måndag, maj 31, 2010

Den stora festen


Igår gick den stora studentfesten av stapeln. I lördags åkte jag och mina föräldrar runt och inhandlade allt vi behövde till festen. Det mesta utav maten till salladsbuffén köpte vi på Willys, men vattenmelon köpte vi på Lidl i närheten av oss för 7 kr/kg. Sedan var vi på Plantagen och köpte 4 stycken mellanstora margueritor som jag nu efteråt kan sätta ut i trädgårdstäppan.

Medan jag och mor skar allt i salladsstora bitar, bakade herr Pusselbit brödet som vi skulle ha, samt blandade till salsan och tzatzikin. Han gjorde också lördagens middag. Vi hade köpta pajformar med lock där vi lade i salladsbuffébitarna och kunde stapla dem på ett bra sätt. Det gjorde det också enklare att senare transportera maten till lokalen där vi skulle vara och sätta in maten i kylen där över natten.

Herr Pusselbit slapp göra sina berömda jordgubbsgräddtårtor, Willys sålde ut 2-packs dajmtårtor för 38 sek. Där tjänade vi in både en massa tid och pengar... =)

Efter att ha fått nyckeln sent på lördagskväll, började vi gå över med en hel del saker till lokalen för att göra i ordning där. Vi flyttade bord, dukade fint osv. Vi kom i säng vid 2.30 på natten, så det var lite svårt att komma upp på söndagen.

När släkten kom från Stockholm blev det trevligt och vi hade roligt tillsammans. Fast jag tycker nog att det åt mycket lite av maten, det blev massor av rester över och då var det ju skönt att vi inte hade blandat ihop några utav ingredienserna. Det känns som om vi nu har mat att äta hela veckan som kommer och då har jag ändå fryst in kidneybönorna, osten, majsen och den hackade rödlöken. Om vi blandat till en sallad utav allt hade det ju inte varit så varierande restmat under veckan som kommer...

Massor av kort togs och boxer Pusselbit skötte sig alldeles utmärkt under hela festen, trots att alla människor var nya för honom och han var bunden i ett hörn.

När festen var över, kom regnet med hagel... och mina föräldrar packade bilen och åkte hem till Västsverige. Idag är det strålande solsken, son Pusselbit behöver inte gå till någon skola och dotter Pusselbit slutar skolan i slutet av denna vecka. Hon har sovmorgon idag, men ska snart åka iväg...

Jag önskar er alla en underbart härlig måndag! =)

fredag, maj 28, 2010

Studentexamens morgon

(ett negativ)

Det regnar ute och vi är trötta. Det blir alltid något att göra i sista stunden innan man ska lägga sig. Vi har gjort vår egen skylt som vi ska hålla upp när son Pusselbit kommer ut, inte tänker vi betala mellan 400-600 sek som vissa andra gjort för sina!

Snart ska herr Pusselbit köra honom till ett ställe där alla i hans klass träffas för att ta kort. Sedan ska herr Pusselbit köra honom till skolan och då ska vi andra vara där. Hela tiden ska boxer Pusselbit sitta i bilen och det är ju utmärkt väder för det... kallt ute är det också, brrrr!

Sedan firar vi inte så mycket under resten av dagen, det blir först på söndag när många av den "närmaste" släkten på min mans sida dyker upp. Fast lite gott att äta blir det nog och vi tog fram kyckling igår för idag blir det kycklingpaj. På kvällen kanske det blir äppelkaka, vem vet?

Nu får jag fortsätta här, allt är inte riktigt färdigt och jag måste också få upp fröken Pusselbit. Ha en så underbart härlig fredag! =)

torsdag, maj 27, 2010

Studentfesten börjar närma sig med stormsteg...

(ett negativ)

När barnen (som har sovmorgon) kommit iväg till skolan, vi har ätit frukost färdigt och boxer pusselbit fått sin morgonpromenad med mat, ska vi börja torka av alla skåp och golv. Minst en gång i veckan behöver man torka av alla dörrar och skåp, pga att boxer är just en boxer som dreglar så förskräckligt... och skakar på huvudet emellanåt ;)

Herr Pusselbit ska till sin arbetsförmedlare idag. Det verkar som om han har ett arbete på gång, men vi får se... vid samma tid på förmiddagen får jag besök i några timmar av en kompis och i eftermiddag kommer mina föräldrar som ska sova över i några nätter på grund utav son Pusselbits student.

Helst ska jag också hinna ringa minst 3 olika viktiga samtal till 3 olika läkare, ordna med lite papper, skicka några e-mail och ett paket ska också skickas iväg.

Sedan ska jag gå igenom det sista med kläderna till i morgon och eventuellt stanna uppe i natt och tvätta i tvättstugan. Det är oerhört svårt att få tider där ute och nästa tvättid som vi lyckats få är 2 juni och då kommer det att ha gått 3 veckor sedan vi tvättade sist. Det är lite tufft, men herr Pusselbit är inte dålig på att vrida tvätt när man tvättar för hand emellanåt...

Funderar lite på vad det ska bli till middag... min far är mest förtjust i potatis och maken tog fram korv ur frysen igår, så det får väl bli något med de ingredienserna.

Sedan börjar jag få ihop det med maten till studentfesten på söndag. Ann på "Tänk om jag ändå hade en blogg..." tipsade mig om att jag kan ha salladsbuffé och det tyckte jag var en alldeles utmärkt idé. Om man ska göra bara en sallad, så finns det alltid något i den som någon inte gillar och då blir det inte så roligt. På det här viset kan alla sätta ihop sin egen sallad och det blir lättare att ta hand om resterna efteråt. Helst ville min dotter ha mexikanskt, men då är det godast om man kan värma maten. Nu går det ju inte, så vanlig salladsbuffé med olika sorters hemmagjorda dressingar får duga. Min man är otroligt duktig på att bland annat göra salsa och tzatziki. Sedan funderar jag på att bara ha en skål med gräddfil utan någon som helst smak (en del gillar ju inte så mycket kryddor) och två flaskor balsamico - en vit och en röd. Sedan tänkte jag ha olika sorters kryddor vid sidan om som man själv kan blanda ned i gräddfilen eller salladen om man vill... Till efterrätt blir det herr Pusselbits goda jordgubbstårta (som han lärde sig att göra av sin mor) och jag ska baka goda chocolate chip cookies. Det får räcka som fikabröd!

onsdag, maj 26, 2010

Ungdomarna Pusselbit

(ett negativ)
Vi har strålande och kyligt väder ute, men solskenet gör att man blir glad.

Igår var dotter Pusselbit rätt så upprörd när hon kom hem från skolan. Hon hade glömt kvar sina nycklar i skåpet och det var för sent att åka tillbaka och ordna upp det, för skolan hade hunnit stänga. Därför åkte hon dit extra tidigt idag och hoppades att ingen fått för sig att ta nycklarna. Som tur var hade hon inget värdefullt i skåpet. Alldeles nyss läste jag på facebook att det var någon vänlig själ som hittat nycklarna, låst skåpet och lämnat in nycklarna till skolans tekniker. Vi har faktiskt ibland rätt så mycket kommunikation med varandra via facebook... och hon verkar vara uppkopplad med sin bärbara skoldator till fb mest hela tiden. Det är i alla fall billigare och lättare att få tag på henne på det sättet, än att försöka via hennes mobiltelefon.

I morse berättade son Pusselbit att han skulle på utflykt med skolan och behövde ta med sig en matsäck. Fast just idag var brödet slut och vi ska baka under dagen. Vi hade 3 bananer hemma, men han var inte intresserad. Jag föreslog att han skulle titta in i en mataffär på vägen till skolan och köpa med sig matsäck, men det verkar inte som om det var en bra idé från hans sida. Dessutom kom han inte riktigt ihåg när de skulle åka från skolan... det är sådant här som kan göra en galen som förälder!

Han kom iväg och efter ett tag ringde hans biologilärare och undrade var han var någonstans. Jag berättade som det var och att han var på väg, men inte fått med sig någon matsäck. Läraren lovade att det skulle ordnas när son Pusselbit dök upp. Jag måste säga att jag är så glad för min sons lärare och skola, de har varit så bra för honom. Samtidigt vet de inte så mycket om vad Aspergers syndrom är för något, men de har försökt att anpassa sin undervisning så att de passar min son på bästa sätt trots det. Det har varit lite svårt för både min son och lärarna emellanåt, men det har alltid löst sig på bästa sätt.

Idag ska Son och herr Pusselbit iväg till frisören. Herr Pusselbit kan nu ha hästsvans (kanske inte så snyggt) och son Pusselbit börjar få sin "afro"frisyr igen. På fredagens student kan det var roligt att vara välklippt och uppsnoffsad... vi får väl se hur det går med det.

tisdag, maj 25, 2010

Flygplansmat

Ett tag arbetade jag nätter med att göra flygplansmat och förpacka det. Det var intressant på sitt sätt, även om jag aldrig gillat att hålla på med mat.

Man blir arbetsskadad, för varje gång jag köper mat ute, oavsett vilken snabbmatsrestaurang det är, tar jag tid på hur snabbt maten görs, förpackas och hur snyggt det blir. När jag flyger är det likadant. Ja, vad man än köper för mat och oavsett var. Det finns ju intressanta förpackningar i vanliga mataffärer också...

Nu har jag hittat den ultimata flygplansmatsajten. Vilken nostalgi! =)

måndag, maj 24, 2010

Stockholm och somna i soffan


Jag vet inte riktigt vad som hände idag... jag har varit så oerhört trött och somnade i tv-soffan vid 19.00-tiden och vaknade igen vid 23.00-tiden. Det har aldrig hänt mig förut... bara när jag varit sjuk eller haft migrän.

Son Pusselbit har haft en underbar och trevlig dag. Först fick de en guidad tur i riksdagshuset, sedan åt de ute (och skolan betalade), efter det blev det några timmars fri sightseeing i Stockholm och allra sist lite lasergame innan de åkte hem igen.

Dotter Pusselbit var i Stockholm på en gymnasieskola och spelade upp sin teater idag. I morgon har de teater som första ämne och de får sovmorgon i stället för att behöva gå dit. Hon ser fram emot den lååånga sovmorgon det blir och jag ska väcka henne först vid 09.00.

Innan jag somnade i tv-soffan var herr Pusselbit och jag ute på en riktig långpromenad med boxer Pusselbit i det underbara solvädret. Senare ikväll, när jag låg och sov, var herr Pusselbit ute med boxer och då träffade de kalvarna igen och denna gång fick han närkontakt med en ko också. Han sprätte med benen och agerade precis som om han gärna hade lekt med kalven när han blev slickad på nosen igen. Fast han är inte ett dugg intresserad av fåren som finns i en annan hage och det är väl rätt så skönt då de har muneksem...

Nej, nu får jag väl gå och lägga mig, jag är fortfarande oerhört trött och det blir ju en dag i morgon också...

söndag, maj 23, 2010

Regn och åska


Idag har det åskat och när datorerna ändå var avstängda passade jag på att frosta av frysen. Det behövdes verkligen! Nu när det är gjort, blir det inga problem med att baka inför studenten.

När herr Pusselbit stod utanför en kohage med boxer Pusselbit i regnet, kom det fram en liten kalv och stod nos mot nos med vår boxer genom staketet och gav honom några slick som hälsning. Vår hund var mycket spänd, nyfiken och väldigt glad, samtidigt som han stod alldeles stilla och var tyst. Sedan kom mamma ko och kollade läget och fick iväg kalven därifrån...

Son Pusselbit ska iväg på en resa till Stockholm i morgon och han vet inte varför. Det är en överraskning från skolans sida och de bjuder också på middag. Son Pusselbit tycker att det är rätt så spännande.

Det är väldigt svårt att få tvättid ute i tvättstugan och det kan bli upp till ca 3 veckor mellan tiderna. Vi funderar på att börja tvätta en tvätt/natt och låta det torka på torkställ här inne, för tvätthögen har växt något alldeles katastrofalt. Vi får se hur det går...

Nu ska jag dricka te på citronmeliss. Vi har så väldigt mycket citronmeliss ute i trädgårdstäppan att jag kan dricka några muggar te på det varje dag under hela sommaren... och det är alldeles gratis! =)

Arbetsam dag för en boxer


Ute regnar det från en grå himmel. Vilken tur att man kan sitta inomhus med tända ljus och hett te! =)

Igår när jag och Herr Pusselbit tog en långpromenad med boxer Pusselbit, träffade vi på 3 harar inom 10 minuter. Vår käre boxer älskar att jaga harar, men han får det inte för oss. Han har svårt att förstå att vi inte är så förtjusta i det.

Sedan fick han också under dagen se grannens katt spatsera i vår lilla trädgårdstäppa. Samt också se hur vi gick ut dit och klappade om katten... han höll nästan på att ramla ut genom fönstret! ;)

När det blev mörkt satt han under kvällen och morrade åt något som fanns där ute, men fastän vi gick ut och kollade läget såg vi inget misstänkt. Han var helt förstörd när vi gick och lade oss och vi ännu inte förstod vilka hemska saker som fanns där ute som han morrade åt. Vi gör det fortfarande inte... herr Pusselbit skämtade om att vår hund plötsligt blivit en "mördarsnigeljägare" och morrade åt dem, men jag har faktiskt som tur är inte hittat sådana hemska djur där ute ännu. Fast vår hund är ju lite märklig och tycker att det mesta är misstänkt när mörkret faller på.

lördag, maj 22, 2010

Förberedelser


Idag är det strålande solsken och fågelkvitter utanför fönstret och min förkylning är något bättre... i vilket fall som helst kan jag nu prata utan besvär och det är värt en hel del och det här var första natten på en vecka som jag kunde ligga och sova, de andra nätterna har jag suttit och sovit för att inte bli tät och det är så jobbigt för ryggen.

Idag ska mycket bli gjort och samtidigt måste vi också njuta av det underbara och varma sommarväder vi har. Här om dagen såg herr Pusselbit några svalor i vårt bostadsområde som byggde bo under takåsarna och han blev alldeles till sig. Han har ett särskilt hjärta för dem. Egentligen heter de Tornseglare, men kallades för svalor fram till 1980...

Det lutar åt kycklingsallad med olika sorters hemgjorda dressingar och med hembakat bröd till på studentfesten. Till fikat blir det tårta och några kakor till, eventuellt också bullar. Vi har hittat frusna jordgubbar (500 g) på det nyöppnade Citygross för 10 sek påsen och det är inte fy skam och det blir bra till jordgubbstårtor. Sedan säljer de ut 2 liter apelsinjuice för 10 sek och läsken är ju inte allför dyr heller. Antingen gör man en bål, eller så får det vara som det är. Helst vill man ju göra det så enkelt som möjligt och jag tänkte göra allt färdigt dagen innan, så att på den stora dagen ska det vara så lite som möjligt som ska göras...

Mina föräldrar kommer på torsdag och är med på son Pusselbits utsläpp på fredag. Sedan har vi studentfesten på söndag, det var en dag som passade de flesta mest och det var också den dagen som lokalen var ledig. Från herr Pusselbits sida kommer ca 12 personer, samt en schäfertik. Hans halvsyster med familj kunde tyvärr inte komma.

Det är inte så ofta som vi träffar herr Pusselbits släkt, bara ca 1 gång/år, men den är mycket stor, härlig, intressant och utspridd. En av hans mostrar är gift med en italienare och bor i Milano och har jobbat med teater... Herr Pusselbits morfar var med i finska vinterkriget och därför har herr Pusselbit också läst mycket om det.

Nu är mitt te slut och jag önskar er alla en underbar och härlig Pingst! =)

torsdag, maj 20, 2010

Snörvel, snörvel, host, host

snörvel, host... "tar fram näsduken"... en superduperförkylning har anfallit mig. Jag är hes igen och otroligt tät. Näsdropparna tog slut här om dagen, så herr Pusselbit skickades för att köpa mer idag. 

Jag var tvungen att ringa återbud till det jag skulle idag och var hemma istället. Min kompis höll sig härifrån när hon hörde mitt kraxande... ;D

Det är skönt att förkylning varken smittar via telefon eller internet. Nu ska jag sova lite mera... ögonlocken vill igen hela tiden...

onsdag, maj 19, 2010

Träning


Idag har vi tagit det rätt så lugnt och samtidigt tränat boxer Pusselbit på att vara ensam i lägenheten lite grand. Herr Pusselbit hängde upp sin mobiltelefon för att filma vad som hände i lägenheten och hallen under tiden vi var borta första gången.

När vi gick runt kvarteret, som tog ca 10 minuter, hann boxer Pusselbit med att springa fram och tillbaka i hallen, in i vardagsrummet för att titta ut genom fönstret, fram till ytterdörren för att yla två gånger, in i son Pusselbits rum och skälla ca 5 gånger och sedan in i köket där han kunde se oss komma tillbaka efter den mycket korta promenaden.

Vi får väl se hur det blir i morgon. Jag försvinner iväg hemifrån vid 08.00-tiden och herr Pusselbit går hemifrån vid 09.00-tiden. Vid 10.30 kommer min kompis för att titta till honom och stannar ca 2 timmar. Vi vet inte ännu när vi kommer hem någon av oss och jag hoppas att han inte skäller och ylar för mycket innan vi dyker upp igen. Hur som helst är han väldigt duktig med tanke på hur sällskapssjuk han egentligen är och än så länge har han inte gett sig på möblemanget. 

Jag skulle tro att det blir herr Pusselbit som kommer hem allra först, han ska kolla sin hörsel och det tar väl förhoppningsvis inte hela dagen. När jag är färdig med mina test, vet jag inte, men jag hoppas att det inte tar alltför lång tid. Det kan ju vara svårt att koncentrera sig en hel dag. Jag minns så väl när jag gjorde en översättningstenta och en grammatiktenta i tyska på samma dag... det blev ca 7 timmar och jag var rätt så mör efter det! ;)

Snart blir det en flintastek med tzatziki till och jag börjar bli riktigt hungrig. De senaste dagarna har jag inte ätit så bra på grund utav förkylningen, men det är bättre med den nu.

tisdag, maj 18, 2010

Boxer Pusselbit


Boxer Pusselbit har haft en intressant dag. Det allra roligaste var ju när jag och min man gick med honom på en långpromenad med lång lina genom några trevliga hagar. Det tråkigaste var när hela familjen fick äta hamburgare, men inte han. Hundmat är tydligen inte alltid så gott! ;)

Varje dag kan han stå i köksfönstret och se en vit katt gå förbi. Ibland finns det en grå katt på en balkong i närheten. Det allra jobbigaste är när grannens dobermannstik går förbi och han inte får gå ut till henne, de leker ju så bra tillsammans. Fast ikväll blev han alldeles till sig... en söt liten igelkott smög omkring bland buskarna precis utanför fönstret och vi släppte inte ut honom... tänk vad hemska och elaka vi är! ;)

Vackert väder


Det är fortfarande ett fantastiskt väder ute och jag är på benen. Eftersom det finns så mycket citronmeliss i trädgårdstäppan har jag redan börjat dricka citronmelisste. Det är bara att ta några blad och sedan hälla varmt vatten över och dricka... jag har tänkt att börja torka en hel del så jag har under vintern också.

Herr Pusselbit har fått en dator av en kompis och håller just nu på att gå igenom den. Och samma kompis ska vara lite hundvakt på torsdag då både jag och herr Pusselbit ska iväg på olika möten på skilda håll. Han ska testa sin hörsel (han hör faktiskt rätt så dåligt) och arbetspsykologen på AF ska se vad jag kan arbeta med. Jag är ju fullt frisk och kan arbeta med vad som helst när jag inte har migrän, men när migränen dyker upp är det lite svårt att arbeta över huvud taget. Synd att den ska dyka upp så ofta...

Dotter Pusselbit var nöjd med sin fina röda ros som hon fick av oss igår och den hänger nu på tork i vardagsrumsfönstret tillsammans med en anna ros som skolan köpt in. Tydligen gav skolan en gul liten ros till alla som höll på med teatern och det tycker jag är riktigt imponerande.

Här om dagen berättade son Pusselbit att det var han själv som skulle ordna med öppen bil osv. på sin studentdag och snabbt hann både jag och herr Pusselbit se framför oss hur vi körde honom i våran rostiga ford escort combi genom staden... med en fastsurrad gungstol på taket. Fast efter ett tag nämnde han att en kompis hade en plats över och att han får åka med honom i hans bil och det verkar vara en cab. Ibland tror jag att son Pusselbit vet exakt vad han ska göra med oss. Han säger en sak och vi hinner bli lite upprörda och sedan fortsätter han och lugnar oss. Allt med ett enda stort leende på läpparna... ;)

Än så länge är menyn till studentfesten lite öppen. Jag vacklar mellan två olika saker... jag ska gå igenom det hela och fundera över vilket som kostar mest och vilket som är mest arbete med. Det beror ju lite på hur många som dyker upp också. Vår vän kocken sitter fast i London. Det har visat sig att han har väldigt mycket jobb och just den helgen son Pusselbit tar studenten är det en storhelg i England och han har extra mycket arbete. Han var lite ledsen över det, men jag tycker att det är bra att han har jobb i dessa tider. Dessutom hade jag räknat med att han inte kunde komma hit, han flyttade ju alldeles nyss dit.

En annan vän har flyttat till London, min svägerskas dotter bor i skottland... och de flesta vänner jag har flyttar utomlands eller har redan gjort det. Undrar hur det kommer sig...
När jag läste tyska flyttade en av mina bästa vänner till Tyskland, min bästa vän som kommer från Chile funderar på att flytta till Spanien, min andra vän från Chile vill också till Spanien, en av mina studiekompisar från datalinjen jobbar nu i Californien (hon fick inga jobb här i Sverige). Just det... när jag tänker efter... alla som flyttat utomlands fick inga jobb här i Sverige... men de fick bra arbeten dit de flyttade. 

måndag, maj 17, 2010

Fortfarande sjuk


Idag:
1.  den 17 maj (Norges Nationaldag)
2.  dotter Pusselbit spelar i sin skolas teateruppsättning (Herr och son Pusselbit skall närvara,   jag är lite för sjuk för att få vara med, snyft!) Herr Pusselbit skall också ordna med en vacker ros som hon får efter föreställningen, det hör liksom till... och traditionen infördes förra året efter den teatern hon spelade då. ;)
3.  Bakdag (bröd)
4. Vackert och strålande solskensväder ute


lördag, maj 15, 2010

Host, host


Jag vaknade med en förskräcklig förkylning, är hes och har ont i halsen, men ingen feber. Just idag fick den övriga familjen för sig att gå ut och grilla i en engångsgrill i en närbelägen tom hage och riktigt njuta av solen och värmen. De fick gå utan mig...


fredag, maj 14, 2010

Förändring


Igår började vi ändra om i dotter Pusselbits rum. Vissa saker ska slängas, andra saker ges bort och resten ska behållas. En del möbler ska vara kvar och en del ska till andra rum i lägenheten. De möbler som ska vara kvar har också blivit omflyttade och dottern är nu mycket mera nöjd med sitt rum och har stängt in sig där med sin bärbara dator, även om rummet inte är helt färdigt ännu. 

Längs väggen mellan hennes garderob och fönstret står just nu en smal, svart bokhylla. Mellan garderoben och fönstret, framför bokhyllan, ska vi hänga ett draperi. Då kan hon ha vad hon vill bakom tyget och ingen vet vad hon har där och samtidigt ser det också mindre plottrigt ut i rummet. Under hennes säng har vi en utdragbar box där hon kan ha saker, samt två korgar som precis går in under sängen. Sedan har hon sitt skrivbord med tre lådor, en liten hylla som är ställd på en byrå och så sängen. Sedan har vi också köpt 2 hyllplan med konsoler som ska sättas upp på väggen ovanför skrivbordet. 

Under ca 2 månader har vi ändrat om helt och hållet i vår lägenhet. Vi flyttade vårt sovrum till vardagsrummet och delade av det med alla bokyllor, så nu har vi ett sovrum, bibliotek och kontor i samma rum. I vårt förra sovrum är vardagsrummet med dörr ut till balkongen och uteplatsen. Ungdomarna har kvar sina rum. Vi har gjort det ordentligt och rensat en hel del och det är skönt. Sedan har ju också alla migränattacker kommit emellan och det är därför det tagit sådan tid, men det är skönt att det är gjort. Nu kan man också använda uteplatsen lite mera än innan.

När dotter Pusselbits rum är färdigt, ska vi rikta in oss på son Pusselbits rum. Det kan behövas och jag tror att det är efterlängtat av honom, även om det blir en förändring i hans liv. 

Det är tänkt att allt ska vara helt färdigt när son Pusselbit tar studenten. Vi får väl se hur det går... det ska ju bakas och andra saker ska också göras fram till dess!

Migrän på gång


Igår kväll åskade, regnade och blixtrade det. Idag är det mulet... och jag har fått migränkänning. Allt snurrar runt, jag är känslig för ljus och ljud och allt annat som följer med och jag bara väntar på huvudvärken som är på gång. 

Hoppas att ni andra får en bra dag...

torsdag, maj 13, 2010

Kristi Himmelsfärdsdag


Vi är alla hemma och njuter av ledigheten just nu, men snart får vi göra lite nytta också. Ute är det mulet och lite blåsigt och fåglarna kvittrar för fullt. I morse var grannens vita katt och spatserade precis framför fönstret där boxer Pusselbit satt och småretade honom en hel del. Han smågruffade åt katten och ville ut.

Här om dagen sa en av våra kvinnliga grannar att hon brukade se vår boxer i fönstret då och då. Hon tyckte att han var så gullig.

I en av 4H-hagarna är det nu kor med kalvar. Boxer Pusselbit stod länge intresserat vid staketet under gårdagens promenad och iakttog dem minutiöst. Korna var inte så nyfikna på Boxer, men kalvarna såg en hel del tillbaka.

Jag får väl börja med dagens tråkigaste arbete... en massa pappersjobb. Ha en så trevlig Kristi Himmelsfärds dag! =)

onsdag, maj 12, 2010

Trädgårdstäppan


Nu mår jag lite bättre och har hunnit påbörja vårstädningen av trädgårdstäppan. En kompis tittade förbi och fick två stora tuvor med citronmeliss, de brer ut sig något alldeles. Jag funderar på att rensa bort all citronmeliss från hela trädgårdstäppan och sedan sätta lite grand i en kruka. När de är i blomsterrabatten ett år, så är de ju över hela trädgården nästa år. Det är inte sååå kul direkt...

Stockrosorna har också brett ut sig en hel del, men de som är på "dumma" platser ska grävas upp och transporteras till min syster i södra Sverige. De kan få lite (mycket) citronmeliss också, det är ju aldrig fel att dela med sig. Kanske att jag skickar med en kruka till min kära svägerska också. Hon kan behöva en kruka på balkongen eller fönsterbrädan... ;)

Just nu blommar pärlhyacinten, tulpanerna och påskliljorna (påskliljorna sjunger på sista versen) och det är så vackert. Vanliga liljor är på väg och de gullökar jag satte förra året kom aldrig, men några få har börjat gro i år i stället. Det blir intressant...

Boxer Pusselbit fick för första gången sedan han flyttade till oss gå ut på vår balkong idag och det var mycket intressant. Vi hoppas att han inte får för sig att någon gång hoppa över balkongräcket om han ser en katt eller något annat han vill till... Han följde oss i alla fall  intresserat med blicken när vi arbetade med växterna i trädgårdstäppan och brydde sig inte särskilt mycket när det gick förbi en labradorliknande hund på gångvägen utanför vår häck. Det verkar lovande, men man vet ju aldrig riktigt med honom. 
Nu ska vi alldeles strax ta en långpromenad med boxer Pusselbit i det underbara vädret. Han börjar bli lite otålig! ;)

Underbart väder


Igår var jag och herr Pusselbit ute med boxer Pusselbit i över en och en halvtimma på eftermiddagspromenaden. Det var så härligt väder att vi ville passa på att vara ute och gå runt i alla 4H-hagarna som ännu inte har några betande kor eller får. Vi lät boxer Pusselbit springa omkring med en lång lina och det var vad han behövde.

Sedan gick vi åt ett håll vi inte gått åt så mycket förut och där fanns det en gammal och fallfärdig hundrastgård. Vad underbart! Då kan vi ju släppa lös vår boxer lite då och då i alla fall, även om det ligger precis vid en stor väg och väldigt nära några hyreshus med mycket trafik. Själva hundrastgården är full med träd, backar och växtlighet, så den är ju lite mera spännande att vara i än en baseballplan med bara gräsmatta.

Idag är jag superförkyld. Halsen värker och snart ska jag gräva fram halstabletterna, en mugg te och bamyl. Vädret är fortfarande underbart och mår jag bättre i eftermiddag blir det nog ytterligare en långpromenad. Man får ju passa på medan man kan...

Ha en så underbart härlig onsdag! =)

tisdag, maj 11, 2010

Sommarlängtan


Det är strålande solsken och rätt så varmt ute just nu. Det får mig att längta efter den riktiga och varma sommaren...

måndag, maj 10, 2010

I städtagen...

(ett negativ på en röd dahlia)

Lunchen är intagen, lägenheten är ordentligt vädrad, golven är dammsugna och våttorkade, badrummen är skinande rena, disken är borta, sängarna är renbäddade, skåpsdörrar, kyl- och frysdörrar och vanliga dörrar är avtorkade och ett samtal med försäkringskassans handläggare är gjord. Puh!

Snart ska bröd bakas, middag göras, dotter Pusselbits psykolog besökas och ett samtal till ungdoms- och vuxenhabiliteringen ringas. Kanske att kakor till studenten hinner bakas... man får passa på medan jag är migränfri!

Det är mulet, kulet och regnet hänger i luften, men hett te och mycket ljus gör susen för humöret.
En trevlig och härlig måndag tillönskas alla som snubblar in till denna blogg... =)

lördag, maj 08, 2010

En regnig lördag


Idag tog vi alla en mycket lååång sovmorgon och det var riktigt lyxigt. Ute är det gråtrist och regnigt, men här inne är det mysigt och trevligt.

Herr Pusselbit gjorde en mycket god potatis- och köttfärsgratäng till middag och dotter Pusselbit gjorde en liten köttfärspaj åt sig själv. Hon är inte särskilt förtjust i potatis.

Just nu ser dotter pusselbit och herr pusselbit på Primeval på kanal 9 och de har på ett väldigt högt ljud. För dem är det inte så högt, de vill ju höra. (De har båda hörselnedsättning). Därför sitter jag med hörselsuddar och hör ändå allt vad de säger i serien... men utan hörselsuddar skulle jag bli helgalen av allt ljud.

Gårdagen var inte trevlig för dotter Pusselbit. Hon var ju hemma i migrän två dagar den här veckan och sedan var det teater i två dagar. När hon kom till skolan igår visste hon inte att det var det nationella provet i engelska del 2, så hon missade det. Efter provet skulle hon ha idrott, men hon visste inte att de skulle vara i simhallen framme i la Stada.
Dessutom har hon märkt att hon blir mindre hungrig av den nya medicinen och att hon blir rätt så glömsk av sig. Vi får väl se hur det blir framöver, men hon behöver inte äta mindre, utan snarare lite mera. När hon kom hem igår var hon på ett mycket ilsket humör, så vi lät henne vara ifred framför datorn halva kvällen innan vi vågade gå i närheten av henne... ;)

Jag tror att vad vi alla behöver är några goda kakor att knapra på till kvällen. Det är väl bäst att börja förbereda det... ha en så trevlig lördagskväll! =)

fredag, maj 07, 2010

Trött... men det är härligt med fredag! =)

(ett negativ av en maskros)

Idag blåser det och är rätt så kallt ute, men det är strålande solsken. Boxer Pusselbit ligger och snarkar vid herr Pusselbits fötter. Jag håller på att återhämta mig efter veckan som gått, är så fruktansvärt trött och slut efter all migrän. När jag blir sömnig redan på eftermiddagen är jag riktigt trött, jag som annars är pigg hela nätterna! ;)

I går kväll var jag tvungen att hålla mig vaken. Många stora allianser förklarade krig mot den allians jag är med i Evony och om jag ville vara kvar i spelet idag, var jag tvungen att vidta några viktiga åtgärder och det drog ut på tiden... Det är tur att jag inte är den allra svagaste länken, men jag är inte heller den starkaste och de som förklarat krig mot oss är så många och väldigt starka. Nu håller jag på att se till att en av mina största tre städer är den starkaste och inte kan intas över huvud taget. Vi får se hur det går. Synd bara att det är så många amerikaner som spelar, det innebär att jag är tvungen att vara uppe sent. Fast i gengäld kan jag ju anfalla dem när de sover! ;)

Dotter Pusselbit var lite besviken på gårdagen. Tydligen hade inte alla i teatergruppen lärt sig alla repliker utantill och stod på scenen och läste direkt från manuset på den skola där de spelade upp pjäsen. Hon ansåg att nu borde alla kunna det här, den 17 maj ska de ju spela upp allt inför betalande publik och då är det ju en "skandal" om skådespelarna står och läser innantill från manuset... och jag håller med henne.

Jag tror att son Pusselbit ser fram emot att ta studenten. Det verkar som om han är lite skoltrött just nu. När man pratar med honom verkar det som om han har tänkt att ta ett sabbatsår innan fortsatta studier, men vi får väl se hur det blir med allt. I vilket fall som helst tror jag inte att han riktigt ännu vet vad han vill med sin framtid och då är det nog bra att ta det lite lugnt.

Nu ska jag fortsätta att njuta av att det är fredag och önskar er alla en riktigt härlig början på helgen! =)

torsdag, maj 06, 2010

Äntligen! =)


God morgon! Det här är den första dagen denna vecka utan huvudvärk, yrsel eller illamående och jag är så lycklig att det är över för den här gången!! =)

Och det är också min och makens 21-åriga bröllopsdag, så det passar ju bra! =D
Vi har ännu inte bestämt hur dagen ska firas, men det största utav allt en sådan här dag är ändå att få slippa migränen. Herr Pusselbit har skött allt de här dagarna. Han har handlat, diskat, lagat mat, gått ut med Boxer Pusselbit och hjälpt mig och dotter Pusselbit med några saker... som till exempel varmvattenflaska till dotter Pusselbit och mediciner + dryck till oss båda. 

Dotter Pusselbit lyckades ta sig till skolan igår, de hade teater hela dagen. Idag åker de till Stockholm för att spela upp sin pjäs i en skola där och kommer hem ikväll. Fast först måste herr Pusselbit köra henne till skolan, för hennes skolsköterska måste ta blodtryck och puls på henne på grund utav hennes nya mediciner hon har fått. Sedan kör han henne till stationen och Boxer Pusselbit är med i bilen, eftersom han äääälskar att åka bil.

Son Pusselbit har ingen idrott i år och eftersom det är idrottsdag för dem som har det idag, är han ledig och njuter av en lång sovmorgon just nu. Det är strålande solsken och fåglarna kvittrar. Jag tror till och med att det inte blåser särskilt mycket heller. Det är en perfekt vårdag! =)

tisdag, maj 04, 2010

Migrän
De senaste dagarna har det varit så här för min dotter och mig...

söndag, maj 02, 2010

Son Pusselbit


I natt regnade det, men idag är det strålande solsken utan några som helst moln på himlen. 

I går började herr Pusselbit spela Tibia igen. Det var ett tag sedan. Fast då kunde han spela med son Pusselbit och de kunde roa sig tillsammans. Son Pusselbit älskar att spela både dataspel och vanliga brädspel med oss, det är ett av hans sätt att umgås på. Han "vaknar" då till och blir riktigt talför, vilket man inte annars kan anklaga honom för att vara. Ibland får man lite dåligt samvete över hur sällan vi spelar spel med honom. Någon gång har jag spelat "Age of Empires" (datastrategispel) med honom och ibland har vi spelat "Nya Bondespelet", eller "Trivial Pursuit" (brädspel) med honom.

Han äter alla olika sorters mat, men mest älskar han vanlig potatis, brunsås, kåldolmar och lingonsylt. Så har det alltid varit. Jag har aldrig stått och gjort kåldolmar själv, men jag har köpt hem halvfärdiga som jag har fått göra i ordning. Man kan byta ut kåldolmarna mot köttbullar, eller vanligt kött. Sedan gillar han mexikansk mat en hel del också, eller kinesisk. Dessutom är han den i familjen som tycker allra mest om sushi. Fast italiensk mat, särskilt pasta, är han rätt så trött på... och pasta har vi gott om i vår familj. Pastan är någorlunda billig, går snabbt att göra och dessutom kan man lagra det rätt så länge. Herr Pusselbit har alltid ÄLSKAT pasta och ett tag gjordes det i stort sett varje dag, så till och med jag behövde protestera mot det... Dotter Pusselbit verkar ha fått samma smaklökar som herr Pusselbit! ;)

Alldeles nyss var son Pusselbit i köket och åt av sin älskade müsli. Enligt honom kan man bara äta müsli på morgnarna, sedan ska man äta en god och närande middag och på kvällen kan man äta bröd, men det är inte det ultimata. Det är bättre att till exempel äta gröt... men med tanke på att han har aspergers syndrom är han ändå rätt så flexibel i sina matvanor mot vad många andra med detta syndrom är. Det är väldigt skönt. 

På idrotten i skolan lyckades han få VG. Det är något av en gåta för oss här hemma, men när vi pratade med hans lärare i ämnet, berättade han att son Pusselbit var duktig i idrott och utmärkte sig i kunnandet utav att äta näringsriktig mat och att vara mån om sig själv och sin kropp. Ändå skulle man aldrig kunna kalla son Pusselbit för en muskelknutte. Han är lång och väldigt tanig... men han tycker väldigt mycket om att vara ute och röra på sig i naturen och han cyklar eller går mycket hellre än åker buss.

Jag har ibland tänkt att när man läser i den här bloggen kan man slås över hur lite det egentligen händer i vår familj. Vi åker inte ut på så många olika saker, eller hälsar på så många olika personer. Vi har fått bygga upp ett liv som passar oss bra och gör att vi klarar av livet på vårt sätt. Rutiner är väldigt viktiga för oss alla. Och de bör helst inte brytas alltför mycket och ofta, då blir det bara arbetsamt. Ska man göra något som inte hör vardagen till, får vi alltid i förväg förbereda oss på det mycket noggrant för att det ska vara njutbart, annars blir det bara otrevligt.

Som till exempel när dotter Pusselbit får hem kompisar som ligger över. Även om man talar om det för son Pusselbit någon dag i förväg, brukar han tillbringa de första timmarna eller dagen på sitt rum. Sedan kan han smyga sig ut ur sitt rum för att gå på toa eller äta lite grand och sedan efter ett tag går det bättre. Det beror lite grand på hur många som är hos oss också. Den allra jobbigaste gången var nog när det dök upp ca 7 stycken som skulle sova över här vid ett mangakonvent. Då tryckte han inne på sitt rum ända tills de var på konventet... fast på slutet kunde vi alla (han också) sitta tillsammans och se på en film med Jackie Chan i vardagsrummet och det var bra. 

Ända sedan mina barn var små har de fått tillbringa sina somrar på landet hos mina föräldrar. Det har gjort dem gott. Son Pusselbit har naturligtvis varit lite uppskruvad innan han åkt dit, men han skulle ju göra något som han verkligen tycker om. Det är ju som innan julafton eller något annat roligt! Jag tror inte att släkten vet hur mycket son Pusselbit uppskattar dem. De är något tryggt för honom och han har träffat dem varje sommar och ser fram emot det varje gång, även om det knölar till det lite. Samtidigt har det varit en träning i att klara av det oväntade och bli flexibel. Det viktigaste av allt är att han fått vara den han är och att han ibland kunnat gå undan för att få vara för sig själv och bearbeta allt som händer och har hänt.

Och vad gör han just nu? Han sitter vid sin älskade dator... ;)

lördag, maj 01, 2010

1:a Maj

(ett negativ)

Det är halvmulet ute och lite blåsigt. Jag har tagit in en bamyl med koffein, för jag har blivit superförkyld under natten. Det måste vara son Pusselbit som smittat mig, för han var hemma från skolan i slutet av den här veckan som gick och är inte helt bra ännu.

Dotter Pusselbit väcktes av ett telefonsamtal från en glad kompis och ska snart ge sig av hemifrån. Son Pusselbit sitter och hostar vid sin dator där han spelar Tibia. Herr Pusselbit sitter och läser manga på datorn medan han dricker kaffe och äter utav det igår bakade brödet.

Idag ska deklarationerna bli gjorda och jag har redan varit ute på ticnet och kollat på biljetter. Denna månad kommer min kära dotter att med sin skola spela upp ett teaterstycke och naturligtvis ska hela familjen gå och titta på det. Förra året var vi och tittade när de spelade upp "Alice through the Lookingglass" och det var suveränt. De kommer även i år att spela upp teatern på engelska, men i år blir det lite tuffare eftersom det blir "Shakespearengelska".  Det är ju en utmaning både för skådespelarna och de som är där och tittar på det hela.

Förra året skrev jag något om att jag spelade Evony, ett medeltidsspel på nätet. Och att jag helt plötsligt var utnämnd ledare i en allians... vilket var rätt så skrämmande! Nu har Evony II kommit och man kan spela det via facebook och naturligtvis gör jag det. Det är ett intressant strategispel och man kan själv välja hur lite eller hur mycket tid man vill lägga ned på det. Jag har haft turen att hitta en superb allians och på detta sätt kan man också få vänner runt om i världen. Jag måste erkänna att den här "spelvärlden" på internet är lite ny för mig, men vår kvinnliga ledare har tydligen hängt med i sådana här sammanhang i minst 20 år och det är inte dåligt! Hon är också en smed och bor i södra England med två katter... jag vet inte om de är svarta... ;)

Ingen i min familj är intresserad av detta spel. De gillar World of Warcraft mycket mera, fast jag har aldrig varit intresserad av det...

Nu är min stora temugg urdrucken och det är dags att fortsätta med allt här. Ha en så trevlig 1:a Maj! =)