rolig, även om en av mina systrar i USA fyller år. Jag har migrän, min dotter har migrän och min son mår inte bra han heller. Herr Pusselbit har ingen migrän, men är glad över att hans magsjuka har släppt och kan börja äta igen...

Den ende familjemedlem som är glad och pigg är boxer Pusselbit. Han har efter många svansviftningar och "knuffar" med sitt huvud mot herr Pusselbit lyckats få med sig honom ut på en eftermiddagspromenad, men jag tror inte att min man var så glad över det även om solen just nu skiner. Annars började dagen med massor av regn.

Nu ska jag sluta klaga och intaga sängläge med en spännande bok istället. Kanske att jag hinner läsa ett tag innan jag somnar... (blir så oerhört trött av migränen, somnade framför datorn tidigare idag... det var en syn för resten av familjen, "skratt").

tisdag, augusti 03, 2010

Boxer Pusselbit


Igår var vi urlakade och det kändes som om vi var utpressade till sista droppen (kan ju bero på att jag blivit förkyld och att herr Pusselbit hade magsjuka natten till igår...). Idag är det mycket bättre och jag ska snart sätta igång med städning, trädgårdsarbete, matlagning, brödbakning, massor av pappersarbete och telefonsamtal (jag har ju inget gjort på en hel vecka, så allt har samlats på hög).

Jag måste berätta hur underbar boxer Pusselbit var med barnen. Där kom min systers yngsta dotter (som är 5 år) och sa "sitt" till honom med sin lilla, tunna röst. Han satte sig ned och tittade på henne med sina trofasta ögon. Sedan ville hon att han skulle göra andra saker, men jag tror inte att han riktigt förstod vad, för han bara satt tåligt där medan hon höll på med honom.

Det gjorde heller inget när det var flera stycken som höll på med honom, han tyckte bara om att vara med dem. När han ville vara ifred gick han undan och lade sig på min och herr Pusselbits säng. När de yngsta barnen lade sig för natten, lade han sig försiktigt bredvid dem och de klappade honom ordentligt.

När min systers familj åkte hemåt igen satt boxer Pusselbit lite vid ena fönstret och tittade efter dem och sedan lade han sig i hallen och tittade på ytterdörren och väntade på att de skulle komma tillbaka. Fast nu har det blivit som det var innan min syster med familj kom och det duger det också...


Nu är teet urdrucket och jag bör sätta igång med allt om jag ska hinna med det som är tänkt att göras. Jag önskar er alla en underbart härlig dag!! =)

söndag, augusti 01, 2010

Veckan som gått


En av mina kära systrar med familj har varit hos oss en vecka och åkte hemåt i eftermiddags. Det innebär att vi varit 10 personer (de har 4 barn och den äldsta är 14 år och den yngsta 5 år) och en hund i fyra rum och kök. Med tanke på att många av personerna som samsats om denna yta under en vecka har neuropsykiatriska funktionshinder, har det gått fantastisk bra och vi har haft riktigt roligt tillsammans. Det har också inneburit att det varit svårt att sitta vid datorn, vi har hunnit med en hel del och knappt varit hemma.

I början av veckan skrev vi upp veckans schema på frysen med olika whiteboardpennor. Jag tror att det var till stor hjälp för alla som kunde läsa och då kunde man se vad som hände varje dag. Naturligtvis blev det några avvikelser, det brukar det oftast bli, men i stort sett blev det som planerat. Även om det regnade som värst på torsdag, åkte herr Pusselbit, dotter och son Pusselbit, boxer Pusselbit och min systerson ut och fiskade. De var inte besvikna över regnet, utan över den magra fångsten - de fick ingen alls trots fiske hela dagen... ;)

Eftersom min syster med man håller på att renovera sitt hus och inte har så gott om vatten, har de inget badkar ännu. Alla mina fyra syskonbarn badade varje dag och de äääälskade det. "Moster Pusselbit, får jag bada?", frågade de mig hela tiden. Både jag och min syster hade förklarat för dem att om de badade mer än en gång per dag skulle de få stora problem med uttorkad hud... och det var nog tur. Badrummet var upptaget i stort sett hela tiden och ikväll har jag tvättat nästan alla våra handdukar...

Just nu håller vi på att koppla av efter allt som varit. Dotter Pusselbit ser på film, son Pusselbit har stängt in sig på sitt rum och sitter framför datorn, herr Pusselbit spelar playstation, jag skriver här och boxer Pusselbit vilar i en säng...